Ahojte zienky . Mala by som nastúpiť do novej prace do školstva ako od od odborny zamestnanec . Ešte stále sa rozhodujem . Chcela by som však spýtať, tie ktoré tam pracujete ako riešite prázdniny? . Tam si musíte brat všetko dovolenku ? . Napr keď sú vianočné alebo aj letné. Koľko dní ste doma a koľko v práci 🙏. Pýtam sa na to preto lebo mam doma male deti tak Aby som aspoň zhruba vedela dopredu ze ako to riešia v školstve. To si cely rok šetrite dovolenku napr aby ste v lete mohli ostať doma ?
Tuším je to 45 dni dovolenky.
Ďakujem
@emma2782 ďakujem pekne ;) tak nieje to až také jednoduché ako som si myslela. Teda dovolenku by som mala šetriť na prázdniny a mimo toho radšej o dovolenku nežiadat pripadne to teda riešiť Pckom alebo možno náhradné voľno. Akurát som to čítala v starších diskusiách 😊 ďakujem ešte raz
A potom ako je to prosím cez letné prázdniny ktoré sú dva mesiace? Je tam dáka podmienka koľko dní musí byť učiteľ doma a koľko v práci?
Dovolenka nam nepokryje vsetky prazdniny. Nadrabame tento rok este cez 40 hodin nahrad.volna. A nie, nemizem si vybrat dovolenku kedy chcem.
ani v iných zamest. si nemôžeš predsa zobrať dov. kedy chceš... 😉
Dovolenku neberies kedy chces, potrebujes pokryt prazdniny. Ked je to par dni - jesenne napr. tak niekde to pokryju metodickym dnom, cize si den dovolenky usetris.
Potom vsetky hodiny nad ramec uvazku si setris ako nahradne volno aby si pokryla tie dni kde ti nevystaci dovolenka.
A prvy a posledny tyzden letnych prazdnin sa este pracuje - porady atd.
Presne tak, cez prázdniny čerpáme dovolenku, náhradné voľno za odučené hodiny navyše, poniektorí idú na PN, OČR 🤷🏻♀️ prázdniny sú pre deti. My napr. celé jarné prázdniny pracujeme - máme aktualizačné vzdelávania, psychosociálny výcvik, metodické združenia, porady,.... počas roka si dovolenku vziať nemôžem, max tak 1-2 dni. Koľko dní máš odpracovať počas prázdnin ti určí tvoj priamy nadriadený podľa počtu dovolenkových dní, ktoré máš ešte k dispozícii.
Cez prázdniny si väčšinou čerpáme dovolenku. Prvé dva júlové a posledné dva augustové týždne sme v robote.
@emma2782 u nas cez prazdniny P nehrozi, kedze na LV mame chodit co najviac mimo vyucovania ak je to mozne,a je to na nevyhnutny cas, malokedy je to na cely den. Ale mame dost zastupovania, takze cerpame NV a aj dost dovolenky vsetci.
Ja mam napr este 1 den starej dovolenky a celu tohtorocnu. A to sme v praci 1-2 dni v juli, 5 dni v auguste, ostatne prazdniny vzdy dov al NV,ziadne vzdelavania ani nic.
Tej dovolenky sa mi postupne hromadilo,az jej mam takto vela. Ale aj ostatne kolegyne, kt moc nechybaju maju vela dovolenky
My si mozme brat aj dov miesto PNky, samozrejme ak dovolenku mame
@deti95060810 akože nie??? Keď som si nahlásila na jún mala som v júni, keď apríl tak apríl etc., urcite v niektorych mozes ako aj v tej mojej to tak bolo.....muž ako učiteľ môže o dovci cez jún len snívať
Ďakujem Vám veľmi pekne 😊 už tomu rozumiem. Čiže aj keď by som mala byt niektoré dni v škole do 13tej je lepšie aby som ostala dlhšie a nadrabala si tie hodinu ABy mi to vyšlo na prázdniny pripadne ešte , je môžme ísť na tú očr .
V predchádzajúcom zamestnaní som to riešiť nemusela mala som síce 30dni dovolenky ale mohla som ju čerpať hocikedy
Ale to nie je tak, že budeš sedieť v robote do šiestej večer a budeš mať nadčas. Nadčasová hodina je iba odučená hodina, čas strávený s deťmi. PN a OČR som mala na mysli reálnu, keď si chorá ty alebo máš choré dieťa 🙂
Keď Ti bude chýbať dáky ten týždeň, rieš to OČR resp. PN.
Šetríš a makáš nadčasy, aby si vykryla - suplovanie a akcie, nie že si sama od seba zostaneš poobede v robote. Čerpá sa len počas prázdnin. Ako bude dovolenka rozbehnutá a koľko z nej strávite v škole, to sa určí v pláne dovoleniek. My napríklad cez jesenné a jarné mávame deň - dva školenia a počas letných sme prvý týždeň v práci, posledný týždeň letných tiež.
