Dobry den zienly chcem sa spytat. Som cca v 5 tt plus par dni. Pracujem v lidli uz siesty mesiac. Este to nemam potvrdene od lekara, ale vsetky tehu testy mi vysli silno pozit. Kedze je tam tazka praca neviem mozem to uz oznamit v praci alebo sa mam dat na pn? Boli ste niektora tak, ze ste tam pracovali a hned ste isli na pn? Za kazdu radu a skusenost dakujem
@pininka no len doktor mi neda skorej potvrfenie ako v 8 tt. Dovtedy nie som povazovana za tehotnu a mozem robit vsetko. No snazim sa setrit a nedvihat ťažké
@zuzana92521 čo tak zobrať si dovolenku, prípadne týždeň PN a potom oficiálne - písomne oznámiť tehotenstvo a žiadať o preradenie na vhodnú pracovný pozíciu? Pokiaľ ti takú nedokážu zabezpečiť, tak budeš doma ale pôjde ti normálne plat. Je škoda a zbytočnosť dať sa na PN na celé tehotenstvo pokiaľ to nie je naozaj nutné.
@sissy27 aj ja som sa nad tym zamyslala ze by som do vtedy isla na pn a potom ist aj s papierom rovno tam... Dakujem za radu
@zuzana92521 ked doktorovi povies, zepracujes na pozicii ktoru nesmu robit tehotne, tak ti da potvrdenie hned. A zamestnavatel je povinny ta ihned preradit. Nesmies sa dat odbit ani od doktora ani od zamestnavatela. Ja som toto riesila pri tehotenstve, pracovala som v chemickej vyrobe. K doki som sla hned ako mi vysiel pozityvny test, doslova na druhy den. Nedala mi knizku, lebo to bolo naozaj skoro v 1-2 dni mi tusim meskali. Ale dala mi potvrdenie, ze u mna zacina tehotenstvo. A to staci dat k oznameniu.
Ahoj ja pracujem v lidli, a tiež som tehotná ale už 28t.ked som zistila ze som tehotná bola som asi v 5 t, povedala som to vedúcemu ten má okamžite dal len do kasy a potom v 8tt mi dal doktor potvrdenie o tehotenstve, a doteraz som len v kade. Potom budeš mat benefit že týždenne od robíš o jednu hodinu menej, a každé 2hodiny sedenia v kase máš 10min prestavku
@minkuska super tak asi oznamim v praci zajtra okamžite to oznamim
@minkuska a dufam že u man to z9beru tiez tak to ako u vas na filialke
@zuzana92521
Ale oznám to písomne.
@mondolina ale ked to estr nemam potvrdene od lekara?
@zuzana92521
Tak by som sa asi na tie 2 týždne dala vypísať, vieš nie je pobočka Lidl ako pobočka Lidl, a nie sú nadriadení všade rovnakí to že niekde vyšli v ústrety nemusí byť aj v tvojom prípade.
@zuzana92521 ak to oznámiš len ústne, tak ako keby si nič neurobila a kľudne ti môžu dať druhý deň výpoveď. Musíš to urobiť písomne a buď poslať doporučene alebo doručiť osobne a jednu kópiu si nechať potvrdiť, že bola prevzatá. Lekár by ti mal vystaviť potvrdenie o tehotenstve, keď vysvetlíš situáciu tak ako písala kočka vyššie. Až po písomnom oznámení tehotenstva zamestnávateľovi sa na teba budú v práci vzťahovať všetky práva tehotnej zamestnankyne.
@zuzana92521 ahoj, presne ako Ti tu radia, ale všetko musí byť písomne, ak Ty musíš mat papier od nadriadených podpísaný, že túto skutočnosť zobrali na vedomie. Ak bud ochota a prezradia Ťa na iné miesto, kde by si klesla platovo, máš nárok na Vyrovnávaciu dávku, tú vypláca sociálna poisťovňa, ja som ju tiež poberala
najskor by som si sla po tehotensku knizku a ked to budes mat pisomne, tak potom by som s tym oboznamila zamestnavatela. ten by ta mal na ten cas preradit na poziciu, ktora nebude zatazujuca pre tvoj stav
@anna_maria1 dnes som bola a dal mi potvrdenie ze som tehotna....ale knizku esre nemam...mam s tym este pockat
@zuzana92521
Stačí potvrdenie
@mondolina a mam napisat aj oznamenie ci staci odovzdat len ten papierik od lekara veducej
@zuzana92521
Dala by som len fotokópiu lekárskej správy.
@mondolina ok mam normalne papierik kde to lekar potvrdzuje,uvidime co mi povedia v praci,podla toho sa rozhodnem ci pojdem na pn alebo ostanem v praci
@zuzana92521 ahojky mozem sa spytat ci si tehu oznamovala veducemu predajne a ten ti oznamenie o tehu potvrdil alebo si ho zasielala na personalne oddelenie? dakujem 🙂
@fialka1318 tehotenstvo som oznámila vedúcej a ta mi dala potvrdenie od nich prefotila si knižku a podpísala som.papiere o.tom,ze som.to oznamovala. Inak nič
@zuzana92521 ahojky tak som sa bala co bude a nakoniec bolo to ok 🙂 prisla som vytlacila oznamenie som to podpisala a prefotila knizku ako si pisala a bolo to 🙂 uz mam nahlasene 🙂 tak dufam ze to bude ok a dakujem za pomoc ;)
@fialka1318 super to som rada... Teraz bufes len v kase a mozes ax 6a pol hodiny robiť
@zuzana92521 viac nie? Lebo robim inak plny uvazok a teraz som na pn ale lekar mi nieco spominal ze ma nech este mesiac doma ze uvidi podla stavu 🙂 tak preto sa pytam ci nebudem robit dlhsie 🙂 a dakujem za pomoc 😉
@fialka1318 ja som mohla max 6 a pol hodiny a len kcko som bola.. A vykladalasom pečivo rano.. Ae musíš to mat vyvesene v jedálni
@zuzana92521 aha ved ked ma pusti lekar do roboty tak sa jej opytam co a ako lebo vidm ze tam bol papier z personalneho na nastenke co sa tykalo tehotnych a vselico tam bolo napisane 🙂 kazdopadne dakujem za vsetko a prajem krasnu matersku a hlavne vela zdravicka 🙂
@fialka1318 jasne en sa pýtajte a dozadujte sa svojho. Neviem na akom poste pracujete ale ja som bola len predavačka a mohla som teda len v kase byť
@fialka1318 a aj ja vam, nech tehu bude v poriadku a nech všetko prebehne ako ma
@zuzana92521 nie na PN, nech ti dá doktor preradení a zo zákona ťa musia preradiť na prácu ktorú ako tehotná môžeš vykonávať. Len sa nenechaj odbiť. Zamestnávatelia najradšej posielajú na PN, tam máš obmedzené vychádzky a si predsa len tehotná, nie chorá.