Práca pre introverta

18. okt 2023

Aké pracovné pozície sú vhodné pre introverta? Pre človeka ktorý má úzkosti, sociálnu fóbiu, nízke sebavedomie?
Nemusí to byť hneď práca z domu. Len proste práca pri ktorej tam nie je taký stret s neznámimi ľuďm a nemusia sa riešiť krizove situácie.

PS viem že by bolo treba tieto veci riešiť so psychológom ale úprimne, z introverta s úzkosťami sa ani po rokoch sedení a snaženia nestane extrovert bez známok úzkostí a fóbie, či áno?

po prípade môžete doplniť práce ktoré by takému človeku pomohli sa nejak sa zmeniť.

mamina7070
18. okt 2023

a ake mas vzdelanie prax schopnosti ?

autor
18. okt 2023

@mamina7070 len strednu skolu, umelecku, plus na pocitaci zvyknem v grafickych programoch robit. Ale to umenie je podcenovane dost, tam s tym clovek musi byt naozaj talentovany a to zas extra niesom

vulka
18. okt 2023

Archivár, knižničný pracovník, upratovačka v škole, zamestnanec ochrany prírody, ...

melanta
18. okt 2023

Otvára sa mi nožík vo vrecku, keď čítam že introvert je človek s úzkosťami a sociálnou fóbiou. To sú 2 rôzne záležitosti. Ja som introvert a 15 rokov som riadila ľudí, prednášala pred ľuďmi bez stresu, teraz roky ako headhunter ľudí vyhľadávam. Ako introvert s ľuďmi môžeš pracovať. Introvert nie je človek so sociálnou fóbiou a úzkosťou.A áno, ak máš úzkosti a sociálnu fóbiu, začni ako prvé riešiť psychológa. Ty si nejaký odborník na to, že ani roky sedenia nepomôžu? To je výhovorka. Začni s tým, že sa prestaneš vyhovárať, že aj tak by ti psychológ nepomohol a vyhľadaj ho. Možno to vyznelo tvrdo, ale tak to je.

Čo sa týka grafiky, nie, toto umenie nie je podceňované. Tí, ktorí ho vedia robiť dobre, sú aj dobre zaplatení. Ale sama píšeš, že asi nie si. Preto nemožno čakať, že budeš zaplatená rovnako ako tí, ktorí to robia skvelo. A ak v tom nie si skvelá, ani nemôžeš čakať, že ti dá niekto prácu full remote. Práca z domu je zväčša benefit pre tých, ktorí sú vo firme dlho a sú dobrí.
@mamina7070 sa ťa pýtala aké máš vzdelanie a prax. Neodpovedala si aké konkrétne vzdelanie, umelecká stredná je širší pojem. V grafických programoch čo robíš. V čom si dobrá? Aké iné zručnosti máš? Aké jazyky a na akej úrovni ovládaš? A čo by si chcela robiť? Z toho, čo si doteraz napísala, ti radiť ťažko. Jedine že začni riešiť psychológa, bez toho sa nepohneš ak máš sociálnu fóbiu. A ak napíšeš o sebe viac, tak možno ti aj poradíme viac.

barbora0308
18. okt 2023

Ja som bola po strednej skole v takom stadiu, ze som si ani jedlo sama neodvazila objednat, ci komunikovat s cudzimi ludmi. Vtedy mi vsak psycholog odporucil, aby som si nasla pracu, ktora ma vyvodi uplne z komfortnej zony. S obrovskym strachom som nastupila na poziciu recepcnej...zaciatky boli strasne tazke, ale casom som si dokonca tuto pracu uzivala 🤗. Moje vtedajsie problemy su uz aktualne minulostou a moja posledna pracovna pozicii bola plna prednasania, meetingov a komunikacie s cudzimi ludmi.
Moja znama, ktora ma socialnu fobiu, ktora jej zacala od vypuknutia pandemie, zacala tiez aktualne pracovat na pozicii v ramci marketingu na komunikacnom oddeleni, jej stav sa o dost zlepsil, i ked to potrebuje cas a ma nasadenu liecbu.
Vyvodenie z komfortnej zony je podla mna jedine a najefektivnejsie riesenie. Drzim palce 🤞!

shee11
18. okt 2023

Grafik, je po nich velký dopyt, stále chce niekto nejaké brožúrky, letáky, možno aj úprava kníh.. alebo pomáhajúce profesie.

veselo_neveselo
18. okt 2023

Za 1) to ze mas uzkosti a soc fobiu z teba nerobi introverta 🙂
Za 2) mas super vyhodu v tom, ze ovladas graficke veci. Na to nemusis mat super talent, staci "normalny", a to mas. Nie vsetci su prvotriedni, ale aj "good enough" staci na niektore veci.

