Práca rušňovodiča

jurka2907
17. aug 2022

Ahojte, je tu niekto kto pracuje ako rušňovodič?Vedel by povedať niečo o tejto práci. Je to manželov sen od malička, ale ja by som chcela vedieť co tato práca obnasa. Ci by bol aj doma, prespával po staniciach alebo by mal čas aj na rodinu. Vieme ze to je ešte dlhá cesta.
Ďakujem.

julie19
17. aug 2022

Písala som správu ;)

lamonita
17. aug 2022

Poznam 1 rušňovodiča... bol svedkom už niekoľkých samovrazd. Treba sa aj na toto pripraviť 😪 inak viac neviem

slovakboy
17. aug 2022

@jurka2907 mal som kolegu čo bol rušňovodič a nechal to. Vravel že najhoršie je to že nemôže spať. Vecne nevyspatý a furt musel stláčať to tlačítko každých 20 sekund ktoré sleduje či nespí. Vraj tam boli už takí “machri”, že dokázali spať, a pritom aj stláčať to tlačítko. To nie je ako v aute kde šoféruješ. Tam len sleduješ trať a si ako cestujúci. To musí človeka ozaj baviť.

sense
17. aug 2022

Môj partner je rušňovodič (aj keď nie na slovensku) , à nie je nad to keď je práca potešením... Aj keď modernizáciou a digitalizáciu už to nie je to co bývalo. Za 7 rokov mu zatiaľ neskončil nikto pod vlak, ale mame par kolegov kt to zažili viackrát.

brembo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
brembo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cawes
18. aug 2022

@slovakboy len sledujes trat ako cestujuci? Naozaj asi o povolani rusnovodic nic nevies.

zuzanockamt
18. aug 2022

@slovakboy Naozaj o tej práci nič nevieš.

vladi4444
18. aug 2022

Ahoj, aj môj brat sa na to dal, nakoľko to bol jeho veľký sen od malička, podal si žiadosť a do mesiaca sa mu ozvali. Musel prejsť testami, zdravotnými skúškami, pohovorom. Nasledne ho prijali do školy, ktorá trvala cca pol roka, kde sa treba pripraviť, že za ten čas dostáva minimálnu mzdu (keďže ešte pracovať nemôže). Robí skúšky, spravil skúšky na motorové vlaky, neskôr na elektrické, teória. Tým si už prešiel. Brat je momentálne v pozícii "výcvikára" na motorových vlakoch, chodí s dozorom a musí odjazdit 700 hodín, následne absolvuje praktické skúšky ako v autoškole a bude schopný samostatne jazdiť na motorových vlakoch. Potom to isté platí pre elektrické. Je to dlhší proces, teba počítať, že za ten čas, čo je v škole veľa nezarobí. Môj brat vlak na to ešte mal možnosti, mohol si dovoliť mať nižšie financie na dlhšie obdobie, a jeho to veľmi baví, zatiaľ je spokojný. Chcel by jazdiť na motorových vlakoch, na elektrických sú lepšie platy, aspoň na Slovensku. Neviem povedať, čo všetko práca obnáša, môj brasko ide len teraz robiť praktické skúšky. Len som chcela priblížiť proces, kým sa k tomu reálne dostane a bude samostatne pracovať, trochu to trvá. Ak je to jeho sen a mate na to možnosti, išla by som do toho, brat je šťastný a spokojný 🙂

vladi4444
18. aug 2022

A ešte som zabudla dodať, po dokončení školy musí pracovať pre železnice 5 rokov, aby im vrátil náklady, ktoré do neho vložili počas prípravy, aspoň myslím že tak mi to hovoril, aby som nedávala nesprávne informácie.