Práca popri škole

19. apr 2023

Mám 22, nežijem s rodičmi tz. všetky výdavky si platím sama, zároveň som bez záväzkov.
Hlásim sa na vysokú školu externou formou štúdia v odbore zdravotníctvo.
Problém nastáva pri hľadaní práce.
Tým, že mám ukončené gymnázium, nemám veľmi veľa možností. Musím brať do úvahy pracovný čas, aby som stíhala školu a učenie + plat na vyžitie.
Väčšinou ponuky dostávam v oblasti bankovníctva, tam pracujem i teraz.
S pracovnou dobou som spokojná, plat závisí od plnenia plánov ale psychicky to zvládam dosť ťažko.
Uvažujem, že by som zmenila prácu a išla skôr do niečoho kde sa psychicky nezničím keďže úprimne, neviem si predstaviť učenie s takouto psychikou ako mám teraz.
Mám možnosť ísť pracovať ako pickerka do skladu, čo by mi vyhovovalo keďže robotu nechám v robote a doma sa môžem sústrediť na učenie. Plat je tiež o dosť lepší a pracovná doba je tiež 8h.
Dosť ma od toho odhovára okolie a argumentujú s tým, že je to práca pre nevzdelaných a nie pre budúcich zdravotníkov. Samozrejme nie je to práca snov, no robila by som to pre svoju budúcnosť, aby som sa neskôr mohla venovať tomu, čo ma napĺňa.
Otázka,.. Išli by ste robiť niečo čo je podľa okolia "pod úroveň" s tým, že idete za svojím snom a nie vždy je to ľahké?

melanta
19. apr 2023

V prvom rade, žiadna práca nie je pod úroveň. Po úroveň je považovať nejakú prácu pod úroveň. Takže pod úroveň sú akurát ľudia, ktorí ti toto hovoria. Väčšinu vecí by nemali, ak by niekto tú "pod úroveň prácu" neurobil. Je úplne jedno, akú prácu budeš robiť popri škole. Podstatné je, aby ti to vyhovovalo, časovo, príjmovo a aj tým, že budeš v pohode. Ak pre teba manuálna práca je okej a banka ťa stresuje, tak nemá logiku pracovať v banke a nerobiť pickera. Veď ty si nejdeš stavať svoju budúcnosť na pozícii pickera.

sun_shine_2020
19. apr 2023

Ahoj, u nas v sklade pracoval chalan, ktory studoval pravo (tusim mu chybali nejake skusky, tak opakoval rocnik, vyuzil cas a zarobil si nieco, takze nepocuvaj okolie)

anjelicek26
19. apr 2023

Kazda praca ma svoju hodnotu a okolie ti moze byt volakde... taketo reci tak nemam rada, bez toho skladnika by nemali doma NIC, to im asi nedochadza...

simca06022011
19. apr 2023

No podobná téma o pickerke tu bola včera🙂 popravde.. v sklade je veget práca, urobíš a čistá hlava ako píšeš. Tiež mám takého chalana v sklade, urobí si svoje, nerieši, žiadne nervy s klientmi, a po práci si rieši svoje...
Kľudne výmen keď chceš praca s ľuďmi v banke nie je pre každého... len potom budeš mat nervy aj s ľuďmi v zdravotníctve, a ešte väčšie🙂) pokým je to pre teba prechodná práca, v bankovníctve ostat nechceš, môžeš v kľude ísť do skladu.
A keby si vedela koľko vysokoškolákov konci v pokladniach, skladoch... vôbec nejde o úroveň. Každý máme iné nastavenie, inak zvládate stres a to.vidime iba v praxi. Až po skole sa ukáže kto ma na to robit právnika, kto manažéra, kto sestru v nemocnici...

sajmonka_1216
19. apr 2023

Ja osobne by som nemenila.. ešte nevieš ako to bude.. ja som učiteľka v ms a študujem externe už 6. rok..
a myslím si, že je to dosť psychicky náročné… takisto nemôžem nechať robotu v robote, lebo stále treba niečo chystať a riešiť telefonáty a maily rodičov.. často nepríjemných.. ďalej porady, zápisnice atd atd.. alw neviem si predstaviť robiť nič iné.. a do školy sa vždy teším a nikdy som nemala pocit že to nezvládam..
Ešte nevesaj hlavu, ale je to každopádne na tebe ako sa rozhodneš.. i keď ten sklad bude určite jednoduchšia práca, menej psychicky náročná

simca06022011
19. apr 2023

No s inak k skladu, záleží aj ako si fyzicky zdatna, tam sa fakt veľakrát beha celý deň, dvíha, prekladá... atd. Aj keď už sú kadejaké vylepšovaky. Tiež to môže byť pre niekoho dosť. My sme babu mali.len raz a v kuse som riešila náreky ako ju co boli a nezvykla si ani po roku, nakoniec išla za pokladňu. A potom úplne inde. Ja keď zaskakujem teraz len raz za čas tak chodím ako robotou týždeň...tak aby ajnto nebol stres, a únava (záleží aj od.konkretneho systému ako funguju)...

