Práca účtovníčky v strednej firme

22. mar 2022

Ahojte. Viem, že ma nepoznáte ani presne tú pozíciu, preto budú rady iba orientačné, ale ja verím, že mi to niečo dá a pomôže v rozhodovaní.

Už viac ako 4 roky pracujem vo firme ako asistentka pre zahraničný obchod. Nahadzujem objednávky, robím faktúry, vývozné doklady, archivácia, všeličo v SAPe, informovanie zákazníkov o termínoch, dostupnosti, chodím na colný úrad keďže vyvážame a dovážame aj mimo EÚ.... Firma má asi 150 zamestnancov..

Naša účtovníčka o 2 roky odchádza do dôchodku, preto si ma zavolala, že premýšľala, kto by mohol nastúpiť na jej pozíciu a že by bola rada keby som to bola ja, lebo že som precízna a vidí ako sa staviam k svojej práci atď... Sú tam 2, hovorila, že nikto není hlavný ale všetci to berieme tak, že ona je hlavná účtovníčka 🙂 tá druhá má vraj na starosti hlavne DPH, na personálom je pán, ktorý má na starosti mzdy, zmluvy, dochádzku a všetko čo s tým súvisí. Hovorila, že nejaký rok a pol by som bola pri nej a všetko sledovala a ona by sa ma snažila všetko naučiť. To beriem ako veľké plus, lebo asi málokto má taký priestor na zaučenie sa.

Mám 25 a obchodnú akadémiu. Účtovníčku som nikdy nerobila. Tak premýšľam, či by som to zvládla, viem, že keď sa blíži audit tak to mali náročné, ale neviem aké sú bežné dni. Tak ak by ste sa vedeli vyjadriť aký vy máte názor na prácu účtovníčky v takej firme, ako ste to zvládali tie, ktoré ste nezačali robiť účtovníctvo hneď po škole, alebo bez vysokej školy, ako je to so sledovaním nových zákonov a pod...

Viem, že mi najlepšie bude vedieť poradiť tá naša účtovníčka, ale ocením aj ďalšie názory a skúsenosti.

Ďakujem veľmi pekne.

martul
22. mar 2022

Ja by som to brala, som účtovníčka. Má ťa kto zaučiť to je super.

lilyianka
22. mar 2022

Na dobrú uctovnicku nemusíš mať VŠ. Ja poznám kopu uctovniciek a ekonomiek aj so školami a teda nič extra. Vo firme kde som pracovala sa ich pár vystriedalo, ale mala som pocit,že viem viac ako oni. Možno preto,že kolegyňa co robila ucto mi niektoré veci ukázala,niekedy som jej s niečím vypomohla.
Tiež mi bola ponúknutá práca účtovníčky, ale ja som to nevzala,ale z dôvodu,že viem,že by ma to nebavilo a aj tak som rozmýšľala nad odchodom.
Ty ak máš pocit,že je to to co chceš robiť,vezmi to,rok a pol ta bude zaučať niekto,to je super,niekde si myslia ze im na to stačia 2-3 mesiace. Si mlada a môžeš mať dobrú pozíciu. Držím palce, do toho 🙃

simca06022011
22. mar 2022

Vezmi to, mas jedinecnu sancu sa pri uctovnicke priamo naucit toto do praxe. To ti ziadny kurz ani skola nikdy neda a aj keby sa ti nepacilo, vzdy mozes zmenit pracu. S takouto praxou si potom najdes pracu tiez lahsie. malokomu sa naskytne prilezitost njast takuto "zaskolovatelku".
A samozrejme vela zien nezacalo s uctovnictvom hned po skole.

A bezny den uctovnika, sadnes za PC a uctujes to iste dookola (vacsinou kopa veci ide automaticky uz, cize ked fakturanti fakturuju, uctovnik iba nastavuje uctovanie, zuctuje uhrady, banky, pokladne a "speciality" a sleduje si su vsetky dokumenty prilozene ku kazdemu pripadu), uzavierky = viac prace, to ci cez ne a audity budes na nervy, je skor otazka toho ako to mas nachystane (a v podstate stres je trochu stale, ved ten opadne az ked vsetko dobre dopadne :D rovnako ako kontroly atd)
Co ti bude treba par zakonov nastudovat, o zmenach predpokladam, ze sa budete skolit...

zojazoja
22. mar 2022

Nie je nic lepšie ako v takom mladom veku nadobudnit skúsenosti a prax takouto formou aku ti ponúkajú v praci. 10 uctovnickych kurzov ti neda tolko co prax pri dobrej uctovnicke. Školu na to máš, nebude ti to úplne cudzie. Myslim, ze by si sa mala chytit prilezitosti. Aj ked je to ooooobrovska zodpovednost.

vikusjk
22. mar 2022

Znie to dobre. Otazka, ktora ma teraz napada je, ze ci to budes zvladat (zaucanie sa) popri svojich aktualnych povinnostiach a potom kto bude robit tvoju doterajsiu pracu, az sa presunies na poziciu uctovnicky. To ma len tak napadlo na margo tejto temy, ze by bolo fajn sa zamysliet aj nad tym ;) Inak drzim palce

autor
22. mar 2022

@vikusjk ja som tu nastúpila ako záskok na materskej. tá pani sa má v septembri vrátiť z 2 materských.. takže asi ona...

kaja01
22. mar 2022

Zober to. Pani ťa zaučí, ukáže čo a ako a máš 1,5 roka na zabehnutie.

vikusjk
22. mar 2022

No to je vyborne, tak mas o to lepsiu prilezitost neprist o pracu a ostat vo firme, kde to uz poznas 🙂

janushka_t
22. mar 2022

Kde je tá firma? Ja by som brala hneď aj tvoju terajšiu aj ponúkanú pozíciu. Ak máš možnosť, tak vyskúšaj, veď keď to nebudeš zvládať, dá sa to odkomunikovať. Na účto treba trochu talent, niekto to dáva s prehľadom a niekomu to nič nehovorí. Je tam dosť súvislostí a je to logické. Veď teóriu máš z OA a trochu praxe z terajšej pozície. Asi preto ti to ponúkli.