Vies robit weby? Vies robit elearningy? Pracovat s videom?
Podla toho co ta bavi, tento svet ke uplne v rozmachu, vyber si co ta bavi a potom hladaj.
Aj na volnej nohe mozes tvorit, fakt podla toho co ta bavi, s ludmi sa stretnes tak maximalne online, a to vyzera, ze zvladnes.

Ale hlav e v sebe pories tie uzkosti, to potom nic nemas zo zivota a to je skoda. Drzim ti palce.

autor
18. okt 2023

No úzkosti mávam z roznych stresovych situacii ,nerada niekde chodim sama či už lekarom na urady alebo do obchodu, alebo nerada volam niekde ci uz len objednar si jedlo a podobne, celkovo mam stres pred cudzimi ludmi a komunikovat moc neviem s nimi. A ano psychologa vyhladam urcite. Grafike sa venujem len tak pomimo nemam ju vystudovanu, robim len take ako logá a podobne v programoch. Neviem či si hladat prave pracu kde budu tieto situacie alebo praveze sa uchylit s praci kde budem v komforte kde nebudem mat stresy.

autor
18. okt 2023

@melanta nevravim ze introvert je clovek so soc fobiou a uzkostami, vravim ze ja mam soc fobiu aj ked nie nejaku ze teraz nevyjdem z domu, alebo skor ze mam uzkosti celkovo. A introvert som, nevyhladavam extra spolocnost inych ludi je mi dobre aj osamote, aj kvoli ten uzkosti teda.

melanta
18. okt 2023

Rieš teda tú úzkosť. Bez toho sa ťažko pohneš. Na to psychológovia sú. A prepáč, ale ty nie si odborník, aby si hodnotila, že ani roky sedení nepomôžu. Predstav si, že ľuďom to pomáha. Nerieš introverta. Ak sa zbavíš úzkosti a fóbie, ako introvert nebudeš mať žiadny problém s ľuďmi. A možno skús odpovedať na otázky, ktoré si dostala. Bez toho žiadnu bližšiu radu nedostaneš.

melanta
18. okt 2023

Ak nechceš písať takto, kľudne napíš aj správu, ak budem vedieť, rada poradím a aspoň trochu nasmerujem, aké máš možnosti a akou cestou to skúsiť v práci.

veltraud
18. okt 2023

Ja som introvert, a dost som trpela roznymi "fobiami". Skor by som to nazvala nepohodou ako priamo fobiou. Neznasala som telefonovat, vobec nie cuzdim. Ale uvedomila som si, ze je to prosto potrebne, a ze posuvat dalej sa budem moct len prekrocenim komfortnej zony. Krok po kroku, a zrazu to vsetko islo. Doteraz mi to nie je prijemne, a radsej robim zasluchatkovana svoje veci a vsetko radsej riesim pisomne, ale niekedy musis... To vystrcenie hlavy z ulity, mi prinielo uzasne moznosti. Okrem toho, ze som introvert, som pomerne nekonfliktna a mila na ludi. Kazdy sme v niecom silnejsi, v niecom slabsi, ale slabosti posilnis len praktizovanim a cvicenim. V praci fungujem ako profesional, aj spravim, aj smalltalknem, aj kavicku ci obed s kolegami dam, aj cokolvek. Vecer pridem domov a som s drahym, knizkou, telkou, drinkom...svet sa neprisposobi tebe, musim nieco aj ty spravit. Ked chces teda. Dlho bolo moje vysnivane povolanie pani v kniznici. Len za ten plat by som si ani jedlo nezaplatila 🙂. Tak hlavu hore, stanov si, co chces dosiahnut a krok po kroku sa priblizuj. Nikto to za teba nespravi 🙂
P.S. uplatnila som sa v marketingu

