Práca počas materskej dovolenky

zdenka238
5. mar 2014

Ked som na matersku dovolenku nastupila v septembri, pricom mi stale bezi zivnost, mozem pocas tohto obdobia pracovat a vystavovat faktury? pracu som vykonavala este pred materskou, ale odmenu za nu az v ddecembri

mirip
5. mar 2014

podľa mojich info ak si stále na materskej tak nie ak už si na rodičovskej tak môžeš koľko chceš

joja55
16. dec 2015

chcela by som sa opytat. moj zamestavatel potrebuje aby som nastupila na dohodu do prace - hoci si momentalne cerpam dovolenku a od 24,12 nastupujem na matersku - ako to je s prijmom? nestratim narok na matersku ak budem brigadne ci na dohodu pracovat u toho istého zamestnavatela?

anjelik9993
16. dec 2015

@joja55

Ak je žena zamestnaná, nesmie mať v období nároku na materské príjem, ktorý by dal považovať za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona o sociálnom poistení.

Pri posudzovaní príjmu sa však prihliada iba na príjem z toho nemocenského poistenia, z ktorého si zamestnankyňa uplatnila nárok na materské.

Vykonávať zárobkovú činnosť a zároveň poberať materské je teda možné - za určitých podmienok.

Mgr. Jana Hrabková, z Komunikačného odboru Sociálnej poisťovne, upresňuje:

„Ak by zamestnankyňa počas obdobia trvania dôvodu na poskytovanie materského poberala príjem vyplývajúci z existencie nemocenského poistenia, z ktorého si uplatnila nárok na materské (z povinného nemocenského poistenia zamestnanca) a uvedený príjem by sa považoval za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona, za uvedené obdobie by zamestnankyňa nespĺňala podmienky nároku na materské.

Ak by sa ale zamestnankyňa počas poberania materského zamestnala u iného zamestnávateľa, alebo ak by so svojím pôvodným zamestnávateľom uzavrela novú pracovnú zmluvu zakladajúcu ďalšie povinné nemocenské poistenie zamestnankyne, existujúci nárok na materské predmetnej zamestnankyne by táto skutočnosť neovplyvnila, a to ani v prípade, ak by v čase poberania materského mala z uvedených pracovnoprávnych vzťahov príjem, ktorý by sa považoval za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1 zákona.“

To znamená, že ak žena poberajúca materské, uzatvorí nový pracovný pomer – u nového zamestnávateľa alebo hoci aj u pôvodného, ale napríklad na inú pracovnú pozíciu alebo na dobu určitú, prípadne uzatvorí s novým alebo pôvodným zamestnávateľom dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru – príjem vyplývajúci z tejto zmluvy/dohody ju nepripraví o materské.

joja55
16. dec 2015

@anjelik9993 dakujem - to potom v skratke znamena, ze pocas materskej nemozem robit u svojho zamestnavatela na tu istu zmluvu - takze radsej nerobit. chcela som to vediet, nakolko mi dnes volali, ze ma potrebuju a hladaju riesenie - tak aby som sa vedela branit

amy2408
16. dec 2015

@joja55 je to presne tsk ako ti poradil anjelik9993. Zjednodusene, mozes ist pracovat na svoje povodne miesto, ale musis podpisat novu pracovnu zmluvu, napr.na dohodu. Ja som to takto spravila asi pred dvomi rokmi- zamestnavatel nemal za mna zastup, tak som si to preverovala v soc.poistovni, vsetko bolo pripravene, nova zmluva uz len podpisat, ale v tom sa nasiel zastup tak som nakoniec nenastupila.

joja55
16. dec 2015

to ano ale ja som zamestnana v obchode ako predavacka - takze skor by som momentalne neriesila nieco ako novu zmluvu..... ale v ramci dobrych vztahov mi nic ine neostava...... tak ci tak by musel predsa spravit dohodu o praci a to je nieco ako nova prac.zmluva

joja55
16. dec 2015

a ako sa potom riesi danove priznanie? kto mi ho urobi? zamestnavatel ci si musim sama

amy2408
16. dec 2015

@joja55 v tom pripade radsej povedz ze nemozes pracovat, lebo by si prisla o matersku. Nepoviem ak by si mala pracu kde si relativne "nenahraditelna" a kym najdu zastup pre svoje dobre meno na par hodin, par dni v tyzdni, ano, da sa. Ale predavacku potrebuju zjavne na stalo, a nie je ich az taky nedostatok, tak nech hladaju a novu zmluvu daju novej zamestnankyni.

