Práca popri práci

honey666
9. sep 2020

Ahojte, ako si privyrabate pri svojej trvalej praci? Bodli by peniazky naviac tak sa pYtam hladam .. poradte s cim mate vy skusenosti a je to aj hobby napriklad 😊 dakujem

fokuska
9. sep 2020

@honey666 V prvom rade sa odraz od toho co vies robit ty, v com si zrucna, na co mas vedomosti, schopnosti.
Darmo ti napiseme ze ucime/doucujeme jazyky, ked ziadne neovladas na urovni aby si mohla ucit a nemas pedagogicke vzdelanie. Alebo ze robime osvedcene preklady/tlmocime ked nie si prekladatel s orkuhlou peciatkou a nevies tlmocit. Alebo ze pecieme torty a zakusky, ked nevies piect. Ze sijeme , strikujeme, hackujeme, ked nie si manualne zrucna. Ze robime graficky dizajn a programujeme, ked nemas umelecke skolony a nie si zrucna v IT...

majkeel
9. sep 2020

V tomto propagujem skor nejake know how veci, ktore sa daju robit hocikde cez internet a nie si odkazana na dopyt uzkeho okolia, kde sa sa daju znalosti pomalicky naucit a ziskat.
- Robit niekomu jednoduche uctovnictvo, starat sa o papiere
- obchodovanie na burze - opcie. Na obchodovanie s opciami staci maly kapital 1-2 tis eur, pomaly sa da kapital zveladovat, da sa to robit cely zivot, nestoji to vela casu . Staci ist opatrne a ked Ti vyjdu 2-3 obchody za mesiac po 150 eur, mas privyrobene. Je velky pocet videi na youtube a vzdelavacich clankov, ako to robit. Brokeri maju aj demo ucet a tam sa da ist najskor velmi dlhy cas na necisto bez rizika strat z neskusenosti, kym sa clovek nauci.

ivkazba
9. sep 2020

@honey666 ex-kolegyňa začala popri práci piecť torty, teraz sa živí výlučne tým. Iná kolegyňa začala popri práci občas robiť známym a kamarátkam gélové nechty, dnes už má svoj salón. Čiže z hobby sa stalo podnikanie. Úplne perfektne to však vystihla @fokuska t.j. odraz sa od toho, čo vieš a čo ťa baví.

ellienn11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fokuska
9. sep 2020

@ellienn11 Toto sem nepatri ;) Bud napis - zacala som robit poistovaka pre poistovnu xyz, alebo som "financny poradca" pre tu a tu skupinu, alebo predavam kozmetiku znacky abc - ale nie tieto zahady kde na zaciatok nic netreba ale zisky su uzasne a vsetko sa hovori len tajne cez IP, mail a pod.

hefo
9. sep 2020

A že obchodovanie na burze, to je tiež teda nápad. Ak by to bolo také ľahké, tak by to už robila každá opica. To je akurát na to, aby človek tie 2 tisícky stratil.

Zarobiť dobre sa dá len tým, čo skoro nikto nevie alebo nechce robiť.

honey666
autor
9. sep 2020

@fokuska ved to ma stve. Ze netusim, nemam ani sajnu co by som chcela robit.. momentalna praca je kancelarska krysa popri ktorej by som vedela robit iny job. Pracu mam, niekto by aj za to ze vobec nejaku ma bol rad, a ja sa preto nechcem stazovat. Ale stve ma ze som mlade dievca, chcem sa nejak zabezpecit, mat rodinu, a hlavne pracovat sama pre seba a nie byt zamestnanec.... jedno co mi chyba je dobry napad a odhodlanie

fokuska
9. sep 2020

@honey666 Porozmyslaj na co mas talent? Co ta bavi? Ake mas hobby? Co take ovladas alebo vies robit, co by pomohlo inym, za co by boli ochotni platit?
Je to nieco technicke? Nieco manualne zrucne? Nieco umelecke? Alebo nieco co nevyzaduje nic spcialne ak zehlit pradlo?

ivkazba
9. sep 2020

@honey666 a čo možnosti kariérneho rastu tam, kde pracuješ? Ja som napríklad začínala ako asistentka a končila som ako manažér so 4-tisícovým platom, teraz podnikám lebo už ma to nebavilo napriek príjmu. Čiže aj toto môže byť cesta. Nie vždy je lepšie robiť sama na seba ako pre niekoho. Samozrejme záleží na tom, v akej firme robíš, ak v malej o 10 ľuďoch, tak tam človek až toľko vody nenamúti čo sa rastu týka. A keď nevieš, čo by si chcela robiť... určite je niečo, čo ta baví. Ako píše fokuska v poslednom príspevku, na tie otázky si odpovedz.