Veď sa spýtaj u seba v škole ako to riešia. Ale nechápem akú dovolenku chceš mať mimo prázdnin, prvoradé je minúť ju vtedy.
NV si vies nadrobit len suplovanim, resp za nejaku pracu s detmi ( u nas po 15.30), aj ked mame okna v rozvrhu a sedis v zborovni( nezastupujes), tak za to nemas nic.
A zisti si, dokedy musia byt ucitelia v skole, niekde mozu odist ako oducia, niekde je dane dokedy musia byt v skole, my aj ked koncime napr 4.hod - 11.40, tak odist mozme po 13.30
My ti tu môžeme dať akékoľvek info, ale aj tak najviac záleží od daného zamestnávateľa. A ak správne čítam, ty ideš robiť odborného zamestnanca a odpovede ti podľa mňa dávali najmä pedagogické zamestnankyne. Takže áno, budeš mať 45 dní dovolenky, ktorá ti nepokryje všetky dni prázdnin, ale ty ako odborný zamestnanec asi nebudeš mať veľa príležitostí na nadčas, pretože u teba sa to nedá poriešiť odsuplovanou hodinou, keďže ty asi nebudeš učiť. Niektoré školy to riešia pn, očr, péčkami, niektoré vzdelávaniami a inými činnosťami v dni prázdnin, takže si vlastne na pracovisku a nečerpáš dovolenku. Ale toto už naozaj závisí od tej-ktorej školy, pretože pravidlá čerpania dovoleniek, náhradného voľna, ... sa stanovujú v pracovnom poriadku, ktorý si každá škola vypracováva sama.
@deti95060810 čoby nie, stačilo mi ju dopredu nahlásiť. Ani u jedného z troch predchádzajúcich zamestnávateľov som s tým nemala problémy. V škole je to nemožné.
My cez prazdniny musime cerpat dovolenku. Nikto nemoze do prace az posledne 4 dni v auguste.
Dovolenky nikdy nie je dost, zastupujes a zberas nahradne volno
@michaela329 a kde si robila predtym? 🤷🏼♀️ lebo napriklad uctovnici nemozu ist kedy chcu, auditori tiez obmedzene, v bankach ak si osoba kt je zahrnuta do pripravy budgetu tiez nie, ked robis v nejakej fabrike tak tam zas mavaju celozavodky kedy musia cerpat, aj nejake finance pozicie v korporatoch. Je naozaj velmi vela pozicii, kde nemozu ist kedy chcu. Plus 20 dni dovolenky (do 32r) a 45 dni je sakra rozdiel.
Nevyhodu maju akurat tak bezdetni ucitelia, kedze vsetky dovolenky samozrejme cez prazdniny su za vyssiu cenu, ale nechapem ako sa na dovolenku moze stazovat ucitel s detmi 🙈
Pracovnu dobu do 13:30 co tu niekto spomenul ani nekomentujem. Platy v skolstve su naozaj nic moc, ale ked clovek vezme do uvahy v podstate mesiac dovolenky navyse a pracovnu dobu, tak sa to ciastocne kompenzuje.
@milanemila dve predajne a robila som aj fakturantku 🙂. A úprimne, nikdy som taká požutá z týchto prác nechodila.
@milanemila inak-muza mam na manažérskej pozícii a dovolenku si čerpa tiež po nahlásení kedy chce. Pracovná doba učiteľov sa nekončí odchodom zo škôl. Robia hodne doma, to však ťažko vysvetliť, keď niekto vidí len "prázdniny".
Tolko vyhod ma to skolstvo a stale nema kto ucit. Nerozumiem ako je to mozne!
@sella38 plný modrý koník možných učiteľov, ale ani tie dovolenky a krátke pracovné doby nejako nemotivuju aby si to reálne išli skúsiť 😅
@milanemila odideme sice skor ako v inych pracach,ale takmer kazdy den robim aj doma,aj cez vikend. Ucim 3 rocniky -7 tried, teraz mam doma pisomky z troch tried, kt musim opravit cez vikend.
Okrem toho si pripravujem/ hladam doma prac listy na nasledujuci den. Ono to nie je len,ze 13.30 odidem a nic uz nerobim.
@jajo1 áno presne tak, ja nemôžem suplovať ani hodiny nič také...nebudem vyučovať ako tak len maximálne besedy aj to s pomocou takže tam by sa to nedalo. Porozprávam sa teda s vedením ako to v tomto prípade funguje, len so chcela mať aspoň ako taký obraz o tom ako to riešia 🙂 ďakujem 🙂
Ahoj, pracovala som len v jednej škole ale áno, dovolenky sme si šetrili a dokonca ak boli prázdniny pár dní (teraz bude 30 a 31 október) tak to si dávame Péčko.