Práca po PhD

pavol984
3. sep 2024

Dobré ráno. Je tu niekto kto vyštudoval denné PhD štúdium na ťažkej vysokej škole/univerzite? Ak áno ako ste sa vyrovnali s platovými podmienkami pri nástupe do práce.
Ja osobne som skončil denne PhD študium na ťažkej chemickej univerzite v BA. Nastupný plat vo firme 1500 v hrubom. Poviete si nie zle na slovenske pomery. Na druhej strane viem minimalne o dvoch ludoch, ktory PhD študium vzdali išli do práce a maju vyšši nastupný plat jak ja. Jedna pracuje v práci kde ja a ma o 200 v hrubom viac. Pritom sa jedná o rovnaký vyštudovany odbor. Tak ja sa potom pýtam, kde sa stala chyba? Nechcem aby to vyznelo, že očakavam hneď 3000 plat, ale na druhu stranu, chcem mať ohodnotene to, že som 4 roky pracoval navyše a to tak, že som splnil kriteria o uspesnom ukončeni 4 násobne v pocet karentovanych publikácii. Takže som nebol jeden z tých, ktory si predlžuju mladosť a nechcu do práce ako si to často ludia o PhD. študentoch myslia.

martinmmartin
3. sep 2024

@pavol984 plat je vzdy o dohode medzi zamestnavatelom a zamestnancom. Aku ty das scojmu zamestnavatelovi pridanu hodnotu?

liz_lemon
3. sep 2024

tvrdis, ze si skoncil doktorandske studium, a napises chemicka univerzita? a o pravopise ani nehovorim

btus
3. sep 2024

ja som sa pýtala v práci o koľko by mi zvýšili plat, ak by som si urobila PhD. Skús hádať? O 0E, A to by sme s PhD boli len dvaja v celej firme. Kolega má tiež PhD a plat má taký istý ako ja. Takže, je len na tebe, ako si vybojuješ plat. Ale tieto doktorantské sú vhodné skôr vtedy, ak chceš pokraťovať-učiť na výške. Ináč to má tak istú hodnotu ako Ing.

maranta_leuconeura
3. sep 2024

V akej firme? Vyskumnej, vyvojovej? Lebo doktorandske je na to, ked chces pokracovat vo vede, pripadne na univerzite. No tam su tie platy este nizsie, tak este mozes byt rad.
Nikoho tvoj titul nezaujima, pokial ide o klasicku firmu, kde sa ocakava, ze budes plnit zadanie vedenia a nie kreativne prinasat nove riesenia plus publikovat z toho vystupy. To je akoby ti mali dat vyssi plat za vodicak, ktory nepouzivas.

lucik194
3. sep 2024

no ak skoncis PhD v chemickom odbore, rozhodne na SK nezostavas..... uz počas skoly je potrebne hladat mimo SK pracu, teda pokial to chces robit.

na Ba je to nizky plat, tak 1800 po PhD

martinmmartin
3. sep 2024

sa kukni na tabulku ako ta kto vidi

marianarem
3. sep 2024

@pavol984 No priplatok za PhD. by som v praxi necakala. Doktorat aj publikacie by mal clovek robit podla mna primarne preto, ze ma rad vedu, nie s vidinou vyssieho platu.

natalienka12
3. sep 2024

@pavol984 Gratulujem k titulu PhD. Ale sukromneho zamestnavatela tvoje tituly nezaujimaju, dolezite je, co ukazes v praxi, aky si zanieteny pre pracu, ako rychlo a flexibilne plnis pracovne ulohy. Ak chces mat nieco z titulu PhD. zamestnaj sa na fakulte alebo v SAV.

brrunetkaa
3. sep 2024

Phd som presne kvôli tomuto skončila predčasne lebo pridaná hodnota v súkromnom sektore presne 0,0 vitaj vo svete mimo uni….a to som v rovnakom odbore ako ty.

eleanor2510
3. sep 2024

@pavol984 prepac, ale ako absolvent najvyššieho stupna vzdelania si uplne mimo. PhD. ma zmysel jedine vtedy, ak chces ostat na univerzite alebo vo vede, a tam su tie platy take smiesne, ze este aj profesor ma plat na zaplakanie. Hocikde inde v živote ti je tento titul v lepsom pripade uplne na nic, v horsom na pritaz, lebo si prekvalifikovany. Zaraza ma, ze toto ako absolvent nevies, resp. ake mas nerealne predstavy. To nie je titul na zvysovanie platu v sukromnej firme ani nikdy nebol.

