Práca v nemocnici

2. jan 2024

Premýšľam nad tým, že by som sa chcela nejakým spôsobom zamestnať v nemocnici ako nejaký pomocník, asistent. Vzdelanie a ani prax žiaľ na to nemám. Mám stredoskolškolské vzdelanie ukončené maturitou so zameraním na mareketing čo viem že je uplne od veci. Chcela by som niekde však začať. Spravila by som si aj nejaké kurzy atď.
Neviete o nejakej takej prac. pozícii v nemocnici kde by som sa mohla uplatniť a zaroven si doplnat nejake potrebne štúdium? Dalo by sa to vôbec?
Budem vďačná za každý nápad a postup ako sa k tomu dopracovat 🤭. Ďakujem

deti95060810
2. jan 2024

pozri zdr. škola - študovať sa dá aj externe... nemusí to byť len zdr. sestra, ale aj iné odbory... napr.zshlbokaza.edupage.org

autor
2. jan 2024

@deti95060810 ďakujem. Nejde mi otvoriť link.

buberova
2. jan 2024

Keby som ja osobne mala robiť v nemocnici chcela by som byť dokumentárna sestra 🙂

autor
2. jan 2024

@buberova čo je jej náplňou? Aké potrebne vzdelanie treba na výkon práce?

autor
2. jan 2024

Mňa by bavila aj porodna asistentka alebo sestra v zubnej ambulancii .. všeličo takéhoto zamerania okrem utierania výkalov, zvratov a kúpanie pacientov 🤔. Len neviem ako sa k tomu dopracovať, či by som musela začať študovať ma VŠ alebo nejakú strednú zase dorobiť alebo čo.
Možno navrhnete ešte niečo o com ani netuším ze je .. ako napr. tá dokumentačna sestra. Nevedela som ze aj to existuje.

loliki
2. jan 2024

Najprv musíš vyštudovať. Veď je to max. nezodpovedné a naivné, postaviť sa k rodiacej žene bez vzdelania.

alickapusinka
2. jan 2024

Bez zdravotníckeho vzdelania sa nedá robiť v nemocnici. Možno sanitárku ale budeš kúpať prezliekať a prebaľovať.

luccija
2. jan 2024

Sanitar asi nechceš byť podľa toho čo píšeš, tak jedine zdr.skola baby Ti poradia aku na čo...či praktická či VŠ stále sa menia kompetencie na pozície mám v tom chaos
Alebo v administratíve v nemocnici, alebo nejaká recepcia zdr.zariadenia očné kliniky, gynekologické...

jaga18
2. jan 2024

Môžeš sa napríklad uz teraz zamestnať ako sanitarka a popri tom študovať zdravotnú sestru na VŠ Na pôrodnú asistentku je VŠ myslím v Martine. Alebo si urobiť 2 roky pomaturitné štúdium na strednej zdravotnej škole a následne sa zamestnať ako zdravotný asistent, nie sanitar a popri tom už študovať dalej na VŠ zameranie, aké by ta bavilo.

autor
2. jan 2024

@loliki Veď to mi je úplne jasné, to by sa ani nedalo. Nie som padnuta na hlavu 🙄 .. ale chcela som vediet že kde začať. Čo všetko je k tomu potrebné. Ci zase ďalšia stredná škola + pár rokov na VŠ .. alebo treba niečo iné k tomu?
Alebo vedieť či je niečo , nejaka pozicia kde netreba študovať XY rokov .. možno 2-3 alebo kurzy ..

