Práca s malými deťmi

26. sep 2023

Ahojte dievčatá, chcela by som sa vás spýtať, akú prácu vykonávate po skončení RD. Hlavne také čo máte deti skolkoveho veku, popripade jeden skolkar, jeden skolak. Ja som v 2,5 rokoch mladsej isla do prace na 5h uvazok. Nejakym zazrakom sa mi podarilo najist takuto pracu zaroven aj v mieste bydliska cca kilometer od domu. Teraz bohuzial firma konci a ja budem hladat nieco nove. Ciastocne uvazky neponuka nikto. Vsade 8,5 hodiny + ked si priratam cestu do prace a z prace som na 10h mimo domu. S detmi absolutne nesklbitelne. HO ked je tak systemom 3 dni praca, 2 dni HO. Som zufala pretoze ak na 10 hodin vypadnem denne z domu tak nebudem ani s detmi, domacnost bude absolutne zanedbana a cas s muzom nebudem mat snad ziadny. Takze sa chcem inspirovat co vy robite alebo ste robili alebo ako fungujete. Dakujem za vsetky reakcie 🍀

mogaa
26. sep 2023

nuž ono záleží aj čo chceš robiť....predavačka v Lidli alebo Kauflande je tiež na polovičný úväzok, poštárka je tiež časovo ok....ono nemôžeš mať všetko - aj prácu ktorá je časovo ok a je aj dobrá a aj byť s deťmi .....suseda išla robiť do škôlky upratovačku a s VŠ....ale ráno si zaniesla deti a poobede bola s nimi....

sasa1310
26. sep 2023

normálne na 8 hodín som pracovala od začiatku a starostlivosť o deti a domácnosť bola s mužom na polovicu. Nikdy by som nerobila na pol úväzok, aby som nebola totálne závislá od manžela

autor
26. sep 2023

@mogaa mam vs ekonomickeho smeru a prace typu postarka, predavacka som vylucila. Hladam administrativu, nakup, marketing a pod.
Ale skor ako zhodnotenie situacie by ma zaujimali realne skusenosti ludi ako to maju.

autor
26. sep 2023

@sasa1310 mne nevadi zavislost na manzelovi. Realne moj muz zaraba tak, ze aj ked pojdem na plny uvazok a daju mi plat ktory pytam (1400€) tak je to ledva patina muzovho platu. Kvoli materskym ho uz zrejme nedobehnem platovo nikdy a vzdy budem tak trochu "zavisla" na nom.

sasa1310
26. sep 2023

aj môj zarába nadštandardne (odo mňa asi 3x viac) a nikdy by som nešla na pol úväzok. Ja som realistka. Do budúcna rozmýšľam. Keby sme sa náhodou rozviedli, nech mám normálny dôchodok a všetko k tomu a nie, že celý život budem závislá na ňom a potom plakať do vankúša. U mňa je to dôležité, aby som si zarobila sama na seba a teda viac si odložím a nemusím nič pýtať a nie som na ňom absolútne závislá. Máš vysokú školu, tak snáď si neštudovala na to, aby si robila 4h denne

autor
26. sep 2023

@sasa1310 ja tomu rozumiem. Aj pocitam s moznostou, ze nebudeme spolu do smrti a musim sa vedet aj sama zabezpecot. Ale realne, ja budem chodit do prace este 38 rokov. Cize aj keby som si teraz dala 5 rokov, kym deti podrastu, na polovicny uvazok tak potom mozem 33 pracovat na plny a zabezpecovat sa.

autor
26. sep 2023

@sasa1310 ale ja vobec nechcem polemizovat o tom, ci mam robit na plny alebo ciastocny. Lebo ciastocny, ako pisem, neni moznost. Skor chcem realne ako ine maminy to robia 😉

sasa1310
26. sep 2023

jasne chápem. No nastúpila som normálne na 8 hodín. A s mužom sme sa striedali pri starostlivosti o deti a domácnosť. Úplne v pohode sa to dalo. Chodila som o cca 16. 00 domov a ešte sme si užili s deťmi

galganka
26. sep 2023

Treba sa spojiť a byť tím. Ráno ich berie do školy / škôlky ocko, lebo ja som už v práci, ja teda skôr skončím ako on a vyzdvihnem ich. Najstaršia už si krúžky obeháva sama, stredného nosíme my, cestou sa dá stihnúť aj nákup a pod. Okolo tretej, štvrtej sme už doma obaja, niekedy neskôr, spravia sa úlohy, stihneme aj nejaké ihrisko, či aspoň dvor a okolie. Večer hromadné uspávanie a ráno zase od začiatku.