mamina7070
3. sep 2024

ludia bez PhD mavaju vyssie platy lebo maju vacsiu prax a to je to co zavazi mimo uni sveta

petracandle
3. sep 2024

@pavol984 vo väčšine firiem stačí titul 2. stupňa (ak vôbec). Titul vyšší ako Ing/Mgr má skutočnú hodnotu len v akademickej sfére. Gratulujem ti, že si dokázal vyštudovať. A plat je o dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom - rozhodne si pýtaj viac ak je to objektívne. V niektorých firmách by bolo jedno aj keby si profesor, a ten so strednou by pokojne mohol mať vyšší plat

milanemila
3. sep 2024

@pavol984 1500e je v ba nastupny plat absolventa vysokej skoly 🤷🏼‍♀️ ono vzdelavat sa je super, ale zatial co ty si si robil Phd, tak ostatni ziskavali prax a to je to co zamestnavatela zaujima. Ak si ma vybrat vysokoskolaka s Phd a takeho, kt ma ukonceny druhy stupen VS+4 roky praxe, tak berie toho druheho. Uprimne ak si nechcel nadalej ostat na univerzite a venovat sa bud uceniu alebo vede a vyskumu, tak nechapem na co si si ten doktorad robil.

brrunetkaa
3. sep 2024

@milanemila žiaľ mám osobnú skúsenosť, že mnohí si myslia, že po phd im budú dvere otvorené všade s obrovským nástupným platom.…najlepšie je, že samotný profesor, ktorý v živote neopustil uni mi tvrdil, že bez phd nemám šancu zarobit viac ako 1800€ maximálne 😀 keď takéto rozumy dávajú aj inde, ako phd pomôže s platom, tak sa nečudujem, ze sú absolventi prekvapení…

tramtada31
3. sep 2024

A si na STU? No musis sa tým prekusat, vyuzit možnosť projektov, kde si mozes prilepšiť. Treba sa na to pozerať tak, že si sa vydal ťažšou cestou, ALE tvoji kamaráti sa akolo 40+ namakaju a budú mat stresy z prace a tebe príde neskutocna pohoda. Oni v 50tke budú pre trh prace nepotrební, lebo budú stari, ty nebudeš mat núdzu o prácu. Budeš si môcť pobrať úväzky na inych skolach, čo viem, že z oblasti chémie je profesorov nedostatok, kde sa ukazes raz za čas a ani sa veľa nenarobíš a budeš mat krasny prijem a oveľa vyšší ako majú tvoji kamaráti. Oblasť vedy je trosku náročnejšia a platove vysledky vidis neskor, ale na starobu neskoncis ako 99% nepotrebných vrstovnikov

lenkalienka321
3. sep 2024

@pavol984 myslím si, že sa nemusíš nejako znepokojovať ohľadom platu. To, že sa dnešná mladá generácia takto otvorene baví o výške mzdy, ma inak dosť prekvapuje, ja teda nemam takéto presne info o nikom z rodiny, ani priateľov. Ešte si zrejme mladý na to, aby si vedel, že nástupný plat nie je najdôležitejší. Najdôležitejší v začiatkoch je obsah práce, typ firmy, či ta práca posúva a zabezpečí pridanú hodnotu, ktorá sa rokmi znásobuje. Tiež pracovná doba, kolegovia, benefity, ďalšie možnosti zvyšovania mzdy, kvalifikácie a pod. Skrátka celý balík. Koľko ľudí poznám, čo kôli 200- 300 € zmenili prácu a po pár mesiacoch to oľutovali. Mimochodom, ak si chceš so svojím vzdelaním privyrobiť, skús učiť chémiu súkromne ako lektor. Ja to tak robím ( ale v inom odbore) a mesačne si viem prilepšiť o niekoľko sto eur v cistom. Potrebuješ mať samozrejme aj nejaké tie marketingové a people skills, lebo samotné vedomosti vela nezavazia, ak ich nevies správne podať. Ale tréning robí majstra, ako sa vraví☺️

tiezjedna
3. sep 2024

@pavol984 a nemáš to ty trochu popletené?? PhD nie je o výške nástupného platu predsa. PhD ti predovšetkým prináša do budúcna možnosti na akademickej pôde... Tam môžeš látať prípadný finančný deficit.