caroline_
18. okt 2023

Pripinam sa, tiez by ma to zaujímalo

ndrag
18. okt 2023

Ja som introvert, mala som socialnu fobiu v puberte, uzkosti mam stale. Momentalne robim s ludmi, poziciu ku ktorej som vzdy vzhliadala ako na nieco nedosiahnutelne. Pri mojej povahe som si v zaciatkoch po skole presla mobingom, musela som sa naucit hadat s cudzimi ludmi, aj s takymi, co cudzi niesu. Neexistuje hovno, ktore sa neda umyt z podrazky ,ale treba chciet a makat na sebe a najst si urcite svoj zvladaci mechanizmus, najlepsie ako volnocasovu aktivitu. Ked sa budes utapat v nazore, ze sa to neda, tak sa nikam nedostanes.

minenkak
18. okt 2023

Bola dobrá poznámka choď robiť niekde do nejakého spolku na ochranu prírody pochodzky v prírode,poštový dorucovatel knižnica ,fotograf tam sa stretneš len vždy s obmedzeným postom ľudí a ísť von z komfortnej zóny

akvi
18. okt 2023

Úzkosti sa dá zbaviť úplne, som toho živým príkladom. A pri práci som tiež musela vyjsť z komfortnej zóny, učila som sa napríklad telefonovať. Najprv sama doma pred zrkadlom a aj tak, že som sa nahrávala, ako zniem a postupne potom na rôznych školeniach a s kolegami. Ak by mi niekto povedal, že budem niekedy robiť tú prácu, tak ho vysmejem, mala som obrovský blok. A dnes si dovolím povedať, že som v tom naozaj dobrá. Aj keď paradoxne, už tú prácu nerobím. Ale bola to veľká škola a som za to nesmierne rada. Posunulo ma to ďalej a pomohlo aj v iných veciach.

nikanika97
18. okt 2023

@melanta súhlasím. Aj ja som introvert, zažila som šikanu v škole a odmietanie ľudí, sebavedomie dosť nízke, do práce som nastúpila ako neskúsená obyčajná "robotníčka", dnes som regionálna menežérka, so zamestnancami mám výborne vzťahy a teším sa zo svojho úspechu. Niečo z toho vo mne ostalo, ale pomohlo mi to aspoň kus zdravšie sa na seba pozerať. Musela som sa sama prebojovať, nikto mi lepšie miesto nevybavil. Treba si dávať ciele.

autor
18. okt 2023

@nikanika97 Mozem sa opytat, ako dlho to trvalo? Vypracovanie sa tak hore a celkovo zlepsenie tej psychiky. Z robotnicky na menežerku.

misenita
20. okt 2023

Ahoj ja som tiež introvert, to som dlho netušila až par rokov dozadu kedy som objavila video, tak som pozrela vlastnosti o tom a nasla som sa v tom úplne. Vtedy som pochopila, prečo takto vnímam veci a prečo tie bežné veci pre extrovertov mne prišli tak náročné robiť. Som zdravotná sestra a nemám problém s ľuďmi s tým, že je to pre mňa rozdiel byt s ludmi v práci, než keby mam ísť s pacientom na kávu a nevedieť ci by som sa s ním mala o com rozprávať 😆 a v práci časom aj keď pre teba ťažšie a dlhšie nadobudnes kamaratov a vztahy a uz to nebudu cudzi ludia ktorych sa hambis. Jednoducho niektoré veci musíš prekonať. Mne to pomohlo, že som si to nejak otočila, že keď som mala za niekym ísť a spýtať sa ho niečo, či by som neotravovala a pod.predstavila som si, že ako by to bolo keby za mnou niekto prišiel s tým co ja a samozrejme ze by mi to nevadilo. S tvojimi poruchami treba navštíviť psychológa alebo psychiatra a na introverstnosti sa dá pracovať, aj ked sa samozrejme nepretransformujes na extroverta. Skus si pozrieť knihy je ich veľa na martinus, hod slovíčko introvert 🙂 najviac ma asi posilnilo zahraničie a to ze keď chcem niečo dosiahnuť, tak sa musím prekonať aj keď prekrocim komfortnú zónu.

nikanika97
26. okt 2023

Trvalo to 2,5-3 roky. Do práce som sa "zažrala" a začala ma baviť. Cítila som, že to čo robím, ma zmysel a to ma posunulo vo vlastnej mienke hore, na tú zdravú úroveň.