Práca v Rakúsku alebo Nemecku

24. okt 2023

rozmyslam o praci v zahranici
ake prace vie robit clovek bez vysšieho vzdelania a nejakej väčšej znalosti jazyka v nemecku/rakusku? Ake prace su tam dobre pre slovakov(nie otrokarstvo, čo sa oplati ist tam že domov donesiem aspoň 1500)? A cez ake agentury(ktore su naozaj dobre)? Popripade kurzy keby sa spravia, čo sa tam dá robiť?

wade
24. okt 2023

Co sa oplati je narocna otazka. Mas vyssie mzdy a vyssie zivotne naklady. Zivotne naklady primarne zakladne (ubytovanie a sluzby). Pri menej platenych pracach je to narocne, lebo je mozne, ze proste zarobis len o tolko viac, ako minies + si bez rodiny. Pri vyssie platenych pracach je to ovela lepsie, lebo vyssie su iba zakladne naklady. Dovolenka, auto, elektronika stoji rovnako, alebo menej (vacsia konkurencia). Takze ak zarobis 1500, nebude to med lizat, ak 5000 tak je to parada. Mozno je ina situacia pri niektorych povolaniach - napriklad tu (zijem v DE), remeslo, zdravotnictvo, alebo expertne pozicie su velmi dobre platene, lebo je nedostatok ludi. Viem ze vela ludi robi opatrovatelov v AT, atd. Ak nemas nic konkretne - vyskusaj mozno nieco v sluzbach (Restaruracie, hotely - u nas su vkuse inzeraty na tychto ludi) a uvidis. Vratit sa mozes stale.

autor
24. okt 2023

@wade je tam potrebny ten jazyk vo vsetkych pracach? alebo teda mal by tam clovek ist uz s tym ze nieco vie? napr rakusko - nemcina, alebo staci anglictina,

trema
24. okt 2023

Kamaratka robi vo viedni v domove dochodcov, nema skolu (ziadne zdravotnictvo), je tam uz 8 rokov a ma 2000 v cistom, robi 30 hodin tyzdenne, isla tam len so zakladmi a vsetko sa naucila tam

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wade
24. okt 2023

@ autor - ak ides do krajiny, silno odporucam vediet jazyk aspon na zakladnej urovni (ak mas motivaciu, vies za z 0 do A1-2 dostat za 3 mesiace. To by ti malo stacit - viem ze su aj specialne kurzy pre opatrovatelky).

autor
24. okt 2023

@wade doučovanie alebo samouk? Ak viem po nemecky napriklad len čisla, pozdravy, nejake zaklady jedlo a podobne, gramatika vobec a celkovo rozpravanie nie

kiki68
24. okt 2023

Tam s tym by som bola opatrna, vacsina vyzaduju b1 aspon, pripadne dobre porozumenie. Ale mozes skusit nieco ako napr dorucovanie balikov, kurier nemusi velmi vediet, tiez nejake sklady. Hlavne davat pozor na zmluvy, ziadne podivne prihlasenia cez sk firmy bez poistenia a pod.

wade
24. okt 2023

myslel som intenzivny kurz + samostudium

napr.:
https://www.opatrovatelsky-kurz.sk/kurzy/kurz-n...

autor
24. okt 2023

@kiki68 b1 z nemciny, alebo staci aj anj?

kvetinka75
24. okt 2023

ty si písal tú predchádzajúcu diskusiu ako si absolvent nevie nájsť prácu? Odporúčam agentúry - na začiatok. je veľa ľudí ktorí takto išli a nemecky nevedeli. TAm sa naučili a potom aj s prácou to bolo ľahšie.

kiki68
24. okt 2023

Z nemciny b1, anglictina je tam na dve veci vacsinou. Pokial nemas anglicky kolektiv