Práca popri rodičáku

tulip_an
23. aug 2018

Ahojte, som ma materskej dovolenke a poberám rodičovský príspevok, predtym som bola nezamestnaná. Teraz mám možnosť privyrobiť, išlo by len o pár hodín. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Aký typ zmluvy by bol pre mňa výhodný? A aké výhody/nevýhody majú...zmluva o dielo, zmluva o vykonaní práce?
Ďakyjem

evittam
24. aug 2018

@tulip_an Tak buď si na materskej a poberas materskú dávku alebo si na RD a poberas RP?
Môžeš pracovať na aku zmluvu len chces, pri dohode nemas narok na dovolenku. Zmluva o dielo je len pre SZCO alebo ak mas DIC.

natalienka12
25. aug 2018

@tulip_an Aka je to praca? Pravidelna opakujuca cinnost? Lebo bud PZ na kratsi pracovny cas alebo potom dohoda o pracovnej cinnosti alebo dohoda o vykonani prace. Len medzi nimi je zasadny rozdiel zalezi o aku pracu ide.

solinkarka
25. aug 2018

@tulip_an materska a rodicovsky su dve rozdielne veci...oboje poberat nemozes...

elizita
26. aug 2018

Ja som robila na dohodu o vykonani prace, ale to mozes oficialne len 10h tyzdenne.. neskor som zistila ze pri zivnosti pocas RD a MD nemusim platit ziadne odvody, tak som si otvorila zivnost.

evittam
26. aug 2018

@elizita ZP platiť musis-na zaklade prijmu, teda teoreticky nemusíš ale pride ti RZ a nedoplatok, samozrejme ak si ako SZCO splnis prihlasovaciu povinnost.

elizita
26. aug 2018

@evittam ano, ale takto brigadne mi samozrejme prijem na to nevysiel... do prveho zuctovacieho obdobia neplatis nic, ani minimum..

evittam
26. aug 2018

@elizita To sa tyka SP ale nie ZP!

evittam
26. aug 2018

Ci sa mylim
@majusqa77
@zalka

elizita
26. aug 2018

@evittam sorry, ale asi viem lepsie ked som si to zazila... mam zivnost od 1.8.2017, RD mi skoncila k 30.4... nic som neplatila doteraz, bola som aj v zdravotnej sa preistotu pytat... od maja platim minimum.. rovnako kamoska je advokatka, ma zivnost od 1.1.2016 a kym bola na RD nikdy nic neplatila..

elizita
26. aug 2018

@evittam inak mi v zdravotnej poistovni v NR povedali ze budem musiet samozrejme platit, v TO, ze nemusim... a ked kamoska potom nic neplatila, tak som vedela uz kto ma lepsie info

evittam
26. aug 2018

@elizita Moj nazor a informacie som uz vyjadrila. ZP sa platí minimum ako SZCO od zalozenia živnosti. SP az po roku, pokial po roku nedosiahnes minimalny príjem na povinnost platit odvody tak nadalej nemusis.

evittam
26. aug 2018

@elizita Cize tebe stacila info ako správna ta,ktora ti lepšie vyhovovala. To vacsinou každému. Pokial si sa prihlasila do ZP ako SZCO tak si povinna platit odvody, to je vsetko.

evittam
26. aug 2018

@elizita Príklad na výpočet preddavkov na zdravotné poistenie u živnostníčky, ktorá poberá rodičovský príspevok a zároveň podniká:

Živnostníčka Petra v roku 2017 poberala rodičovský príspevok a rozhodla sa, že bude pokračovať vo svojom podnikaní, dosiahla základ dane príjmov vo výške 3 000 Eur (základ dane = príjmy znížené o preukázateľné výdavky alebo výdavky percentom z príjmov a znížené o preddavky na zdravotné poistenie a odvody na sociálne poistenie). Zdravotná poisťovňa jej vykoná za rok 2017 v roku 2018 ročné zúčtovanie zdravotného poistenia a vypočíta preddavky na zdravotné poistenie na obdobie od 1.1.2019 do 31.12.2019. Na výpočet preddavkov na zdravotné poistenie používa zdravotná poisťovňa tento vzorec: základ dane + preddavky na zdravotné poistenie + odvody na sociálne poistenie/ 1,486 x 14 %. U živnostníčky Petry je preddavok na zdravotné poistenie vypočítaný na rok 2019 vo výške 23,55 Eur/mesačne. Túto výšku mesačného preddavku na zdravotné poistenie bude Petra povinná platiť v roku 2019. Ak by Petra nepoberala rodičovský príspevok (resp. by nemala iný súbeh platiteľov poistného), vzťahoval by sa na ňu minimálny vymeriavací základ a minimálna suma mesačného preddavku na rok 2019, t. j. 66,78 Eur.

