Práca v Rakúsku, život na Slovensku

13. okt 2023

Ahojte
Chcela by som sa opýtať,je tu nejaká žienka,ktorá žije na SK,ale muž alebo kľudne aj vy pracujete v AT? Mala by som pár otázok.
Vopred ďakujem a krásny deň prajem

tamta
13. okt 2023

Tak hadam, uz len zo slušnosti, ked ty niečo požadujes, tak by si nemusela písať ako anonym...

dagmarovita
13. okt 2023

Napis na fb Slovaci v AT. Aké otázky?

stellarstar
13. okt 2023

Žijem v AT

tundra
13. okt 2023

Pracoval som v DE,AT a teraz v CH.Co potrebujes vediet?

autor
14. okt 2023

@stellarstar
@tundra
@dagmarovita
Je mi to ľúto,že píšem ako anonym,ale mâm tu veľa rodinnych prislušníkov a nechcem aby vedeli,že sa budeme sťahovať. Začiatkom roka by sme mali ísť do BA s tým,že môj muž bude pracovať v AT, preto som sa chcela opýtať,že ja budem na materskej,teda je mi jasné,že poistenie budeme mať pod mojím mužom v AT,chcem sa opýtať,môžeme navštevovať lekárov na SK? A ďalšie,ak sa po roku zamestnám na SK,tým pádom budem mat aj SK poistovňu,môžem deti na základe toho prihlásiť pod seba ? A ako to bude s rodinnymi pridavkami,uplatním si ich potom na SK cezomna,alebo v AT cez muža? Veľmi pekne ďakujem za odpovede,ak by ste vedeli. 😊

tundra
14. okt 2023

Pokial si na MD tak plati vsetko AT.Ked zacnes pracovat,pridavky by mala zacat platit SK socialka a AT by malo doplacat diferenz do vysky AT pridavkov.Manzelka poberala,aj MD tusim rok alebo 9 mesiacov.Priprav sa na vela byrokracie a nervov.Vsetko som riesil osobne po uradoch v AT aj na SK.Je to uz par rokov,ale netreba sa nechat odbit,treba nastudovat info.priamo z of.stranok na co mas narok a na co nie.Nespoliehaj sa na info. z FB a MK.Drzim palce a prajem vela stastia v novej zivotnej faze👍.

autor
15. okt 2023

@tundra veľmi pekne ďakujem. Pekný deň