Práca - realitný maklér

jeliz59
6. dec 2020

Dobrý deň,pracovali ste niekto ako realitný maklér?
Ak áno je to časovo náročná práca?.....
Tiež ma zaujíma ak sa Vám nepodarí v daný mesiac prenajať alebo predať nehnuteľnosť platíte kvázi nejakú pokutu?alebo akonto nazvať....
Za všetky Vaše skúsenosti a poznatky z tejto práce Vám budem vďačná.....

ivkazba
6. dec 2020

Kopírujem môj komentár z iného príspevku, už som tu na toto odpovedala viac krát ja aj iní.

Z vlastnej skúsenosti, nakoľko roky spolupracujem s realiťákmi. Dobrý realiťák vie zarábať nadštandarde (aj od 5 tisíc hore každý mesiac), vie si riadiť čas, nemusí byť hodiny zavesený na internete a sociálnych sieťach (lebo klienti mu cez referencie chodia sami). Ale... stať sa dobrým realiťákom trvá roky. Samozrejme, sú takí čo to robia roky a aj tak zarábajú priemerne menej ako 1000 eur mesačne (na živnosť) a aj za tým sa musia hnať.

Ak začínaš, zamyslela by som sa úplne v prvom rade nad spoločnosťou, v ktorej by si pôsobila:
- má právnika, ktorý bude zodpovedný za právnu stránku zmlúv?
- koľko % z provízie budeš dostávať (žiaľ, poznám ľudí čo s provízie dostávali iba 20-30%)
- aký servis tam dostaneš (platené prístupy na realitné portály atď)
- bude sa ti niekto venovať, kto ti povie základné info - ako fotiť nehnuteľnosť aby zaujala fotkami, ako napísať zaujímavé znenie inzerátu, ako komunikovať s klientom, ako identifikovať v rozhovore s klientom "kulehy" atď
- spolupracuje realitka s nejakými hypo maklérmi, ktorým môžeš posúvať klientov na hypo za tipérsku odmenu
- spolupracuje realitka s developermi v tvojom okolí, kde je šanca dostať sa pravidelne k predaju developerských projektov (novostavby)

Zároveň treba myslieť na to že väčšina obhliadok je poobede, večer a cez víkendy, keďže cez bežný pracovný čas sú potenciálni klienti v práci. Tiež je na zváženie pozrieť sa na realitný trh v tvojej lokalite. Sú lokality, kde je silná 1-2 realitky a ostatné viac menej veľa biznisu nenarobia. Tiež treba myslieť na to, že niekedy na predaj jednej nehnuteľnosti urobíš 10 a viac obhliadok, čo stojí čas a niekedy aj týždne, čo ti tá nehnuteľnosť bude v ponuke stáť. Zároveň ak robíš na živnosť, treba myslieť na to, že odvody musíš platiť bez rozdielu či v daný mesiac budeš alebo nebudeš mať príjem.

Ak nemáš inú prácu a vyššie spomenuté ti realitná firma poskytne a cítiš, že by ti to išlo, nemáš čo stratiť, ak to skúsiš. Ak neskúsiš, nezistíš. Možno zistíš, že je to job pre teba a ak nie, tak prídeš o nejaký čas.

ivkazba
6. dec 2020

Ešte doplním odpoveď na tvoju otázku či platíš pokutu alebo niečo iné ak v mesiaci nič nepredáš. Nie, ale si bez príjmu resp v mínuse keďže odvody (prvý rok minimálne zdravotku) platíš bez ohľadu či zarobíš alebo nie.

jeliz59
autor
6. dec 2020

Ďakujem 😊poradila si mi 🤗

ifava
6. dec 2020

Presne ako tu zaznelo, odvody si budes platit stale. Mam kamarata co to robil, lenze najhorsie je, ze musi sa snazit nejako ziskat nehnutelnosti do ponuky, predavat, len je to tazko, lebo sa moze stat, ze jeden mesiac hojno a druhy den zase nic.

oli18
6. dec 2020

@jeliz59 Prišla som do skytku s pár realiťakmi a každý z nich bol "vlezlý". A to mi na nich najviac vadilo.

oli18
6. dec 2020

styku

jeliz59
autor
6. dec 2020

@ifava nevedela som , že si sám musí realiták zháňať nehnuteľnosti do prenájmu/na predaj
Myslela som,že ľudia sami chodia a dávajú realitakovi svoje nehnuteľnosti na prenájom/predaj....ja nemám žiadne skúsenosti v tejto oblasti ani nepoznám osobne nikoho s týmto povolaním,preto sa snažím o získať čo najviac info.... ďakujem....🤗

loginexistuje
6. dec 2020

@jeliz59 juuj tak do toho ani nechod lebo sa este zadlzis nakoniec

jeliz59
autor
6. dec 2020

@loginexistuje ako myslíš,že sa zadlzim.... kvôli plateniu odvodov ak nebudem mať zárobky?