honey666
autor
10. sep 2020

@ivkazba pracujem v statnej sfere kde pojdes hore jedine ked budes mat vysoku skolu co ja som vyskusala a nesom typ na dalsie studium taketo, a ajtak, tieto tabulkove platy sa s titulmi velmi smiesne vysplhaju na smiesny plat v hrubom. Teraz bez titulu mam o 30€ menej ako kolegyna ktora ma Ing.
Chcem a velmi rada by som mala pracu kde si sama rozhodujem kolko viem zarobit a menezovat si pracovny cas a dni na dovolenku... ale v dnesnej dobe, mat aspon nejaky mesacky fixny prijem ze viem ze mi nieco pride tak to je dobre, ako pisem, nechcem sa stazovat, ale do buducna neviem co urobim. Lebo chcela by som uz rodinu a to ze po materskej sa mam kde vratit je tiez plus ... cize neviem vobec co by som popri tom sa zacala ucit alebo .. rozmyslala som eshop nejaky, aj ked mam pocit ze toho je uz presytene ci na instagrame alebo fb... dáej rozmyslala som ze prinesiem nejake kozmeticke sluzby do mesta kde zijem lebo tu toho vela takeho kvalitneho nieje, ale to uz zas treba roky praxe v tomto a byt fakt sikovna a dobra. ale ked nezacnem nikdy to nebudem vediet... takze asi tak

fokuska
10. sep 2020

@honey666 Ak uvazujes rovno takto vo velkom, ze rozbehnut podnikanie, tak bola by som na tvojom mieste opatrna. To chce velmi dobry podnikatelsky plan a najma kapital, ktory v pripade neuspechu mozes ozeliet a nedostane ta do existencnych problemov.
Skusila by som najprv nieco na mense privyrobenie z domu, mozno aj nepravidelne, prilezitostne a ked sa v tom najdes, bude ta to bavit, rozbehne sa ti to, tak potom by som uvazovala nad oficialnym podnikanim.
Pises, ze by si chcela rodinu - co robi manzel/partner? Ber do uvahy celkovu vasu situaciu - byvanie, financie - aby si vedela kolko mozes "risknut".

honey666
autor
10. sep 2020

@fokuska tak teraz ked sme dvaja tak ked zaplatime vsetky vsetucke vydavky ktore mame(hypo,byt,auto,pausaly..) tak na mesiac na nejake zitie s tym ze nieco malo dame bokom nam ostane cca 650€- na jedlo, domacnost, zaluby... s tym ze vzdy nieco vybehne ci vyssie naklady na benzin ci vyssie naklady na jedlo a ostatne veci(oslavy narodeniny svadby) a vzdy uz len cakame na to kedy pride vyplata niekedy uz aj dva tyzdne pred tym musime brat z odlozenych... cize neviem jak by sme vedeli vyzit ked by sme boli uz traja. nijak extra neminame na somariny, kupi sa to co potrebujeme... preto potrebujem aby sme mali nejaky bocny prijem este... ja si nemozem dovolit nemat kazdy mesiav fix nejaky. Nemam taky podniklatelsky plan ako pises.. je to tazke pre nas niekedy a neviem si prefstavit ludi co maju este menej penazi ako my a musia sa obracat co uz my obracame kazde euro jak sa da... naozaj ako... som mlada a preto sa bojim ze ci nejak zabezpecime ten chod rodiny . A preto rozmyslam co by som pomimo nejaku korunu kde vedela zarobit .

ivkazba
10. sep 2020

@honey666 no tak sú 2 možnosti, podnikať v niečom, kde budeš mať nízke vstupné náklady (účtovníctvo, školenia, učenie, atď atď - neviem čo robíš aktuálne) alebo ako píše fokuska, ísť do niečoho, kde budú vyššie vstupné náklady a teda na to treba ozaj premyslený podnikateľský plán. Eshop či kozmetika - môže byť fajn, ale treba premýšľať nad tým, čo konkurencia v tvojom okolí (aká je, čo vieš ponúknuť navyše), dopyt, lokalita, atď... Ja keď som išla podnikať, premýšľala som spôsobom "čo viem robiť a čo ma zároveň baví". S tým som začala a to ma živí už pár rokov. A to je podľa mňa jeden zo základných pilierov úspechu, robiť niečo, čo človeka baví a vie to. Veľa ľudí ide podnikať v niečom, čo ich nebaví ale vidia tam vidinu zárobku a nie sú úspešní. Pretože dlhodobo a dobre vieš robiť iba to, čo ťa baví. Takže skús sa týmto smerom zamerať.

