Práca v škôlke verzus práca v družine

4. jún 2024

Ahojte, prosim vlastne skusenosti uciteliek, ako vnimaju pracu v MS a pracu v ZS ako vychovavatelka?
Ostala som v 40tke bez prace, kedze firma konci (10 rokov v administrative) a kedze mam 3 roky predskolskej, mohla by som ist tymto smerom.
Neviem ci vobec je daka sanca, ze by ma niekde v skolstve zamestnali, kedze prax nemam, ale celkom ma to laka, ze som to nikdy nevyskusala.
Dakujem za nazory🙏

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
4. jún 2024

ahojko zvaz ako potrebujes riesit povinnosti. v skolke sa strieda ranna/poobedna smena, musis si robit prípravy co s detmi prebrat. druzina je vacsinou len poobede (nerobis na smeny) a a pripravami je to jednoduchsie. aj ten asistent je dobra pozicia. robis doobeda a si postradatelna ak by si vypadla napr. kvoli chorobe dieťaťa drzim palceky v rozhodovani (ja som tiež prešla pred par rokmi do skolstva z administrativy a sim spokojna ako asistent)

majka36912
4. jún 2024

Osobnu skusenost v tomto nemam, ale robila som nejaky cas v skolskej jedalni a aj ako upratovacka v skole, moja mamina bola 35 rokov ucitelka na prvom stupni.
U nas na skole fungovala druzina tak, ze rano cca 2 hodiny a potom poobede, cize pracovna doba bola prerusovana. Nebolo to zle pre baby, ktore byvali blizko, ze si na tych par hodin odbehli domov. Tie, co dochadzali, neostali na tej pozicii dlhsie nez rok ci dva.
So skolkou skusenosti nemam, takze v tomto neporadim.
Ale ako pisali baby, ten pedagogicky asistent by bola mozno pre teba dobra volba 🙂👍

vkatush
4. jún 2024

K družine ešte možno by som doplnila, k tomu že je "len poobede".
Podľa toho, ako koľko ti vykryje úväzok, ale máme aj rannú (od 6-8); ak máš tzv. pohotovosť, tak ostávaš v škole a ideš zastupovať za učiteľky, čo chýbajú, takže 8-11/12 podľa potreby; potom ideš k svojim deťom 11/12-16/17, podľa toho, či nemáš aj tzv dlhú.
Zväčša ak máš rannú, nemáš dlhú, ale ak chýbajú aj učiteľky aj vychovávateľky hlavne v čase chrípkového, môže sa aj také stať a je to na slučku.
Nehovoriac o tom, že ak sú akcie, robíš na ne prípravu, výzdobu, ideš s deťmi aj s triednou, plus svoje prípravy, čo ti treba, často školské akcie pomáhaš, si dievča pre všetko.
A úplne v neposlednom rade, dostávaš zastupovanie za učiteľky, aby si si nahrabala hodiny do náhradného voľna, aby si vedela vykryť prázdniny, lebo tvoja dovolenka ich celé nepokryje.
To len v skratke k tomu, že "družina je len poobede".

1ryba
5. jún 2024

@kacena4 "družina" nie je len poobede.

1ryba
5. jún 2024

Autorka definuj, aké máš vzdelanie? Lebo ťazko je usúdiť z toho čo píšeš, či máš potrebnú kvalifikáciu.

autor
5. jún 2024

@1ryba mam bakalara na Pedagogickej v Trnave v Predskolskej a element.pedagogike

kacena4
5. jún 2024

@1ryba pisala som zvacsa

1ryba
6. jún 2024

@kacena4 tak nie je to ani zväčša. Na dedinskej škole ide vychoška na rannú, potom domov a pred obedom sa vráti. Samozrejme v prípade, ak nemá zastupovanie, alebo neučí, lebo si učením dopĺňa úväzok. Ak sú 2-3, tak má šťastie, lebo sa v rannej striedajú. Ale ani tak to nemusí byť. Kľudne jedna ťahá všetky ranné aby jej vyšiel 100 úväzok a iné zase učia, aby mali potrebné hodiny. A vlastne takto to funguje aj v mestách. Je skôr výnimka, keď vychovávtelka ani neučí, ani nemá ranné. Taká však nepracuje na 100 % úväzok. A tak potom vyzerá aj jej výplata.

kacena4
6. jún 2024

@1ryba musim oponovat u nas v praci ranne nie su, len poobedne v druzine a vykryju to na 100% uvazku, max 1 hod. tyzdenne ucia vychovu ak je treba ale o to skor chodia domov z druziny a to sme mensia skola

1ryba
6. jún 2024

@kacena4 tak potom to u vás nie je v súlade so zákonom. Alebo máte ŠKD do 18tej.