Ahojte baby,
od 1.9. nastupujem ako učiteľka na základnej škole (matematika+fyzika).
Nemam žiadnu prax, nakolko som rok po skole, pol roka som bola nezamestnana a pol roka som mala dobrovolnu prax na zakladnej skole cez urad prace.
Viete mi povedat,aky je nastupny plat v cistom?
+Ako sa pocita priplatok za triednictvo? Nakolko viem, ze budem uz aj triednou.
Za vase odpovede dakujem.
A ako to je zo stravnými lístkami?
Ahoj, trošku som prekvapená,že Ti to nepovedali ihneď, aký budeš mať plat 🙂 Pravdepodobne si začínajúci učiteľ,ktorý neprešiel ešte adaptačným obdobím (neviem, či si už mala ukážkovú hodinu pre komisiou🙂 )
Podľa toho usudzujem, že patríš do 9.tky platovej triedy, čo je cca 590€ v hrubom...príplatok za triednictvo momentálne neviem aký je, ale je to máličko, možno ak 30€ (len hádam).
Učila som na 2 školách a ani na jednej sme nemali stravné lístky, keďže bola možnosť stravovania sa v školských jedálňach, ktorú môžeš,ale nemusíš využiť 🙂
Závisí od toho,ci si kvalifikovanà, alebo nie, podla toho ta zaradia do tried. Triedny ucitel má príplatok cca. 20-25 eur. Stravné listky podla tohho, ci ti skola môze zabezpecit teplú stravu alebo nie.
@ewenka Ahoj, ano som zacinajuca, nakolko v roku 2014 som len ukoncila vysoku skolu a to ani nie pedagogicku,ale aplikovanu matematiku. Do zamestnania ma prijali, s tym ze si to pedagogicke minimum dorobim pocas prace. Ja som nasla nejake tabulky,ale nevedela som ci to je v hrubom alebo v cistom,a najnizsia trieda tam bola 6. Plat neviem, nakolko zmluvu podpisujem teraz v piatok,ale pri pohovore mi riaditel povedal, ze budem v tej najnizsiej triede, ze nemam prax a ani ucitelsky odbor, ale ze stale lepsie ako na urade prace....Ale ze budem mat triednictvo...
@frenkiss na dedine moze byt vyssi plat ako v meste alebo na strednej skole, lebo mozes dostat priplatky ... a tam ich skor daju ...
plat budes mat podla tabuliek ako zacinajuci ucitel, je trochu zvlastne ist do triednictva bez praxe. Stravne listky v skole nedostavas ... ale preplacaju ti cast stravneho v skolskej jedalni.
plat ti uz pisali v hrubom to mas cca 590 + 36 Eur za triednictvo /to sa rata percentualne z prijmu/ tak mas cca 626 EUR v hrubom co mas v cistom cca 495 EUR.
@frenkiss aha tak ale potom ides s platom nizsie lebo si nekvalifikovana .. tie vypocty boli na kvalifikovaného ucitela.
tepla strava tam isto je .. ako by sa inak stravovali deti.
loginexistuje - na dedine je obyčajne v škole menej žiakov ako v meste. Takže škola má toľko peňazí, koľko je v nej žiakov. To znamená, že malé dedinské školy sotva prežívajú, o príplatkoch si môžu snívať, vyššie kvalifikovaní /s atestáciami a kreditmi/ môžu byť až nežiadúci. Takže v meststských školách majú niekde aj osobné príplatky, či odmeny. Na dedine sú šťastní, keď im vyjde základný plat. A krešú vo všetkom, spájajú ročníky na niektoré predmety a iné objavné šetriace opatrenia. Plat budeš mať taký ako napísala loginexistuje, či budeš v meste alebo na dedine pri základnom úväzku. A stravné lístky si budeš platiť sama, je to lacné, časť sa platí zo sociálneho fondu. 🙂
ano, cca 500 v cistom plus minus
@loginexistuje no uvidime, v piatok budem mudrejsia...ono chybala im matikarka a este jedna ucitelka, a ma upozornil riaditel ze to budem mat zo zaciatku tazke,ale ze budem mat aj triednictvo.....prax mam len cez dobrovolnu cinnost, kde som robila asistenta ucitela..ale pani riaditelka ma davala aj casto ucit..co teraz tento riaditel o tom vie...sak uvidime...to triednictvo mi nevadi....len som chcela vediet priblizny plat...bo som si zistovala aj ze preplaca urad prace cestovne,ale mne chodia tam zle spoje, tam musim chodit autom a to nepreplaca urad prace... ano tepla strava tam bude, len som nevedela ako to funguje, ci mi to budu este z platu strhavat,alebo ako to funguje...
@minnehaha2005 aj ked niesom kvalifikovana?
Veď si kvalifikovaná, nie? Ak by si učila vyše polovicu predmetov svojej aprobácie, tak budeš kvalifikovaná, teda v patričnej platovej triede, v opačnom prípade by si musela o triedu nižšie.
@frenkiss tu sa najdi https://www.minedu.sk/data/att/2921.pdf
a tu si najdi plat: http://www.ozpsav.sk/files/odborni_zamestnanci.pdf
tusim tam asi pojdes o triedu nizsie, ale potom ped. min sa to zvysi... ale to neviem presne
@minnehaha2005 do triedy 8? sak uvidim teda,...v piatok budem mudrejsia..len som chcela to uz vediet, bo kazdeho zaujima kolko bude mat plat🙂 😎 😎 😎
@emocka no nemas uplne pravdu ano na dedinach je menej deti ale zasa sa normativ preratava koeficientom .... takze penazi moze mat viac skola s 110 ziakmi ako skola s 200 ziakmi ..
Ono je to od dediny k dedine.... zavisi aj od starostu ... aku dolezitost skole prikladá. 😉
@frenkiss pod triedu 8 nepojdes urcite .. 😉
@loginexistuje dakujem, dam vediet ako som dopadla...
@frenkiss budeš určite v 9. V tej by si mimochodom bola aj keby si mala pdg minimum, až kým by si neprešla adaptačné obdobie (vraj môže trvať aj 2 roky - to ale neviem či je pravda). Po dorobení DPŠ prejdeš do 10. Osobné príplatky, odmeny - no ako ktorá škola. U nás napr. o tom môžeme len snívať... 😒
Z ceny obedu časť platí zamestnávateľ, časť ty. To platíš osobitne, nebudú ti to strhávať z pásky. Ja tuším platím 1,19..
Držím palce! 🙂
Je tu už veľa informácií, ja len doplním, že za triednictvo je 5% z platu, adaptačné vzdelávanie pre začínajúcich učiteľov môže byť až dva roky, záleží na škole, ale aj na schopnostiach učiteľa. Stravné je naozaj v školskej jedálni, časť platí zamestnávateľ, časť zo sociálneho fondu, do ktorého prispieva každý zamestnanec podľa kolektívnej zmluvy a zvyšok platí zamestnanec. Stravné lístky, alebo diéty môže dávať zamestnávateľ v prípade, že sa nemôže stravovať, lebo má nejakú diétu, ktorú v jedálni nevedia alebo nemôžu pripravovať. No a osobný príplatok a odmeny - veľa záleží na riaditeľovi, ale ešte viac na zriaďovateľovi. My na dedine máme osobný 10-20 €, odmeny tak dva razy do roka 100-150 €.
A prajem ti veľa radosti z práce s deťmi, je to ťažká alke krásna práca. 🙂
zalezi to aj od toho ci idete ucit v meste alebo na dedine 🙂 to sa tiez trosku ukaze na plate 🙂