ivkazba
10. sep 2020

@honey666 a ešte doplním, píšeš, že nevieš čo by si chcela robiť. Ak ozaj nevieš a nie je nič, čo by si vedela a bavilo ťa, nerieš to teraz. Nesil to. Keď príde inšpirácia, potom bude správny čas. Nič čo je nasilu, nie je dobré.

honey666
autor
10. sep 2020

@ivkazba viem, a preto chcem robit to co ma bude bavit a budem to chciet robit a vstavat s radostou a vediet ze kazdy den chcem prezit krajsie a ne len ho prezivat ako teraz, odsediet si tu 8 hodin a ist domov unavena aj zo sedenia a cakat kym mi pipne 8.meho vyplata a zas dalsi mesiac tie oeniaze obracat tak zeby sme dajak vyzili... ma to ubija a nechcem na 30 rokov zomriet z nervov a z toho ze prezivam a len rozmyslam a psychicky budem na tom horise jak keby som robila na stavbe... ach... nechcem to silit ale ani prichadzst o cas kde som uz mohla pomaly na niecom pracovat a ucit sa to .

ivkazba
10. sep 2020

@honey666 no tu sa naskytá ale otázka, či neísť ako zamestnanec robiť niečo iné, kde nebudeš mať tieto negatívne pocity, kým neprídeš na to, v čom podnikať. Ja som bola zamestnanec od 18 do 37 rokov, ale teda tieto pocity som nemala a ak by hej, tak by som nerobila niekde, kde ma to frustruje. V profile máš Trebišov a BA. Ak si v BA, neverím, že by si nenašla iné zamestnanie, kde by si nemala tieto negatívne pocity.

ivkazba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
10. sep 2020

@honey666 A ešte podotknem k tomu zarábaniu. Keď mám v pohode mesiac, mám aj cez 4 tisíc. Ale napríklad cez letné prádzniny a december a január mám takmer nulu, cez koronu som bola 3 mesiace úplne na nule (čiže po zaplatení odvodov vlastne v mínuse). Čiže podnikanie nie je úplne easy. Veľa ľudí si myslí, že podnikanie je len o zarábaní. Ale podnikanie je o tom, že sa zväčša namakáš a obraciaš oveľa oveľa viac ako v zamestnaní. A práve preto to musí človeka ozaj baviť, inak by to bolo na slučku.

honey666
autor
10. sep 2020

@ivkazba ja som frustrovana asi jedine z toho ze nechcem mat taky nudny zabedneny zivot v kancli uz od 25 rokov. Ze pridem domov o 5 a uz sa mi nechce nic robit , ne to este kebyze dieta.. preto rozmyslam co ine by som vedela robit take aby ten zivot takto nevyzeral. Viem ze su zle dni a este horsie dni nemoze byt vzdy vsetko v poriadku, ale ja mam rsdsej take dni kde nieco vybavujem a na konci dna viem si zhodnotit ze no super toto som stihla a toto zas inokedy a tak. A nie ze ty po 8 h v robote vlastne prides domov a zistis ze nic sa nevybavilo nic si ty pre seba nestihla urobit atd...proste dufam ze raz budem robit nieco co bude moje hobby a pritom mi to bude vyrabat peniaze na to aby som mala stastnu rodinu kde nic by nikomu nechybalo. To je vsetko

ivkazba
10. sep 2020

@honey666 ale taký život môžeš mať už teraz. Len zmeň prácu resp zamestnávateľa. To čo robíš môžeš isto robiť aj u iného zamestnávateľa, kde budeš viac aktívna a budeš chodiť do práce s radosťou. Až potom premýšľaj nad podnikaním. Frustrácia nie je dobrý radca. Ak nevieš zmeniť zamestnanie, ani nepremýšlaj nad podnikaním. Ak totiž nevieš urobiť malý krok, nechoď do veľkého. A to myslím maximálne v dobrom. Nebuď tam kde ťa to nebaví a choď pracovať inde. Hneď. Čo najskôr. A potom keď budeš v pohode, potom rieš niečo viac.

bmimuska
21. feb 2021

@honey666 spolupracujem s firmou betterware, ktora ponuka cistiace prostriedky, kozmetiku a vsetko do domacnosti so zlavou 23% a tak nielen lacnejsie nakupujem, ale aj privyrabam si, lebo obj. Aj kamaratkam - to sim skusala uz aj lepenie obalok, klikanie ankiet - toto je to, co mi fakt funguje a som spokojna, lebo ma to aj bavi