Ahojte baby,vedeli by ste poradit co obnasa praca v kniznici?ake vzdelanie treba?dakujem
existuje študijný odbor na vysokej škole, ktorý sa volá Knižničná a informačná veda alebo tak nejako, čiže kľudne môžu vyžadovať VŠ vzdelanie,,, závisí od mesta/miesta...
ale platovo to bude asi hrôza aj keď máš VŠ
Je to len odhad ale tipujem tak 600 v hrubom....
v skupine o knihach je dosť bab, ktoré robia v roznych knižniciach, opytaj sa tam 🙂
@alja20 Ahoj, základ je spomenutý na stránke - http://itlib.cvtisr.sk/archiv/2002/2/zakon-o-ve...
o platových triedach, respektíve zaradení do nich a čo všetko obnášajú je od strany 19 tuto - http://www.poradca.sk/SubPages/OtvorDokument/pd...
Platové tabuľky nájdeš tuto - http://www.zakonypreludi.sk/zz/2015-432
V knižnici sa väčšinou začína v T6 - ak máš strednú školu, alebo T8 - ak máš vysokú školu, avšak prednostne sa berie do úvahy knihovnícke, alebo pedagogické vzdelanie.
@alja20 ahoj. 🙂 robím v knižnici, mám strednú knihovnícku školu a spomínaný vš odbor, odrobených pár rokov a v čistom cca 410 eur. čiže taký plat. 🙂 vzdelanie v odbore nie je vždy potrebné. dokonca a ani mnohí vedúci ho nemajú (majú iné vzdelanie). no ja som názoru, že z hľadiska odbornosti a kvality vykonávania práce je lepšie to vzdelanie mať. no sú pozície, kde sa všetko rýchlo naučíš. je to veľmi individuálne - hlavne vo väčších knižniciach je veľmi veľa rôznorodých pozícií. napr. ja robím e-záznamy kníh, čo je špecializovaná, katalogizátorská pozícia. 🙂
@andra77 bývajú voľné miesta, no podľa mňa sa oficiálne informuje vo všeobecnosti len na tie menej lukratívne (miesto v službách - požičiavanie kníh alebo v skladoch). ale tak je to na Slovensku asi takmer všade. 😒 ...oklieštená ponuka pozícií sa dá sledovať napr. tu: http://www.infolib.sk/sk/trh-prace/ponuky/
@alja20 pracovala som v kniznici na dedine (patriaca pod obecny urad), vzdelanie mam sice vysokoskolske (nie knihovnicke), ale vobec na tom nebazirovali. Ale ten plat bol zalostne nizky, sme sice na vychode a bolo to na dedine, ale bolo to velmi, velmi malo... a co obnasa praca? Ja som mala okrem toho este dalsi uvazok, ale knihovnicka praca spocivala hlavne v nakupe knih, ich spravovania v systeme a vypoziciavania.
@kitty88 ja niekedy ľutujem, že robím knihovníčku v Bratislave - plat je na Bratislavu brutálne nízky (410 eur)... ale žijem tu celý život, nechcem sa sťahovať. ohľadom knihovníckej náplne práce - osobne nemám veľmi rada túto otázku, pretože na to sa nedá zovšeobecnene odpovedať. v menších knižniciach je asi bežné, že knihovníčka robí viac činností (ako si písala ty: nákup, spracovanie, vypožičiavanie). napr. ja v druhej najväčšej slovenskej knižnici (vedecká) robím iba katalogizáciu, aj to iba vecnú. čiže na otázku, čo robí knihovník, je veľmi dlhá odpoveď, ak človek nechce dať povrchné informácie. 😀
@librarian to je pravda, no autorka nespecifikovala, v akej kniznici chce/bude pracovat... ja som bola u nas jedina pracovnicka, kedze to bola mala dedinska kniznica, tak som robila vsetko, ale zas nebolo treba tolko cinnosti ako vo velkych knizniciach 🙂 o plate radsej pomlcim, v cistom o dost menej ako mas ty...
@kitty88 ono už len predstava ešte menšieho platu je desivá. 😠 ja túto robotu milujem a trúfam si tvrdiť, že som v nej naozaj dobrá, no neviem, dokedy ju budem môcť robiť... je to smutné, rada by som túto prácu robila bez neustáleho riešenia, ako sa uskromniť a kde ušetriť. 😔 ...hej, autorka nešpecifikovala kde a je pochopiteľné, že každá z nás jej napíše, čo robí/robila ona. len teda bolo podľa mňa potrebné podotknúť, že pracovná náplň knihovníka je vždy iná, v závislosti od pozície či knižnice. 🙂
@koniarova presne tak. ono keby som žila napríklad niekde na dedine alebo v malom meste, kde sú lacnejšie byty a lacnejší život, tak dajme tomu, že sa to nejak dá... no v Bratislave? len hypotéka a úver na byt je dokopy viac ako môj plat. 😠 ja však svoju prácu milujem. a teraz pôjdem čoskoro na materskú, čiže budú iné starosti.
@librarian v kt si knižnici prosím ťa? Ja som pred MD tiež robila v knižnici (CVTI SR) a dúfam sa tam vrátim...
@alja20 knihovnícke vzdelanie sa dá dorobiť kurzom Knihovnícke odborné minimum 😉 Robí ho CVTI SR, je to platené ale zamestnávatel tento kurz zväčša prepláca ak chce kvalifikovanú silu.
@redhairgirl pošlem ti odpoveď v IP, nechcem to až takto verejne písať - pre istotu. 😉
@redhairgirl súhlas, vzdelanie sa dá do určitej miery získať, ale nie je to rovnocenné či už so strednou knihovníckou alebo s vš... no aspoň to človeka trošku vtiahne do odboru.
