Práca učiteľky na strednej škole

evka52
23. jan 2024

Pekný večer prajem. Rada by som si vypočula vaše názory na moju situáciu. Mám ukončenú vysokú školu v odbore prírodných vied. Mala som v pláne zamestnať sa niekde v labáku alebo v nejakej firme. Počas štúdia som sa však dostala do kontaktu s učením (mladších študentov na cvičeniach, rôzne doučovania, projekty v školách atď.) a zistila som, že ma učenie veľmi baví. Aktuálne som na materskej a rozmýšľam, že sa prihlásim na doplňujúce pedagogické štúdium, aby som mohla svoj predmet učiť na stredných školách. Od učenia ma odrádzala situácia učiteľov a platové ohodnotenie… Môj manžel však zarába veľmi dobre a podporuje ma v tom, aby som do toho šla. Ide o to, že nie som v situácii, že by som si musela hľadať dobre zarábajúcu prácu vďaka nemu a jeho prínosu do domácnosti. Samozrejme pracovať chcem, nechcem byť 100% finančne závislá od neho, ak by sa niečo stalo, a chcem prispievať aj ja do rozpočtu. Okrem toho, platy v labákoch a vo firmách (ktoré sú pre môj odbor relevantné) nie sú výrazne vyššie v porovnaní s platmi v školstve. Výnimky sú nejaké väčšie firmy a miesta, kde raz za čas hľadajú niekoho a ponúkajú peknú sumu, nie je to však bežné. Čo si myslíte, oplatí sa ísť do toho?

denopeno
23. jan 2024

@evka52 Vyskúšaj a sama uvidíš, či ťa to bude napĺňať. Ak nie, získaš skúsenosť . Držím palce.

nelca0510
23. jan 2024

@evka52
Ano

kaktusik007
23. jan 2024

@evka52 ucit mozes predmety, z ktorych mas statnicu. Takze to si musis zvazit ty ---- potrebujes oducit myslim 23 hodin tyzdenne na 100% uvazok. Takze musis najst skolu, kde vedia z tvojich statnicovych predmetov tych 23 vyucovacich hodin do tyzdna vyskladat.

akoze v globale to nie je zly napad. Este mas potom moznost po DOS aj rozsirujuceho studia - ze by si studovala dalsie dva roky, ale teda zase iny predmet.

evka52
autor
23. jan 2024

@kaktusik007 Áno chápem, že by mohol byť problém fakt, že môžem učiť len jeden predmet - na gymnáziách, na stredných odborných možno viac (?). V tom prípade by som učila na polovičný úväzok tie dva roky, kým si nedorobím ten druhý predpokladám. Majú s takouto situáciou školy problém? A ešte by som sa možno spýtala, vedela by som začať učiť aj keď budem len robiť dpš? Alebo je podmienkou na školách, že musím mať dpš ukončené?

kaktusik007
24. jan 2024

@evka52 na ucitelku je povinna vs 2 stupna --- pedagogicke si vies dorobit popri.

z akeho predmetu to mas statnicu?

1ryba
24. jan 2024

@evka52 na polovičný by si neucila, preto, že máš iba 1 predmet. Tak to nefunguje. Musíš zistiť, koľko hodín z daného predmetu sa na škole vyučuje. Plus ten predmet môže učiť aj niekto iný, kto má kombináciu. Napr. slovenčinárka učí aj dejepis alebo kľudne aj iný predmet a zložením dokopy má 23 hodín.

ibatanecnica
24. jan 2024

ja by som išla do toho školstva. Ak ťa to aj baví, a bonus budeš mať to, že cez prázdniny sa nemusíš trápiť tým, kde dať dieťa. A časom uvidíš, nikdy nevieš čo ti príde do cesty.

evka52
autor
24. jan 2024

@kaktusik007 Áno mám Mgr. z chémie. Super, takže ma môžu zamestnať aj keď ešte budem len v procese dpš?

guiseppinka
24. jan 2024

Chemikarov treba ako sol. A mas na vyber bud gympel (tam asi nevyskladas celkom uvazok), ale mozes byt na viacerych skolach alebo nejaka chemicka odborna a tam budes mat hodin a hodin. Zrejme tie 2 roky by si bola platovo nizsie a ked skoncis pgm, tak platovo budes hodnotena ako riadny ucitel

kp7333
24. jan 2024

Chod do toho. Praca v skolstve je pre matky vyhodna kvoli prazdninam a celkovo pracovnemu casu.

mandrewa
24. jan 2024

@evka52 najlepšie by bolo, aby si sa išla opýtať na konkrétnu školu, lebo každá to má inak. Plný úväzok v školstve je 22 hodín učenia a 18 hodín prípravy atď., polovičný je 11h a môžeš učiť aj pár hodín na dohodu, keď by ti nevedeli vyskladať úväzok na jednej škole. Robila som na strednej škole 5 rokov a plat som mala super a kopu výhod k tomu. Ak ťa to láka, choď do toho 🙂

evka52
autor
24. jan 2024

Ďakujem vám za odpovede ❤️ Som rada, že to funguje tak, že sa budem môcť zamestnať aj popri dpš a nie až po, v tomto som si nebola istá. Áno, viem, že to že mám len jeden predmet je obmedzujúce. Ak dobre chápem, v prípade nevykrytia plného úväzku na jednej škole by bolo možné, aby som pracovala na viacerých školách súčasne?

kaktusik007
24. jan 2024

@evka52 ano, mozes mat uvazky aj inde - len potom pozor na rozvrh 🤷🏼‍♀️

no samotna chemia - to uz je otazne, vstupuje tam ze kde byvas, ake skoly tam mate..... a ci je volne ;)
na zakladke staci jedna chemikarka na celu skolu a aj to nema 100% uvazok 🤷🏼‍♀️

evka52
autor
24. jan 2024

@kaktusik007 Jasné, ďakujem. 🙂

xlucia
3. nov 2024

@evka52 mozes ucit viacero predmetov, ale musis mat ten svoj statnicovy nad 50% uvazku. cize ak budes mas 12-13 hodin chemie, moze ucit aj iny predmet na skole a berie sa to ze je to ok. otazkou je, na aku skolu chces ist ucit