lucia2690
3. sep 2024

@pavol984 ja mám PhD. zo strojárskeho odboru a nástupný plat v prvom zamestnaní po škole som mala rovnaký ako ostatní absolventi s Ing. alebo Bc. Doktorát má váhu jedine v akademickej sfére a vo výskume. Bežnej firme je totálne jedno či máš nejaké písmenká za menom, ich zaujíma či si použiteľný v praxi. Ďalšia vec sú chýbajúce 3 roky praxe - zatiaľ čo ja som vo veku 27 rokov ešte len vstupovala na trh práce, moji rovesníci už boli s rozbehnutými kariérami niekde úplne inde...

lelelienka
3. sep 2024

Ano, mam doktorat z tazkej dobrej skoly a nastupny plat som mala automaticky vyssi ako bez titulu, pretoze som nastupovala do statneho podniku, cize tabulkove platy. A zvysok dorovnali osobnym ohodnotenim k obojstrannej spokojnosti vramci moznosti samozrejme. Ale vyska mzdy nebola mojim prvym kriteriom, dostala som ine vyhody - pracovna doba, dovolenka navyse…A studium mi zapocitali aj ako odbornu prax, cize som neprisla o ziadne roky ako tu niektori spominaju. Doktorandske studium sa zase az tak velmi nelisi (alebo aspon vtedy ked som robila ja) od klasickeho zamestnania, cize to naozaj bola plnohodnotna prax. A inak, aj ked pre vacsinu je vzdelanie len o naslednej vyske platu, pre mna to bolo aj o tom dokazat nieco viac a naucit sa nove veci a to nielen odborne, co studium rozhodne splnilo.

melanta
3. sep 2024

Neverím, že niekto s PhD na náročnej VŠ si myslí, že PhD automaticky otvára dvere na dobre platené pozície. Veď predsa cieľ PhD je úplne ale úplne iný. Samozrejme, záujem mať dobrý príjem chápem, to je na mieste bez ohľadu na školu. Pri hľadaní práce však odporúčam prezentovať sa úplne inými kompetenciami - zručnosťami, skúsenosťami, jazykmi (tie, ktoré sú minimálne na úrovni B2). Kandidátov s technickým VŠ vzdelaním (chémia, biológia, strojarina, stavbarina) pomerne často oslovujem ponukami mimo SR, až na veľmi špecifické prípady, mňa ani môjho klienta, pre ktorého hľadám človeka, nezaujíma PhD. Zaujíma nás diplom, jazyky a prax.

nelka93
4. sep 2024

U nás vo výskume majú PhD.vyssie platy ako Mgr.alebo Ing., ale nie je to súkromná firma. Tam im to je jedno.

syslik92
4. sep 2024

@pavol984 Ahoj, šla som na PhD štúdium po tom, ako som si s titulom Ing. zo strojáriny nevedela nájsť prácu. Pritom som mala prax v odbore 2 roky počas inžinierskeho štúdia, angličtinu na B2, nemčinu na B1. Popri doktorandskom štúdiu som sa venovala jazykom, spravila som si štátnice ( AJ - C1, NJ - B2, chcela som ostať na univerzite, čo sa mi podarilo vďaka projektu na 2 roky). Po 2 rokoch som si hľadala prácu znova, lebo nebolo na univerzite voľné miesto. Firmy môj PhD. titul nezaujímal, dokonca ani prax popri inžinierskom štúdiu, na pohovory som sa dostala zrejme vďaka cudzím jazykom. Po množstve odmietnutí a 5 mesiacoch na ÚP ma nakoniec vzali do jednej firmy v podobnom odbore, dali mi plat ako kolegom s Ing. titulom a bez praxe, čo bolo 1650 eur v hrubom (v BA). Po 6 mesiacoch som ale odišla naspäť do výskumu, samozrejme za nižší plat, ale mám super šéfa a kolektív. Ak by mi tu nepredĺžili zmluvu, tak mimo výskum by som už nehľadala prácu, skôr by som si založila živnosť na odborné preklady a výuku jazykov (pracujem na získaní potrebných certifikátov). Z môjho uhla pohľadu titul PhD. nezvýši plat (jedine ak by si sa chcel dostať do manažmentu, tak niektorí manažéri si robia PhD. popri práci), skôr znižuje možnosti počas hľadania (ako tu v diskusií už bolo spomenuté, iní sa za 3 roky kariérne posunuli, my študenti nie).