@0silvia0 tak ti v dobrom závidím. 😉 ono sú myslím dvoje tabuľky, podľa ktorých sa to ráta, závisí od toho, pod koho knižnica spadá... a možno máš odrobených viac rokov ako ja. ja mám cca 4 roky a nemám žiadne osobné hodnotenie ani žiadne príplatky. žiadne zvyšovanie platu okrem postupu v tabuľke vďaka odpracovaným rokom mi nehrozí. 😖
@librarian tak ja mám odrobených vyše 20 rokov, robím od 19-tich rokov, z toho som bola 6 rokov na materskej dovolenke a mám v plate samozrejme zarátané aj osobné ohodnotenie, bez toho by to bola fakt bieda, ale viem, že v niektorých knižniciach majú dokonca lepšie platy, záleží aj od riaditeľa, čo dokáže vydobyť pre svojich zamestnancov. Podľa tabuliek je to bieda, ale dá sa to vylepšiť rôznymi príplatkami a ohodnoteniami ako píšeš...
@0silvia0 veru tak. vďaka odrobeným rokom sa plat trošičku postupne zvyšuje. ja mám síce odrobených cca 9 rokov, ale z toho 5 rokov som iba brigádovala (robila to isté, čo "normálni" zamestnanci) a vraj to neznamená nič, nebral sa na to ohľad. 😠 ...podľa mňa by mladým, vzdelaným knihovníčkam mali dávať v knižniciach osobné ohodnotenie, aby si ich udržali, ale u mňa si asi každý myslí, že vydržím aj bez neho. ...kopec mladých ľudí z knižníc odchádza - schopní, vzdelaní ľudia. je to smutné a má to zlý vplyv na slovenské knihovníctvo.
@alja20 čo obnáša? Podľa toho kde a o akú knižnicu ide. Ale základ je asi všade rovnaký. Starostlivosť o knihy- opraviť prebaliť, byť k dispoziu čitateľovi.. nákup kníh, nahadzovať do systému... To isté s periodikami... A práca s deťmi a s vedenia besedy viac beletria, prezentácie pre deti atď... Plat, asi podľa toho kde sa nachádza a aká je... No zrejme minimálka a hlavne, je to tabuľkový plat
Ahojte, koľko asi približne sa môže zarobiť v mestskej knižnici ? Stačí stredoškolské vzdelanie s maturitou ?
@susan2010 Záleží asi dosť na tom, čo presne robíte, lebo vo veľkých knižniciach môžete robiť s ľuďmi, ale aj nemusíte. Mne osobne práca v knižnici dala veľa. Vďaka nej som sa mohla rozvíjať ako človek a aj ďalej môžem a nejde len o to, že mám denne prístup ku kvalitnej literatúre, aj keď aj to je veľkým prínosom. Keď robíte s knihami, denne ich držíte v rukách, idete okolo, máte potom prehľad o zaujímavých tituloch a viete ich Ďalej odporučiť čitateľom, ale aj rodine a známym. Ja napríklad vždy, keď si vyhliadnem nejakú zaujímavú knižku, najprv sa pozriem, či ju máme u nás v knižnici (čo väčšinou máme, lebo sme veľká knižnica a každý rok nakupujeme a dostávame nové tituly, nie je to tak, ako som si kedysi myslela, že v knižniciach sú len staré knihy. Samozrejme, sú tam aj také, aby mal čitateľ aj k takým prístup, ale bez každoročných nákupov noviniek by to nešlo), požičiam si ju a prečítam a až potom ju odporúčam známym alebo kúpim neteriam a synovcom ako darčeky. Máme však aj veľa podujatí, ktoré pomáhame spoluorganizovať, vďaka tomu spoznávam slovenských autorov a zaujímavé organizácie, ktoré poskytujú celoživotné vzdelávanie, pomáhajú marginalizovanému obyvateľstvu a niekedy sa môžem aj zúčastniť ich workshopov a prednášok. Páči sa mi, že môžeme vymýšľať a organizovať aj vlastné podujatia, že môžem spolupracovať s kolegami, ale aj ľuďmi z vonku, teším sa, keď sa mi podarí nájsť alebo odporučiť čitateľovi odborný časopis alebo knižku, ktorá mu pomôže pri písaní záverečnej práce, alebo databázu voľne prístupných materiálov, z ktorých môže čerpať. Naučila som sa robiť z novými počítačovými programami, napr. na grafické spracúvanie obrázkov, tvorbu plagátov, spravovanie newsletterov, úpravu obrázkov do 3D tlače... pri práci sa stretávam so študentami z rôznych krajín, ktorí sa ku nám chodia učiť na skúšky, takže denne komunikujem aj v angličtine a mám možnosť zblízka sledovať rozdiely v ich kultúre oproti našej aj v ich jednotlivých kultúrach navzájom. Keď som robila s časopismi, takmer mi vypadli oči z jamôk, keď som zistila, koľko kadejakých časopisov sa u nás na Slovensku vydáva. Takmer každá organizácia si vydáva ten svoj. Keď doň nahliadnem, vidím, čím žijú a čo aktuálne riešia, veľmi ma to fascinuje. Vždy som chcela písať do časopisu, takto mám možnosť zistiť, čomu sa ktorý venuje a aký má štýl a možno si vyhliadnem ten svoj, do ktorého raz skúsim poslať nejaký článok... 🙂
Hlavne sa priprav na hrozne maly plat....