Práca v Lidli počas tehu

zuzana92521
25. nov 2018

Dobry den zienly chcem sa spytat. Som cca v 5 tt plus par dni. Pracujem v lidli uz siesty mesiac. Este to nemam potvrdene od lekara, ale vsetky tehu testy mi vysli silno pozit. Kedze je tam tazka praca neviem mozem to uz oznamit v praci alebo sa mam dat na pn? Boli ste niektora tak, ze ste tam pracovali a hned ste isli na pn? Za kazdu radu a skusenost dakujem

pininka
25. nov 2018

@zuzana92521 nie na PN, nech ti dá doktor preradení a zo zákona ťa musia preradiť na prácu ktorú ako tehotná môžeš vykonávať. Len sa nenechaj odbiť. Zamestnávatelia najradšej posielajú na PN, tam máš obmedzené vychádzky a si predsa len tehotná, nie chorá.

zuzana92521
autor
25. nov 2018

@pininka no len doktor mi neda skorej potvrfenie ako v 8 tt. Dovtedy nie som povazovana za tehotnu a mozem robit vsetko. No snazim sa setrit a nedvihat ťažké

sissy27
25. nov 2018

@zuzana92521 čo tak zobrať si dovolenku, prípadne týždeň PN a potom oficiálne - písomne oznámiť tehotenstvo a žiadať o preradenie na vhodnú pracovný pozíciu? Pokiaľ ti takú nedokážu zabezpečiť, tak budeš doma ale pôjde ti normálne plat. Je škoda a zbytočnosť dať sa na PN na celé tehotenstvo pokiaľ to nie je naozaj nutné.

zuzana92521
autor
25. nov 2018

@sissy27 aj ja som sa nad tym zamyslala ze by som do vtedy isla na pn a potom ist aj s papierom rovno tam... Dakujem za radu

a_lexie
25. nov 2018

@zuzana92521 ked doktorovi povies, zepracujes na pozicii ktoru nesmu robit tehotne, tak ti da potvrdenie hned. A zamestnavatel je povinny ta ihned preradit. Nesmies sa dat odbit ani od doktora ani od zamestnavatela. Ja som toto riesila pri tehotenstve, pracovala som v chemickej vyrobe. K doki som sla hned ako mi vysiel pozityvny test, doslova na druhy den. Nedala mi knizku, lebo to bolo naozaj skoro v 1-2 dni mi tusim meskali. Ale dala mi potvrdenie, ze u mna zacina tehotenstvo. A to staci dat k oznameniu.

minkuska
25. nov 2018

Ahoj ja pracujem v lidli, a tiež som tehotná ale už 28t.ked som zistila ze som tehotná bola som asi v 5 t, povedala som to vedúcemu ten má okamžite dal len do kasy a potom v 8tt mi dal doktor potvrdenie o tehotenstve, a doteraz som len v kade. Potom budeš mat benefit že týždenne od robíš o jednu hodinu menej, a každé 2hodiny sedenia v kase máš 10min prestavku

zuzana92521
autor
25. nov 2018

@minkuska super tak asi oznamim v praci zajtra okamžite to oznamim

zuzana92521
autor
25. nov 2018

@minkuska a dufam že u man to z9beru tiez tak to ako u vas na filialke

mondolina
25. nov 2018

@zuzana92521
Ale oznám to písomne.

zuzana92521
autor
25. nov 2018

@mondolina ale ked to estr nemam potvrdene od lekara?

mondolina
25. nov 2018

@zuzana92521
Tak by som sa asi na tie 2 týždne dala vypísať, vieš nie je pobočka Lidl ako pobočka Lidl, a nie sú nadriadení všade rovnakí to že niekde vyšli v ústrety nemusí byť aj v tvojom prípade.

sissy27
25. nov 2018

@zuzana92521 ak to oznámiš len ústne, tak ako keby si nič neurobila a kľudne ti môžu dať druhý deň výpoveď. Musíš to urobiť písomne a buď poslať doporučene alebo doručiť osobne a jednu kópiu si nechať potvrdiť, že bola prevzatá. Lekár by ti mal vystaviť potvrdenie o tehotenstve, keď vysvetlíš situáciu tak ako písala kočka vyššie. Až po písomnom oznámení tehotenstva zamestnávateľovi sa na teba budú v práci vzťahovať všetky práva tehotnej zamestnankyne.