kvetinka75
19. apr 2023

a čo tak ísť pracovať do zdravotníctva keď už to budeš študovať? Možno ti aj preplatia čas školného. To by sa mi zdalo najviac užitočné

autor
19. apr 2023

V zdravotníctve som si nenašla uplatnenie s týmto vzdelaním..
Viem, že i s ľuďmi v zdravotníctve to bude ťažké a psychicky ma nie ľudia unavujú ale ten systém v obchodných sférach. Všetko je o plánoch, keď ich nevieš plniť tak taký terror,.. Doma tiež rozmýšľam nad tým komu ako čo predať, ako zvýšiť predaj, čo bude keď to nespravím atď..
Áno, sklad by bola prechodná práca po pri škole, kým si ju spravím a zatiaľ uživím. Posledný rok by som skúsila opäť si nájsť prácu v zdravotníctve s tým, že mi chýba už len rok. Možno budem mať väčší úspech, no takto ma nezoberú. Preto by som rada robila dovtedy niečo, čo ma psychicky nevyčerpá až tak ako napr. práca v banke. Niečo, kde keď prídem domov nebudem myslieť na to čo bolo a čo bude v práci ale mohla by som sa venovať škole.

kvetinka75
19. apr 2023

autorka - zaujímavé, lebo u nás berú do zdravotníctva aj bez zdr.školy a časom si tú školu ženy dorobia. Robia sanitárky a keď študujú, tak aj v práci robia už zodpovednejšie veci.

autor
19. apr 2023

Len ma mrzí pohľad môjho okolia.. Jasné ľahšie by bolo chodiť na denné štúdium a jediný problém mať školu, rodičia sa o všetko postarajú. No nefunguje to takto, teda u nás nie.

autor
19. apr 2023

@kvetinka75 odkiaľ si ak sa môžem spýtať? Ja som hľadala v okolí, písala, volala i osobne bola no nič z toho.. Alebo čo som našla tak s takým malým platom, že by som nezvládla pokryť výdavky.

kvetinka75
19. apr 2023

okres Nitra. Ale viem že niektoré spolužiačky ešte študovali a pracovali aj v LV, a v iných nemocniciach alebo zariadeniach

melanta
19. apr 2023

Nerieš, čo hovorí okolie. Alebo teda nauč sa to neriešiť. Vždy budú ľudia, ktorí si budú myslieť, že to či ono by si mala robiť inak, alebo mala mať iný názor a podobne. Jedným zo základov spokojného života je naučiť sa nepripúšťať si, čo hovorí okolie na niečo, čo tebe vyhovuje. Držím palce. S týmto, so školou aj s prácou.

kvetinka75
19. apr 2023

autorka - jednu známu zobrali minulý rok do nemocnice a pred tým robila predavačku. Prehovorili ju na školu, tak študuje. Ale pred tým nič také nerobilaa nemá ani školu. Personálu je málo.

ivangeline
19. apr 2023

Sla by som robit,ked mas fyz. kondicku a nebyde ti ozaj zasahovat cas do casu skoly a studia. Je to lepsie vyvazene ako sediet na zadku a sediet na zadku.. ;D

missviolet
19. apr 2023

Isla by som do toho urcite 🙂 preco by to malo byt pod uroven, ked potrebujes mentalne kapacity pre studium. ja som síce chodila na denne studium, nasla si prax v odbore, ziskala prospechove stipko a aj tak som zaroven robila aj predavačku - preco nie, peniazky bolo treba. a vobec mi to neprislo pod uroven. lebo ma vychovavali stari rodicia a potrebovali financnu pomoc, bola to praca ako kazda - nerozlisovala som velmi pracu predavacky a pracu v odbore, vykonavala som obe subezne... vobec sa nemas za co hanbit 🙂

palicka
20. apr 2023

Myslím, že uvažuješ správne. Smelo do toho a veľa šťastia pri štúdiu! A mimochodom, žiadna praca nie je podradná, nech si okolie hovorí čo chce! Je ti prízemné!