Pekný večer prajem. Rada by som si vypočula vaše názory na moju situáciu. Mám ukončenú vysokú školu v odbore prírodných vied. Mala som v pláne zamestnať sa niekde v labáku alebo v nejakej firme. Počas štúdia som sa však dostala do kontaktu s učením (mladších študentov na cvičeniach, rôzne doučovania, projekty v školách atď.) a zistila som, že ma učenie veľmi baví. Aktuálne som na materskej a rozmýšľam, že sa prihlásim na doplňujúce pedagogické štúdium, aby som mohla svoj predmet učiť na stredných školách. Od učenia ma odrádzala situácia učiteľov a platové ohodnotenie… Môj manžel však zarába veľmi dobre a podporuje ma v tom, aby som do toho šla. Ide o to, že nie som v situácii, že by som si musela hľadať dobre zarábajúcu prácu vďaka nemu a jeho prínosu do domácnosti. Samozrejme pracovať chcem, nechcem byť 100% finančne závislá od neho, ak by sa niečo stalo, a chcem prispievať aj ja do rozpočtu. Okrem toho, platy v labákoch a vo firmách (ktoré sú pre môj odbor relevantné) nie sú výrazne vyššie v porovnaní s platmi v školstve. Výnimky sú nejaké väčšie firmy a miesta, kde raz za čas hľadajú niekoho a ponúkajú peknú sumu, nie je to však bežné. Čo si myslíte, oplatí sa ísť do toho?
@evka52 ucit mozes predmety, z ktorych mas statnicu. Takze to si musis zvazit ty ---- potrebujes oducit myslim 23 hodin tyzdenne na 100% uvazok. Takze musis najst skolu, kde vedia z tvojich statnicovych predmetov tych 23 vyucovacich hodin do tyzdna vyskladat.
akoze v globale to nie je zly napad. Este mas potom moznost po DOS aj rozsirujuceho studia - ze by si studovala dalsie dva roky, ale teda zase iny predmet.
@kaktusik007 Áno chápem, že by mohol byť problém fakt, že môžem učiť len jeden predmet - na gymnáziách, na stredných odborných možno viac (?). V tom prípade by som učila na polovičný úväzok tie dva roky, kým si nedorobím ten druhý predpokladám. Majú s takouto situáciou školy problém? A ešte by som sa možno spýtala, vedela by som začať učiť aj keď budem len robiť dpš? Alebo je podmienkou na školách, že musím mať dpš ukončené?
@evka52 na ucitelku je povinna vs 2 stupna --- pedagogicke si vies dorobit popri.
z akeho predmetu to mas statnicu?
@evka52 na polovičný by si neucila, preto, že máš iba 1 predmet. Tak to nefunguje. Musíš zistiť, koľko hodín z daného predmetu sa na škole vyučuje. Plus ten predmet môže učiť aj niekto iný, kto má kombináciu. Napr. slovenčinárka učí aj dejepis alebo kľudne aj iný predmet a zložením dokopy má 23 hodín.
ja by som išla do toho školstva. Ak ťa to aj baví, a bonus budeš mať to, že cez prázdniny sa nemusíš trápiť tým, kde dať dieťa. A časom uvidíš, nikdy nevieš čo ti príde do cesty.
@kaktusik007 Áno mám Mgr. z chémie. Super, takže ma môžu zamestnať aj keď ešte budem len v procese dpš?
Chemikarov treba ako sol. A mas na vyber bud gympel (tam asi nevyskladas celkom uvazok), ale mozes byt na viacerych skolach alebo nejaka chemicka odborna a tam budes mat hodin a hodin. Zrejme tie 2 roky by si bola platovo nizsie a ked skoncis pgm, tak platovo budes hodnotena ako riadny ucitel
Chod do toho. Praca v skolstve je pre matky vyhodna kvoli prazdninam a celkovo pracovnemu casu.
@evka52 najlepšie by bolo, aby si sa išla opýtať na konkrétnu školu, lebo každá to má inak. Plný úväzok v školstve je 22 hodín učenia a 18 hodín prípravy atď., polovičný je 11h a môžeš učiť aj pár hodín na dohodu, keď by ti nevedeli vyskladať úväzok na jednej škole. Robila som na strednej škole 5 rokov a plat som mala super a kopu výhod k tomu. Ak ťa to láka, choď do toho 🙂
Ďakujem vám za odpovede ❤️ Som rada, že to funguje tak, že sa budem môcť zamestnať aj popri dpš a nie až po, v tomto som si nebola istá. Áno, viem, že to že mám len jeden predmet je obmedzujúce. Ak dobre chápem, v prípade nevykrytia plného úväzku na jednej škole by bolo možné, aby som pracovala na viacerých školách súčasne?
@evka52 ano, mozes mat uvazky aj inde - len potom pozor na rozvrh 🤷🏼♀️
no samotna chemia - to uz je otazne, vstupuje tam ze kde byvas, ake skoly tam mate..... a ci je volne ;)
na zakladke staci jedna chemikarka na celu skolu a aj to nema 100% uvazok 🤷🏼♀️
@kaktusik007 Jasné, ďakujem. 🙂
@evka52 Vyskúšaj a sama uvidíš, či ťa to bude napĺňať. Ak nie, získaš skúsenosť . Držím palce.