loginexistuje
6. dec 2020

@jeliz59 napr preto alebo pre ine dopady ak sa v tom nevyznas realitak musi mat aj pravne povedomie atd

loginexistuje
6. dec 2020

@jeliz59 plus vacsinou musis mat svoje auto minies benzin stale na nete inzerujes dohodujes obhliadky priprava zmluv (ak ich nechysta pravnik) overujes stav

ivkazba
6. dec 2020

@loginexistuje to je aká rada? Lebo tebe alebo niekomu koho poznáš to nešlo? Ja školievam realiťákov, jasné, mnohí to po 2-3 mesiacoch vzdajú, ale bez toho aby mali nejaké finančné škody, niektorí to robia roky a ide im to.

denkatn
6. dec 2020

@ivkazba mozem sa ta opytat preco je dolezite ci ma realitka spolupracu s pravnikom? ved proviziu dostanu aj realitky ktore "trochu" odflaknu zmluvu....

loginexistuje
6. dec 2020

@ivkazba tak pardon toto je verejne forum a kazdy tu moze napisat skusenost bud svoju alebo zo svojho okolia (tak som pisala ja) bez toho aby ho niekto druhy urazal ako to robis ty a vies o mne velke nic co mne ide alebo nie. a o komentare od teba nestojim

@jeliz59 mam aj kamaratku ktora v tom frci niekolko rokov (predtym robila riaditelku pobocky jednej banky co je praca malo ohodnotena a si taky skor fackovaci panak pre tych zhora) a teda jej to ide ale dost misela investovat do vzdelania reklamy a ona teda robi kombinovanu pracu reality plus portfolio poziciek (pre vsetky banky) a ma dalsiu kamosku co je pravnicka s nou spolupracuje ale aj tak zaciatok bol hodne narocny ale ona je velmi ambiviozna a obetovala tomu den/noc

ale ako som pisala vyssie poznam dalsich min 5 ludi co to nedali lebo je to praca kde sa najazdis nachodis naobvolavas a nic

noami12
6. dec 2020

@jeliz59 ahoj ja som pracovala ako makléra a musím ti povedať ze nieje to med lízať, okrem toho ze si zháňaš nehnuteľnosti, väčšinou ľudia majú v inzerátoch RK nevolať, keď aj niekto bude súhlasiť že mu môžeš pomôcť predať nehnuteľnosť, väčšinou ľudí sa bojí exkluzivity, keď nemás exkluzivitu tak to môže aj iný maklér predávať a tým pádom bude mať províziu ten ktorý to predá, ten druhý bude stratový ci na čase, či na benzíne. A poviem ti, mala som niekoľko nehnuteľnosti v ponuke, tlak bol aj od majiteľov keď niektorá nehnuteľnosť sa predávala dlhšie, zvonil iba telefón a nič z toho. Dokonca, aj kupcov môžeš mať ideš s nimi aj 2-3x na obhliadku do toho domu, no v konečnom dôsledku nemusi ani obchod vyjsť a si stratová nie len na odvodoch ale aj na benzíne, keďže jazdíš na svoje náklady všade😊 nieje to taká ružová práca ako si niekdo povie, sú aj makléry ktorý sú úspešný a vedia si naozaj dobre zarobiť ale za tým už sú roky praxe a driny a hlavne predávajú aj dobre skúsenosti, recenzie. Ale to tiež nieje otázka 3 mesiacov.. 😊

ivkazba
6. dec 2020

@denkatn no ja osobne ako realiťák by som chcela klientom dávať zmluvy, ktoré sú právne na 100% okej

jozef11111111
25. apr 2022

@noami12 otázka,dnes som mal ísť pozrieť byt a realitak práve mal školenie akési online mna sa už nechceko čakať , zaujímalo by ma co to majú za školenia ako vybaviť veci čo najefektivnejsie ako pochodiť po úradoch či ako koho oblbnut ??

noami12
5. máj 2022

@jozef11111111 ahoj, každá realitka ma väčšinou svoje školenia, takže neviem ti presne odpovedať o čo išlo.
Ja keď som absolvovala školenia, tak to bolo typu ( právo, kataster, zmluvy atď.)
Oblbnut ? Prečo? Mal si zle skusenosti ?

jozef11111111
6. máj 2022

@noami12 nie , len vždy my príde na myseľ školenie z ZTS strojárne námestovo a tam boli školenia vykecavanie majistra o ničom , ako blbci sme tam stáli ...a aj tak nakoniec sa riešilo len celozavodna dovolenka kedy bude a či sa robí cez vianoce...a to len skončilo hadanim...