Práca popri dieťati s oslabenou imunitou

anonym321557
21. okt 2022

Ahojte mamicky,

Prosim boli ste niekedy v podobnej situacii? Dcerka ma nieco cez 3 roky, do skolky nastupila este ako nie 3 rocna a vtedy to zacalo…stala chorobnost az zistili, ze ma selektivny nedostatok imunoglobulinu a vit D….cely jej zivot dbam na vyzivu a pohyb, varim jej, peciem, dopujem vitaminmi atd…aj napriek tomu je stale chorlavejsia a diagnozy tento rok su este horsie ako ten minuly…je to tak ze tyzden v skolke a 3 tyzdne doma…stari rodicia byvaju daleko a muzovi sa neda tak casto pracovat z domu…ocr kryje max 14 dni a nemoze byt vystavena na rovnaku diagnozu a taktiez si nemozem dovolit byt z roboty kazde dva tyzdne prec😳uz sa tak stalo, potom som to tyzden dobiehala a nasledne zas bola chora….mate niekto podobnu skusenost? Ako ste to riesili? Zorganizovali cas? Su nejake moznosti pre takychto rodicov? Mam na mysli stacionarne zariadenie pre chorlave deti alebo nejaky prispevok? Jedine co ma napada, je dat vypoved, len je to celkom radikalne riesenie😳dakujem vam

martinkatinka
21. okt 2022

Ak ma vazne zdravotne problemy, mozes požiadať o predlzeny rodicovsky prispevok.

danielahamar
21. okt 2022

Ak je naozaj tak chorá, treba požiadať o predlžený rodičovský zo zdravotných dôvodov. Vypisuje ho aj detská, len sa dokladajú správy od špecialistov. A či sa dá pracovať? Nie nedá sa na plný uväzok, ak s nim nemá kto byť.

titla
21. okt 2022

@anonym321557 Mam podobny problem. Syn ma 3 roky, nedozrety imunitny system + ine, nie zavazne diagnozy, ale nesmie sa to zanedbat. A aj napriek tomu, ze ma nasadenu imunologicku liecbu bol v skolke od septembra dokopy 6 dni. Ja mam ale moznost v pripade potreby niekedy pracovat z domu a muz tiez, tak sme sa striedali. Ale dlhodobo sa to neda. Plus je tu svokra, ktora nam vie do urcitej miery pomoct.
Ja este zvazujem, ako sa situacia vyvinie a ked to nebudeme zvladat poziadam o predlzeny rodicovsku dovolenku z dovodu zdravotneho stavu dietata. Ale beriem to ako poslednu moznost.

anonym321557
autor
21. okt 2022

@danielahamar dakujem na ten predlzeny som sa pytala, ale vsetci mi povedali, ze mi ho nepriznaju, nakolko chodime len na imunologiu a jej diagnozy - bronchitida, zapal stredneho ucha atd nie su take zle…ale jej rekonvalescencia trva ovela dlhsie a vacsinou koncime s atb🫣

danielahamar
21. okt 2022

@anonym321557 môj býval chorý od roka, takže bolo to "lahšie" v 3r., Imuno úplne stačí, ja byť Vami vyskúšam, aj tak tam ide o to, čo napíše detská mudr., ako to zdramatizuje na papier

anonym321557
autor
21. okt 2022

@danielahamar dakujem takze ak spravne rozumiem najdolezitejsi je zaver od obvodnej lekarky, ku ktorej chodime je to tak?

danielahamar
21. okt 2022

@anonym321557 ano, ale hlavne návštevy imuno musia byť doložené a bolo by dobré, aby tam bolo písané, že býva často chorý

sojorez
21. okt 2022

Mne neuznali, syn ma neutropeniu, poruchu bunkovej imunity, abkm + ine potravinove alergie, do toho prekonal par zavaznych infektov, casto chory (v zmysle dva - tri dni v skolke, mesiac doma). Posudkovy sa vyjadril, ze nepotrebuje kyslik 24 hodin denne a nie je uputany na lozko, moze navstevovat skolku.

zuzkaa1991
21. okt 2022

@anonym321557 moja je 3 rok v skolke od 2.5r nastupila nech vychyta bacile dalsie roky budu ok....pred rokom som poziadala o predĺženy rodicak neda sa mi robiť 3 dni v skolke 2 týždne doma.....ma 4.5r momentálne pred.dvoma tyzdnami covid týždeň doliecenie vydrzala 2 dni a uz opat doma.dokonca prvýkrát dostala záchvat laryngitidy takze jedine vybavit predĺženy ale mat lekarske spravy od viac lekarov ;)
Moj muz nemôže byt doma svokrovci robia takze nereálne aby boli doma s malou takze musela som ostat doma ja ....

elviku11
21. okt 2022

@anonym321557 casto sa to robi tak, ze dieta je doma len par dni ked je "najhorsie" chore, ked ma teploty, silny kasel atd... A ked uz dobera lieky a doliecuje sa, tak ide do skolky.
Vela rodicov totiz nemoze byt doma s detmi cele tri tyzdne, ja to chapem...

uhnakova
21. okt 2022

Tak máš len pár možnosti: buď zostanes doma (mozes sa pokúsiť vybaviť predĺžený rodičky), alebo nájdeš opatrovateľku alebo skrátený úväzok pre teba. Ja som už roky na skrátenom 20% úväzku a pracujem z domu, mám dve deti a keď boli menší, tak neustále bol aspoň jeden doma chorý. Teraz je to trochu lepšie, ochorejú na striedačku cca raz za mesiac až dva, ale choroby sa neťahajú, väčšinou stacia 2-3 dni doma, zriedkavo tyzden.

gionella
21. okt 2022

@anonym321557 určite treba skúsiť. Posudok píše obvodná - dokladate papiere od špecialistov za určené obdobie ( my keď sme žiadali bralo sa polroka spätne - teraz neviem) a veľmi veľmi zalezi na posudkovom lekárovi. Skúsiť to vás nič nestoji. Držím palce

gionella
21. okt 2022

@sojorez presne toto píšem. Zalezi na posudkovom lekarovi.

janickacrazy
21. okt 2022

@anonym321557 skús si požiadať o ten predlžený rodičák, aj ked ozaj schváliť ti možu aj nemusia, v každom meste je to inak, mojej kamoške neschválili a to jej malá bola vkuse na ATB a mala aj astmu. Ona musela ostať do jej 6 rokov doma, síce bez peňazí, ale inak sa nedalo, tiež babky neboli k dispozícii a opatrovateľke by dala celý plat, takže sa jej to neoplatilo.

jaroe
21. okt 2022

@anonym321557 ja som zacala pracovat, az ked mal najmladsi 4 roky a aj to polovicny uvazok s moznostou HO a ochotnou babkou k dispozícii. Co iné tam vymyslíš?