Je dôležité pripomenúť, že zdravotná poisťovňa vykoná živnostníčke ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. Výsledkom ročného zúčtovania zdravotného poistenia môže byť preplatok alebo nedoplatok na zdravotnom poistení. Vo výsledku ročného zúčtovania zdravotná poisťovňa oznámi aj výšku preddavku na zdravotné poistenie, ktoré je živnostníčka povinná platiť od nasledujúceho roka.

Živnostníčke sa v období poberania rodičovského príspevku podľa § 26 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) prerušuje sociálne poistenie v období, v ktorom má nárok na jeho poberanie, iba v tom prípade, ak podľa čestného vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne sociálne poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby. To znamená, že živnostníčka nie je povinná platiť sociálne poistenie počas poberania rodičovského príspevku, ale nesmie v tomto období ani podnikať.

Počas poberania rodičovského príspevku platí štát za živnostníčku sociálne poistenie mesačne zo sumy určenej ako 60 % jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa platí poistné. V roku 2018 teda štát platí sociálne poistenie za živnostníčky, ktoré poberajú rodičovský príspevok a nepodnikajú zo sumy 547,20 Eur.

Ak chce živnostníčka naďalej podnikať popri poberaní rodičovského príspevku, vznikne jej povinnosť platiť sociálne odvody ako bežnej samostatne zárobkovo činnej osobe.

majusqa77
26. aug 2018

@evittam no, stretla som sa uz s tym, ze szco si mozu pocas md/rd nastavit preddavky na 0.. .. a potom pri rzd pride prekvapenie.. ..sak onedlho zacnu chodit, tak kazdy den tu budu k tomu pripomienky, co si to zdravotky dovoluju 🙂

evittam
26. aug 2018

@majusqa77 Vďaka za potvrdenie. No mozno nepridu ak si nesplnila prihlasovaciu povinnost a naďalej je vedena len ako matka na RD. No a ak jej na to po par rokoch prídu-super nedoplatok...No co uz,hlavne ze ona vie lebo je SZCO a paci sa jej vyhodnejsia verzia info od nejakej tetusky na ZP.😉

elizita
26. aug 2018

@evittam @majusqa77 ja som sa riadne vsade prihlasila, v zp som sa bola pytat na moje odvody na zaciatku, pri ukonceni pp aj pri ukonceni rd, riadne podavam danove priznania.. z povodnej prace som bola na RD a tam som skocila 13.4.18 tak neviem ci to s tym suvisi.. moja sestra je na RD uz 5.rok, vsade je riadne nahlasena, teraz jej prvykrat vypocitali ZP odvody cca 7eur mesacne...nedoplatok nikdy nemala

majusqa77
26. aug 2018

@elizita bavime sa o szco, nie o odvodoch z pp

elizita
26. aug 2018

@majusqa77 ja som to napisala na margo tvojej odusevnenosti ako si isto neplnim povinnosti... plnim.. a popisala som celu moju situaciu... hoci neviem co s cim suvisi.. no ja mam povinnosti vsetky splnene do jednej a div sa svete nemam ziadne nedoplatky

tulip_an
autor
28. aug 2018

Ahojte, ospravedlňujem sa. Máte pravdu, samozrejme som na rodičovskej dovolenke. Pôjde o administrovanie fcb stránky. Takže predpokladám cca.2hod denne. Ale skôr to vidím tak, že majú na túto činnosť vyhradenú nejakú sumu, a podľa toho sa dohodneme na frekvencií pridávania príspevkov.