kikuska872
2. jan 2024

Ja so sestra ... Nooo tvoja predstava je pekná ale.....
Reagujem vzhľadom na tvoje komentáre.
Čiže " utierať výkaly , zvratky " nechceš , to je prevažne v kompetenciách ZA / PS ( vzdelanie SZŠ ) ale aj sestry VŠ ak je nutné ( nakoľko je malo personálu, áno je to nutné často). Ďalej taka dokumentačná sestra, nie je pozícia čo si len tak vyberieš, tiež je potrebne minimálne vzdelanie 2st. v odbore ( opravte ma ak sa mýlim).... čiže zhrniem vzhladom k tvojej predstave , musíš mať minimálne 1st. VŠ odpor ošetrovateľstvo aby si nemusela " utierať a kúpať " ale aby si mohla ísť napr. taka ambulancia. Takže , odporúčam pozrieť si v prvom rade kompetencie jednotlivých zdravotníckych povolaní k nim potrebné minimálne vzdelanie a od toho sa odraziť....

autor
2. jan 2024

@kikuska872 ďakujem za nápomocnú odpoveď 😉. Popozerám to poriadne ešte len ani neviem na co konkrétne sa zamerať. Zubná asistentka by asi nebolo až také zdĺhavé a náročné..či mám mylne predstavy? Kľudne ma dajte do obrazu 😂.

kikuska872
2. jan 2024

Ešte doplním, že vzhľadom k tomu že nechceš študovat XY rokov. No takto, zdravotníctvo je odbor ktorý sa stále mení, a posúva ďalej, taka sestra zbiera kredity , musí sa vzdelávať aj po škole doživotne..... len pre info 😊 .... čiže odporúčam ísť skúsiť VŠ ošetrovateľstvo-všeobecná sestra .... s tým máš skoro všade dvere otvorené....

kikuska872
2. jan 2024

Ešte ma napadlo, dá sa študovať aj diplomovana sestra , na strednej škole .

jaga18
2. jan 2024

Zubná asistentka je 4 ročná stredná škola a áno, je náročná. Dcerina kamarátka tam chodila a teraz pokračuje na VŠ. Pokiaľ viem, pomaturitné 2 ročné štúdium už neexistuje, ale možno sa medzitým niečo zmenilo a niekto to upresni.

kikuska872
2. jan 2024

Zubná asistentka , sestra ,laborant atď atd .. všetko odbory ktoré študuješ na VŠ minimálne 1.st. , odporúčam ísť už skôr na VŠ , poprípade tú dipl.s... ako začať na strednej ako asistent + ďalšie roku štúdia na sestru napr
..

Stredná externe ZA/PS je fajn , ak si chceš spraviť prehľad , naučiť základy a ísť sť potom ďalej na VŠ .... ale dievčatá to zvládajú aj z iných odborov bez SŠ zdravotnej 🍀 držím prsty ... ak by si ešte niečo chcela tak napíš mi súkromnú správu

ibatanecnica
2. jan 2024

neviem z akého si mesta. Pošližiadosť,, zavolaj do najbližšej nemocnice, či nemajú niečo voľné. Ja som si robila externe zdravotnícku školu. Chodili so mnou do triedy baby, ktoré robili v nemocnici )ale tie najhoršie roboty, pretože bez potrebných informácii, vzdelania, si tam nepoužiteľná a dokážeš akurát prezliekať, prebaľovať, voziť pacientov na vyšetrenia.) a popri tom si robili školu. Bez nej by tam nemohli pracovať. Aj ti budú tolerovať ,,školu,,. Alebo môžeš ísť na VŠ - ošetrovateľstvo. Zavolaj si na študijné príslušnej školy a podmienky ti povedia. Niekde nemusíš mať strednú zdravotnícku.

ingridpisarova
2. jan 2024

@loliki no ale hádam by ju tam ani nepustili k rodiacej žene ? bez akéhokoľvek zdrav vzdelania alebo kurzu to kde sme

ibatanecnica
2. jan 2024

autorka - podľa toho, čo si predstavuješ pod pojmom zubná asistentka. Kamarátka to robí, má strednú ZŠ. Dorobila si ešte nejaké kurzy, na ktoré ju vyslal zamestnávateľ, nejakú dentálnu hygienu , ale takú light, ktorú robí v ambulancii, nie ako robia dentálne hygieničky. A je spokojná.