andreatytler
26. sep 2023

Muz rano odvedie dieta do skolky a ja vyberam poobede zo skolky.
Robim 8 hodin.
So synom som 4 hodiny
Spolu ako rodina 2 hodiny
Na seba mam 3 hodiny lebo muz vecer uspava syna
O domacnost sa starame obaja a popri tom mame obaja este druhu pracu ktoru robime ako stihame po veceroch, vikendoch.
Varime, upratujeme, nakupujeme a okolo domu robime skoro vsetko spolu so synom.

marca12
26. sep 2023

Vacsina zien,ktore poznam,normalne pracuju. Dokonca aj moja sestra samozivitelka isla do prace na plny úväzok a musela to stihat,nikto jej deti nenosil ani nechodil pre ne do skolky. Vy ste na to dvaja. Rozdelite si ulohy a prisposobite pracovnemu casu. Ak zacnes 7.30 ako sa bezne v administravive zacina,tak koncis 15.30-16.00 a to je dobry cas. Bohuzial pracovny zivot je taky,ze nam velmi neostava v tyzdni cas. Uzijeme si ale vikend. Ale pokial si to mozte dovolit,tak nezufaj a ostan doma,kym sa nenajde nieco blizko domu a skolky.

kacena2022
26. sep 2023

Ja som sa zamestnala hneď po RD,hľadala som takú robotu aby som stíhala pri ňom škôlku.Robim od 7 do 15 hod poštovú dorucovatelku.Rano zanesiem malého do škôlky a hneď po robote idem preňho.Praca ma celkom baví.

catlyn
26. sep 2023

Pri plnom uvazku oboch rodicov a prijme cez 8400 na mesiac si poobede kludne dokazes zaplatit pani, ktora deti zo skolky vyzdvihne.

babulkomale
26. sep 2023

Robila som aj 30 km od domu na plny uvazok, aj som bola doma ked bol maly stale chory, lebo tie stresy nestali za to. Stale som hladala na ciastocny uvazok, aj keby som mala ist pod svoju "uroven", islo mi o to, aby som pracovala a realizovala sa.
A nasla som, robim na menej hodin, rano vozi mensieho manzel, ja vyberam a venujem sa, lebo on odchadza daleko a ma narocnu pracu plus sluzobky.
Mavam aj volno, lebo robim osmicky, takze vtedy si vybavim svoje veci. Vikendy tiez volne. Neviem si vynachvalit.

stannkal
26. sep 2023

@sasa1310 "Máš vysokú školu, tak snáď si neštudovala na to, aby si robila 4h denne" - ja to vidím práve naopak. Mám vysokú školu na to aby som mohla robiť len 4-6h denne a mat za to plnohodnotný plat na slušné vyžitie. Keď je človek dobrý v tom co robí tak dokáže presvedčiť zamestnávateľa aj na skrátený úväzok. Niektorí ľudia tak ci tak dokážu za 4h spraviť to co iní za 8.

luccija
26. sep 2023

Hľadaj ďalej tak ako si našla prvu prácu na 5 hodín.
Alebo pár dní kancelária plus ostatné HO, alebo práca kde môzes začať skôr a poobede skôr odísť.Kamaratka išla do soc.poistovne s VS myslím, že oni robia 7, alebo 7,5 hodiny?Ide na 6:30 a poobede má čas.

autor
26. sep 2023

@galganka len na kolku prosim ta chodis do tej prace ked ste uz o 15:00 doma? Lebo ja aj ked vyjdem z domu o 6:00 potom skoncim cca o 15:30 a prijdem do skolky o 16:00, do skoly tak 16:15 a 16:30 budeme mozno doma. A to pocitam s tym, ze muz ich zavede rano a nakupi robi tiez on.

autor
26. sep 2023

@marca12 my to mame od zaciatku rozdelene - muz vodi do skolky, ja vyberam. Muz nakupuje a vari, ja vsetko ostatne okolo domacnosti. Lenze ja aj ked zacnem o tej 7:00 tak 15:30 je este len konec a k nam do mesta prijdem v lepsom pripade o 16:00 ak nebudu zapchy. A to este nemam vybrate deti. Ked uz teda obeham skolu a skolku tak o pol 5 mozeme zacat robit ulohy, najest sa a ist tak spat. To je zivot o nicom.

