Práca so spätným dátumom - odvody

lisacka1
2. apr 2024

Ahojte baby priateľ nastupuje od zajtra do novej roboty a šéf mu povedal že nieje problém mu dať zmluvu aj od 1 ale mu to zrejme nezaplatí že ako to je keď je teda zamestnaný musí za neho zaplatiti odvody alebo si ich ma zaplatiť sám?

simca06022011
2. apr 2024

prveho bol sviatok. Ak to prihlasia v socpoist a zdravotke od 1.4., tak samozrejme aj to bude hradene zamestanavatelom. Treba si dobre precitat zmluvu od kedy bude platna. Ten datum je podstatny.

lenicka298
2. apr 2024

@lisacka1 no pochybujem, že mu dajú zmluvu spätne. Keďže na SP musí byť prihlásený pred výkonom práce. To by mali zato pokutu. Podstatný je dátum, ktorý je uvedený na zmluve.

simca06022011
2. apr 2024

@lenicka298 pred vykonom prace je aj 2.4. rano... ale teda ta zmluva je podstatna, pocyhnujem ze to urobia "zle". Autorka by potrebovala presne informacie.

lenicka298
2. apr 2024

@simca06022011 nemám chuť sa tu chytať za slovíčka. Pokiaľ sa pohybujes v tejto oblasti, tak dobre vieš, že 3.4 nikto neprihlasi zamestnanca spätne k 1.4. Nikto by dobrovoľne neriskoval pokutu z inšpektorátu práce. A že je podstatný dátum na zmluve, som napísala 😊

tiika
2. apr 2024

@lisacka1 ono ho kľudne môžu prihlásiť spätne i do SP bez pokuty, je tam limit do 7 dni tuším..
Odvody do ZP ani SP by platiť nemusel. Nerozumiem ale tomu, ze mu to nezaplatia. Podľa zmluvy, ak bude od 1.4. ma nárok na preplatenie sviatku, jedine že by mu tam dali dovolenku 🤔

lenicka298
2. apr 2024

@tiika pozor, prihlásenie do SP musí byť pred začatím poistenia (najneskôr pred začatím výkonu práce) odhlásenie zamestnaca sa môže urobiť do 8 dní. Do ZP sa dá prihlásiť spätne do 8 dní 😊