K tomu danovemu....ak by si bola na dohodu a len niekolko hodin do mesiaca nemusis robit danove, ale ak normalny pomer tak potom ano musis podat, ale podal by ti ho aj zamestnavatel, teda ak ta tak potrebuje, mal by byt ochotny.

joja55
16. dec 2015

@amy2408 no ja mam s nim celkom ok vztah - len dufam, ze ma moj nadriadeny iba nevyuzije - nakolko ma krizu v praci a ludia odchadzaju odtial. mam si dat podmienku o mensej pracovnej dobe? ak by som sa predsa len podvolila jeho potrebe? pretoze on potrebuje osobu na kazdy den a nie len par krat do tyzdna.... a moze ma vlastne stiahnut z dovolenky pokial o nej vedel uz dost dopredu a nevedel sa dostatocne zariadit?

amy2408
16. dec 2015

@joja55 tak ak ti tu dovolenku uz podpisal tak asi nie, este ked mate pomerne dobre vztahy a 24.12 nastupujes na matersku tak to by bol riadne hovado keby ta stiahol z dovolenky. Samozrejme ak pracovat naozaj chces az do porodu tak si do tej novej zmluvy mozes dat ake chces podmienky ty. Napr.aj kratsi prac.cas, bez vikendov a pod. Ak to bude zmluva na dohodu tak tam musi byt aj presna odmena, ci za vykonanu pracu, alebo hodinova, a aj dokedy bude zmluva trvat. Je tam viac podmienok pri zmluve na dohodu. Su tam ine odvody aj dane.

joja55
16. dec 2015

@amy2408 este sa moj nadriadeny ma nejako dohodnut priamo s riaditelom ako to budu riesit - a potom to bude uz len na mne ci budem suhlasit... skor to vypada na to ze donastupu na matersku budem musiet ist do prace - lebo som uz taka... ked mozem pomozem. aj ked ma to bude dost hnevat. dakujem za rady

kubinka1
11. dec 2016

Milé mamičky, sme detské centrum v Bratislave ( staré mesto), sídlo v trojposchodovom rodinnom dome, s bazénom. Máme aj prevádzku plávania dojčiat a iné aktivity pre detičky. Hľadáme podnikavú mamičku, mamičky, ktoré by mali záujem spolupracovať a využívať priestory v našom centre, cca 80 m2, 3 pekné miestnosti, plus kúpeľňa s detským vybavením a zimná záhradka , všetko zariadené detským nábytkom, montessori hračky. Doobeda je tam adaptačný program škôločka, radi by sme priestor niekomu ponúkli v ostatných dňoch , plus poobedia na rôzne aktivity pre detičky, mamičky s deťmi, ( kurzy pre detičky, opatrovanie detičiek, priestor pre detský psychológ, logopéd, a iné).
V prípade záujmu napíšte :zuzula.kubinova@gmail.com

mimasofia
21. dec 2016

Dobrý deň, viem Vám poradiť prácu na doma na internete. Ak by ste ešte mali záujem, prosím Vás, napíšte mi správu, každej z Vás odpíšem. Ďakujem a prajem všetko dobré

joja55
21. dec 2016

@mimasofia poprosim viac info...dakujem

jankar27
27. sep 2017

máte niekto reálne skúsenosti s prácou popri materskej u toho istého zamestnávateľa? chcela by som pokračovať v práci z domu na cca pár hodín denne, polovičný úväzok. najprv pol roka na materskej a potom pol roka na rodičovskej, takže dokopy asi rok. počas rodičovskej nie je problém. všetko som dohodla so šéfom, ale nakoniec vyrukovala personalistka, že je s tým problém, nakoľko charakter /náplň práce, by bol čiastočne totožný s tým, čo robím teraz. a pri kontrole zo sociálnej poisťovne by s tým mohol byť problém... atď. Riešili ste takýto problém, alebo myslíte, že stačí nová dohoda, úväzok ?