Práca realitného makléra - skúsenosti

barbora146
18. jún 2020

Ahojte, máte niekto pracovné skúsenosti v tejto oblasti? Boli ste spokojné?

ivkazba
19. jún 2020

Táto téma tu je už viac krát, takže kopírujem moju odpoveď.

Ja občas chodím školiť aj realiťákov, spolupracujem s nimi roky. Dobrí makléri zarobia naozaj veľmi nadštandardne, bez toho aby si museli sami hľadať klientov (väčšinu majú na odporúčanie). Lenže to sú makléri, ktorí to robia roky, sú vysoko aktívni, silno komunikační. "Roky" nemyslím 2-3 ale 10 a viac. Samozrejme, poznám aj ľudí, ktorým stačilo pár mesiacov, ale to sú skôr výnimky a hlavne prípady, kedy začali robiť v lokalite, kde bol dopyt po makléroch. Viac poznám tých, ktorý do pol roka skončili so stratou.

Čo sa týka začiatkov, treba si uvedomiť, že obhliadky sa robia primárne poobede a večer a cez víkendy. Čiže veľa cestovania. Na predaj a prenájom jednej nehnuteľnosti potrebuješ XY obhliadok, čiže kopec času, potom potrebuješ právnika na zmluvy, vybaviť klientovi kataster (ak ide o kúpu) a až potom sa dostávaš k provízií. Čiže treba sa pripraviť na to, že môžeš mať mesiac bez príjmu, potom mesiace kde zarobíš len 400 eur za sprostredkovaný prenájom a potom aj ozaj silný mesiac. S týmto musí človek počítať. Treba vedieť pracovať s nafotením nehnuteľnosti, treba vedieť ako pracovať s ponukami na webe. Ak nespĺňaš podmienky na to, aby si dostala živnosť na samostatného realiťáka, musíš ísť robiť na živnosť pre nejakú firmu, kde určité % z provízie nechávaš svojej firme (30 - 70%). Výhoda firmy je, že tam je právnik, kancelária a ak máš šťastie tak aj ochotní kolegovia, ktorí ti pomôžu a nasmerujú.

A tiež by som sa pozrela na lokalitu odkiaľ si. Aký je tam realitný trh, aká je tam konkurencia. Sú lokality na SR, v ktorých sú silné 2 realitky a akýkoľvek iný maklér tam proste neprežije.