autor
26. sep 2023

@catlyn ano to je oblubene na konovi, ze zaplat si pani. Lenze ja chcem aby som ja bola s detmi a nie pani. Pre mna je rodina priorita a nechcem aby sa mi starala o deti nejake cudzia zena.

galganka
26. sep 2023

Cca o pol siedmej. Jeden deň v týždni ťahám do 15.30, vacsinou končím o 14.00 - 14.30. Tak o tretej, štvrť na štyri sme už doma a to sa s najmenšou šuchceme, aj bus nám občas ujde.
Hold, to je život drvivej väčšiny rodičov s malými deťmi. Všetky kolegyne so škôlkarmi a prvostupniarmi fungujú podobne. Zmena príde, keď budú samostatnejší, vidím to podľa najstaršej. Tá už mi len cinkne, kde je a kam ide a ja neriešim, idem rovno domov.

catlyn
26. sep 2023

No ved ale ty mozes ist z prace priamo domov, porobit co treba alebo si oddychnut a ked pridu deti domov mozes sa im naplno venovat.

autor
26. sep 2023

@babulkomale toto je paradne. Tak si to nejako aj ja predstavujem. Ja som to mala doteraz 7-12. Ked som chcela, deti som vybrala pred spanim, ked som potrebovala cosi vybavit tak spali v skolke a ja som si porobila. Sice plat mensi ale ten luxus toho casu mi za to stal.

lasona
26. sep 2023

Pred tým ako som išla na materskú som si porobila kurzy na kozmetiku, pedikuru a manikúru.hladala som niečo kde budem sama sebe panou, aj pre taketo pripady.Čiže popri malom môžem robiť a keďže si ja klientov objednávam tak si ich dám tak ako mne vyhovuje. Čiže ráno mam čas zaniesť malého do škôlky a poobede ísť po neho. ( ešte síce nechodí do škôlky, ale proste viem si to zariadit)

autor
26. sep 2023

@stannkal mam uplne rovnaky nazor. To, ze robis ciastocny uvazok neznizuje tvoju kvalifikovanost ani to neni mrhanie vysokou skolou. To by bolo keby som isla robit tu upratovacku. Velmi vela sikovnych ludi robia na skratene uvazky a zarobia si super peniaze. Robia externe pre viac firiem a ziju si kralovsky.

nwnw
26. sep 2023

Pri plate tvojho muza by som si asi dobrovolne prispievala na dochodok a robila cokolvek. Mam normalnu 8h pracovnu dobu a kazdy mesiac mi chyba cca 20h. Mam dni, ked muz berie deti a robim aj 12h, inak tak 5-6h. Zatial to nik neriesi, ked to bude vadit, budem hladat pracu inde.

autor
26. sep 2023

@catlyn ja napriklad nepoznam nikoho kto by chcel pracu, ze bude brat deti zo skolky a vodit ich domov. To je praca na pol hodinu denne. Aj keby niekomu dam 5€ na den tak je to smiesne a nikto to robit nebude. A druha vec je, ze by som ani nezverila deti nejakej cudzej pani.

autor
26. sep 2023

@nwnw ja mam asi nejaku ambiciu nieco robit ked uz nejsom uplne blba. Inak sedet doma by som asi mohla. Priznavam, ze mojmu muzovi to momentalne extremne vyhovuje a dufa, ze nenajdem aspon do vianoc 😜

nwnw
26. sep 2023

Ved mozes. Kludne zacni robit na zivnost co robis alebo na skrateny uvazok... mne by vyhovovalo byt doma aspon rok este 🤣.

marca12
26. sep 2023

Ale takto funguje kazda rodina,bohuzial

autor
27. sep 2023

@marca12 to sa mi prave nezda. Lebo ja ked pridem o 15:00 do skolky tak vacsina mamiciek uz si decka bere (vsimam si tie pracujuce). O 16:00 tam zostava tak 10% deti. Preto ma to zaujima, co aj robia iny ludia ked dokazu byt tak skoro uz v skolke/skole. Lebo mne to pri 8 a pol hodinach nevyjde ani na tu 16:00 🙁