ibatanecnica
2. jan 2024

@ingridpisarova nie nepustili. Každý má na oddelení svoju náplň práce a keď nie si aspoň PS tak robíš sanitára - upratuješ, dezinfikuješ, krmiš, prebaľuješ. a pod.

buberova
2. jan 2024

https://www.peniaze.sk/ponuky-prace/a16798-doku... toto by sa mi tiež páčilo robiť, keď som bola na praxi v nemocnici, 3x do týždňa som chodila zapisovať soná.. len som písala čo mi lekári diktovali a potom som to vytlačila.. a v rámci tej praxe som bola aj pri (u nás sa to volalo) dokumentárnej sestre. Ukladala som chorobopisy prepustených, ktoré nám doniesli z oddelenia, potom sme to dávali do šanónov a do archívu. Viem že tá kolegyňa značila niečo o transfúziách, chodila som jej po zošit na oddelenie.. ale ďalej ma akosi nepustila k tomu čo robí.. ale veľmi by ma to bavilo ;)

autor
2. jan 2024

@ibatanecnica akú zdravotnícku školu ste si robili externe? Strednú či VŠ

jaga18
2. jan 2024

Podľa toho... VŠ si môžeš robiť diaľkovo iba keď si zamestnaná v zdravotníctve. SŠ si môžeš robiť diaľkovo aj bez toho, aby si pracovala v zdravotníctve.

autor
2. jan 2024

@jaga18 áno presne to som aj čítala..ze štúdium na VŠ musí byť denne pokiaľ nemá človek vyštudovanú stredu zdravotnú školu. Len ten absolvent môže študovať externé na VŠ.
Tak asi najlepšie by bolo začať externe na strednej a pokračovať 2 roky na VŠ..len to je dosť no 6rokov.

autor
2. jan 2024

@jaga18 lebo veď bez strednej zdravotnej školy sa nedá zamestnať v zdravotníctve co je podmienka na externe štúdium VŠ .

miamaria
2. jan 2024

Napriklad u nas v nemocnici by si mohla nastupit ako pomocny pracovnik v zdravotnictve s naplnou prace nieco ako horsia sanitarka, baba pre vsetko, najcastejsie hygiena pacientov, stristlivost o mrtve telo atd... ale len v pripade, ze podlozis aj prihlasku na sanitarsky kurz, skolu, inak by ta u nas nezamestnali nikde v nemocnici, co sa tyka zdravotnikov

miamaria
2. jan 2024

VS externa osetrovatelstvo sa da studovat na Slovensku aj bez strednej zdravotnej, ale ked budes na praxi ohrnat nos pri toalete a zvratkoch, tak vies ako budu na teba reagovat...

kikuska872
2. jan 2024

Ono to nekončí vyštudovaním Bc. ... po VŠ si sestra robí špecializáciu v odbore. Treba si nad to sadnúť a načítať si to alebo rozhovor s nejakou sestrou ktorá má dlhoročnú prax aby ta do toho zasvetila , lebo keď už teraz sa ti vidi 6r štúdia veľa. Radšej skus iný smer, to myslím v dobrom 🍀. A nároky / kompetencie sestry sa stále menia a zvyšujú... sestry zbierajú kredity, musia sa neustále vzdelávať...

jaja8_9
2. jan 2024

Ja mam SZŠ za sebou v odbore ZA a teda aj som chcela ísť ďalej ale presne to umývanie, utieranie zadkov, zvratkov atď ma úplne odradilo, stačila mi prax na strednej. Čiže tam som aj skončila s tým, zistila som ze to nie je nič pre mňa 🙂 nehanbím sa za to.
Áno chcela by som tiež robiť niečo ako ty ale bez školy a tej nutnej praxe kde sa robí všetko sa to nedá... A práve to ma odraduje ze to radšej nechcem robiť. Keby to šlo bez toho tak nevaham si spraviť aj VŠ po odbornej stránke ma to bavilo a dobre som sa aj učila ale nie... 🙂Môj názor a môj pohľad na vec.

ibatanecnica
2. jan 2024

Autorka Strednu