Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné zamestnať sa v knižnici len so stredoškolským vzdelaním iného odboru? Pracovať v knižnici bolo vždy mojim snom, ale Stredná škola masmediálnych a informačných štúdií je ďaleko od môjho bydliska.
Veď aj stredoškoláci cestujú za vzdelaním a bývajú na internáte. Ak je niečo tvojim snom, toto nie je prekážka.
@cherryladu odporucam si urobit nadstavbu. Z mojich kolegyn, ktore chceli pracovat v kniznici si kazda urobila nadstavbu. Ale na druhej strane sme mali 3 kolegov s vs, dvaja z nich sa velmi na tuto pracu nechytali, nesedela im. My sme ale akademicka kniznica.
Ja mám klasiku SKŠ, v odbore 30 rokov. Vzdelanie v odbore je naozaj základ, avšak podľa toho v akej knižnici chces pracovať, koľko je tam kolegov, aké systémy a pod. A hlavne aké máš vzdelanie a vzťah k ľuďom, prehľad v knihách a komunikáciu na vyššej úrovni. Mala obecná knižnica, do 1 000 obyvateľov, pár hodín do týždňa s babkami deťmi a je iné ako obec 8- 10 000, mesto s 30 000. Iná je knižnica kde gro tvoria z odboru a potom za pultom aj s iným vzdelaním. Napr učiteľky, animatorky voľného času a pod.
Platovo sme to mali veľmi biedne, ale vraj sa to zlepšilo. Občas bývali aj semináre školenia pre tých čo nemali vzdelanie v odbore, počítačové systémy sú rôzne a práca v knižnici nie je len idylka, pekná blúzka a dobrý deň. Ale aj drina
@cherryladu Závisí to od toho, v akej knižnici: verejná, obecná, akademická, špecializovaná... Akú má veľkosť a zameranie. Knižnica nie je len miesto, kde sa debatuje o knihách a požičiavajú sa. Robí sa aj akvizičný plán, aké tituly sa nakúpia. Knihy, zborníky a časopisy sa odborne spracúvajú - katalogizujú, robia sa rešerše, niekde personálna či regionálna bibliografia, literárne súťaže, aktivity pre verejnosť, pre deti. SNK robievala aj školenia pre nevyštudovaných knihovníkov.
@edith267 Obchodnú akadémiu
@cherryladu veď skúsiť môžeš aj s obchodnou akadémiou sa uchádzať o pracovné miesto v knižnici s tým, že ak bude treba, urobíš si dovzdelávanie v snk martin. Ak veľmi túžiš po tejto profesii, môžeš sa začať vzdelávať už teraz.
@cherryladu len treba myslieť aj na to, že tých voľných miest v knižnici nebýva vela
@0silvia0 oproti K vyšší plat, poriadky, v núdzi doktora vybavím, práca ma aj baví, aj si ju riadim, ale občas ťa nostalgia príde. Pracovala som na sídlisku,akoby obec, a práca obnasala všetko. Šéfa bez štipky slušnosti a ústretovosti ku knihám, ale aj dieťa/čitateľ na kolenách mi pomáhalo pracovať, s babkami recepty meniť, občas ofrflat keď neskoro vrátili knihy.
Na dôchodku sa možno skúsim vrátiť do brandže.
@0silvia0 Ahoj, včera si sa mi pýtala troška niečo osobné .. hádam si spomenieš 28.12 😉
@cherryladu A aký máš odbor strednej školy?