Práca pre prekladateľské agentúry - skúsenosti

samineli12
16. jún 2022

Ahojte, rada by som sa opýtala niekoho, kto má skúsenosti s prekladateľstvom pre prekladateľské agentúry. Zvažujem, že by som pre nejaké v budúcnosti pracovala, ale dosť ma odrádza to, že z toho, čo som počula, tak veľmi často si berú vysoké percentá z prekladov a sú tam veľmi prísne termíny na odovzdanie prekladov. Ide tiež o to, že ja nemám veľa skúseností s prekladmi a som v tomto v podstate začiatočníčka, hoci som s jazykmi doteraz pracovala a sčasti aj niečo prekladala, ale nie veľa, a mám pocit, že by som také množstvo textu z rôznych oblastí nezvládla prekladať a ešte vo veľmi krátkom čase. Chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosti s prekladaním pre tieto agentúry v prípade, že ste ešte nemali s prekladom veľa skúseností a koľko asi v priemere posielajú agentúry prekladateľom textov na preklad denne alebo mesačne.

slavkadi
16. jún 2022

@samineli12 pošlú ti k náhľadu text a ty im povieš do kedy si to schopná preložiť a za koľko, ak už nemáte dohodnutú sumu za stranu zmluvne. Záleží na tebe, koľko si zoberieš. A treba ti k tomu živnosť a fakturovať im.

klariska1
17. jún 2022

@samineli12 Ja už dlhé roky prekladám pre agentúry. Áno, je to práca na termíny, zákazník si určí, dokedy potrebuje mať preložené, agentúra ti pošle text a termín, a ty sa rozhodneš, či si trúfaš na tú oblasť a či stíhaš termín. Radím určite brať preklady len z oblastí, ktorým človek rozumie, teda nebrať vysoko odborné texty (medicína, farmácia, technika, právo a pod.), lebo tam nestačí len jazyk, ale človek musí rozumieť súvislostiam, iba jazyk a slovník tam nestačí, ale mal by mať vyštudovaný ten odbor. Treba byť pripravený aj na to, že je to nárazová práca, prídel zákaziek nie je pravidelný, niekedy je toho veĺa, že musíš odmietnuť, prekladáš víkendy aj sviatky, a niekedy aj 2 týždne nemá človek do čoho pichnúť. Preto treba osloviť viac agentúr, aby bolo práce viac a človek si to reguloval. Pokiaĺ ide o cenu, tak agentúra určite zhltne vačšinu na provízii, ku mne sa dostane tak tretina ceny, možno trošku viac.

samineli12
autor
20. jún 2022

@klariska1 Môžem sa ešte opýtať, aké texty na preklad sú podľa teba relatívne jednoduché na preklad? Texty z ktorých oblastí sa jednoduchšie prekladajú, ak sa naozaj dobre nevyznáš v danom odbore a približne za akú cenu sa dá prekladať za 1NS tak, aby ťa to aspoň ako tak uživilo?