potvora1
25. nov 2018

@zuzana92521 ahoj, presne ako Ti tu radia, ale všetko musí byť písomne, ak Ty musíš mat papier od nadriadených podpísaný, že túto skutočnosť zobrali na vedomie. Ak bud ochota a prezradia Ťa na iné miesto, kde by si klesla platovo, máš nárok na Vyrovnávaciu dávku, tú vypláca sociálna poisťovňa, ja som ju tiež poberala

anna_maria1
26. nov 2018

najskor by som si sla po tehotensku knizku a ked to budes mat pisomne, tak potom by som s tym oboznamila zamestnavatela. ten by ta mal na ten cas preradit na poziciu, ktora nebude zatazujuca pre tvoj stav

zuzana92521
autor
27. nov 2018

@anna_maria1 dnes som bola a dal mi potvrdenie ze som tehotna....ale knizku esre nemam...mam s tym este pockat

mondolina
27. nov 2018

@zuzana92521
Stačí potvrdenie

zuzana92521
autor
27. nov 2018

@mondolina a mam napisat aj oznamenie ci staci odovzdat len ten papierik od lekara veducej

mondolina
27. nov 2018

@zuzana92521
Dala by som len fotokópiu lekárskej správy.

zuzana92521
autor
27. nov 2018

@mondolina ok mam normalne papierik kde to lekar potvrdzuje,uvidime co mi povedia v praci,podla toho sa rozhodnem ci pojdem na pn alebo ostanem v praci

fialka1318
26. aug 2019

@zuzana92521 ahojky mozem sa spytat ci si tehu oznamovala veducemu predajne a ten ti oznamenie o tehu potvrdil alebo si ho zasielala na personalne oddelenie? dakujem 🙂

zuzana92521
autor
26. aug 2019

@fialka1318 tehotenstvo som oznámila vedúcej a ta mi dala potvrdenie od nich prefotila si knižku a podpísala som.papiere o.tom,ze som.to oznamovala. Inak nič

fialka1318
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fialka1318
27. aug 2019

@zuzana92521 ahojky tak som sa bala co bude a nakoniec bolo to ok 🙂 prisla som vytlacila oznamenie som to podpisala a prefotila knizku ako si pisala a bolo to 🙂 uz mam nahlasene 🙂 tak dufam ze to bude ok a dakujem za pomoc ;)

zuzana92521
autor
31. aug 2019

@fialka1318 super to som rada... Teraz bufes len v kase a mozes ax 6a pol hodiny robiť

fialka1318
31. aug 2019

@zuzana92521 viac nie? Lebo robim inak plny uvazok a teraz som na pn ale lekar mi nieco spominal ze ma nech este mesiac doma ze uvidi podla stavu 🙂 tak preto sa pytam ci nebudem robit dlhsie 🙂 a dakujem za pomoc 😉

zuzana92521
autor
31. aug 2019

@fialka1318 ja som mohla max 6 a pol hodiny a len kcko som bola.. A vykladalasom pečivo rano.. Ae musíš to mat vyvesene v jedálni

fialka1318
31. aug 2019

@zuzana92521 aha ved ked ma pusti lekar do roboty tak sa jej opytam co a ako lebo vidm ze tam bol papier z personalneho na nastenke co sa tykalo tehotnych a vselico tam bolo napisane 🙂 kazdopadne dakujem za vsetko a prajem krasnu matersku a hlavne vela zdravicka 🙂

zuzana92521
autor
31. aug 2019

@fialka1318 jasne en sa pýtajte a dozadujte sa svojho. Neviem na akom poste pracujete ale ja som bola len predavačka a mohla som teda len v kase byť

zuzana92521
autor
31. aug 2019

@fialka1318 a aj ja vam, nech tehu bude v poriadku a nech všetko prebehne ako ma