Práca po materskej dovolenke

4. aug 2024

Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať akú prácu mate a ci sa po materskej do nej chcete vrátiť?
Ide o to že ja prácu trvalú po materskej mám ale platovo je to dosť bieda, chceli by sme do buducna aj domček ale pri dnesnych sialenych urokoch/ drahych hypotékach viem že by sme to jednoducho mesacne nevedeli utiahnuť. Manzel zaraba slusne na dnesne slovensko, ale tym ze potraviny su drahe vsetko je drahe tak nam vela na odloženie neostáva a viem že ja budem musiet nieco robit take aby sme aspon mesacne spolu mali minimalne 3000€… lenze ja neviem kde by som mala ist pracovať… museli by sme predať byt aby sme mali na dalsiu hypoteku, dalej by sme museli ist byvat do rodicov kym sa postavi nas dom a to velmi nechcem … dalsia vec , moj otec nas cely zivot vola aby sme isli byvst k nim ale on nedokaze pochopit že mladí v dnesnej dobe chcu byvat samy… proste stara generacia a on to jednudcho nedokaze vstrebať… som najmladšia v rodine a akokeby na mna sa spolieha ze ja sa vratim tam byvat a budem s nimi … a to ja teda vobec nechcem ..

sisa_s
4. aug 2024

Ake mas vzdelanie a prax? Od toho sa odvija, kde by si mohla ist pracovat

belle_vie
4. aug 2024

Prepac ale velmi zmatocne pises. Kebyze nenapises nadpis, neviem co je hlavna otazka, pretoze to, ze chces dom a su drahe hypoteky s pracou po materskej nijak nesuvisi.
Pokial chces dobre platenu pracu ( a samozrejme sklbitelnu s materstvom), je idealne vratit sa tam, kde mas prax. Zacinat v novom odbore, este k tomu po materskej, nebyva typicke tym, ze ti hned daju vysoky plat, super pracovnu dobu a budu ta pol roka zaskolovat. To radsej zoberu mladu flexibilnu bez zavazkov.
Aby si dobre platenu pracu s dobrou pracovbou dobou dostala, musis mat prax/ vzdelanie v ziadanom odbore. Robila si si pocas materskej nejake kurzy, staze?

katica06
4. aug 2024

Tvoj príspevok je ako lústiť tajničku. Ale aby som ti odpovedala na otázku. Po materskej som sa do pôvodného zamestnania nevrátila lebo firma medzitým zanikla ale robím zhruba to isté. Dom sme si s mužom kúpili pred deťmi a kým sme ho rekonštruovali bývali sme j jednej izbe u našich. A ešte k tým cenám :Každý by sa mal zakrývať takou veľkou perinou, na akú má.

autor
4. aug 2024

Tak prepačte ze som dala zly nadpis temy.
Ja mam obchodnu akademiu , pracujem len ako adminitrativny referent v jednej firme.
Kurzy nemam ziadne, venujem sa momentalne len deťom .

mia2906
4. aug 2024

Ja mám tiež to isté , vrátila som sa minulý rok po materskej do administratívy a je to bieda platovo. Tiež rozmýšľam čo ďalej 🤷😁

belllinka
4. aug 2024

Nemáš dokopy žiadne vzdelanie, prax, tak snáď neočakávaš, že ti tu niekto dohodí super robotu, kde budeš dobre zarábať 🤦‍♀️ Na to si mala myslieť po skončení strednej školy a ísť na VŠ a predtým ako si sa zahrabala na nekonečných materských a rodičákoch.

autor
4. aug 2024

@belllinka na vš? To je riešenie ? A vies. Ze som bola ? Rok som vydržala a vobec ma to nebavilo… titul v dnesnej dobe ak nebudes realne pracovať napriklad ako doktorka alebo nejaky architekt tak to nema zmysel. Ja som doktorka ani zubaeka ani neviem kto takyto co potrebuje titul byt nechcela. viem ze v dnesnej dobe najlepsie je ak pracujes na seba ale ja neviem nemam napad ze co by ma tak bavilo… a deti ano chcela som mat deti hned teraz ked som mladá a potom pracovať, to je snad zle ?

petamich
4. aug 2024

Po materskej som sa vratila do prace, z ktorej som na matersku sla, len na inu poziciu (vracala som sa skor, lebo ma uz potrebovali a dostala som vybornu ponuku), manzel siel na matersku na par mesiacov a dieta potom do sukromnej skolky

Zacni sa pripadne teraz pocas materskej rozhliadat po com je na trhu dopyt a sprav si nejaku certifikaciu, kurz (su niektore aj celkom fajn)

autor
4. aug 2024

@petamich ano urcite rozmyslam nad nejakymi kurzmi ked mi mladsia trocha podrastie a bude vediet s niekym ostat aj na dlhsie ako 1 hodina

di1234
4. aug 2024

No VŠ je riešenie do istej miery (píšem len do istej miery) ak chceš mať plat trochu vyšší a aj to nie je samozrejme záruka. Administratívna pracovníčka nikdy dobre platená bohužiaľ nebude. Na takéto pozície je taký pretlak, že akonáhle vypadneš nájde sa 20 ďalších, ktoré na tvoje miesto nastúpia. Na tvojom mieste by som volila nejaké nadnárodné spoločnosti (FTP, Telegrafia etc.), ktoré ponúkajú možnosť popri práci sa aj vzdelávať. Preplatia kurzy a uvoľnia na to aj čas, ale treba to brať veľmi vážne. Či sa k nim dostaneš aj bez VŠ neviem však posúdiť. Ide o dosť technicky zamerané odvetvie, ale bohvie aká bude situácia v budúcnosti, keď to budeš reálne riešiť.

iv007
4. aug 2024

Ja by som sa na vasom mieste rovno zmierila s tym, ze dom mat jednoducho nebudem. Prijem 3000 na mladu rodinu (ktory je vlastne fiktivny) je nepostacujuci na tuto dobu. Vrat sa naspat do povodneho zamestnania, popritom sa uc nejaky jazyk alebo sprav kurz a uvidis co ti zivot prinesie.

autor
4. aug 2024

@iv007 ano dakujem, realne to takto vidim. Mat dom ostane zatial len snom. Vratit sa do prace mám kde to je aspon take ze chvalabohu a budem musiet popri tej praci nieco pozerat pripadne sa učiť uvidime co to bude o par rokov

hankab
4. aug 2024

Aj ked sa to nezda a mnoho ludi na SK przni vysoke skoly, tak ja mam konkretne 2 skusenosti, kedy by ma do predoslych prac bez VS neprijali. A pritom vobec neslo o odbor, ku ktoremu pozadovali dane vzdelanie (napr technik a potrebna technicka VS). Jednoducho robili sito a presli nim iba ludia s VS. Ostatni nemali sancu aj ked boli hocijako sikovni. Takze ano, aj VS casto rozhoduje.

mirkam3
4. aug 2024

Aurorka, píšeš že “titul v dnesnej dobe ak nebudes realne pracovať napriklad ako doktorka alebo nejaky architekt tak to nema zmysel.” Tak to si dosť mimo s týmto pohľadom. Mnohé ženy tu tiež studovali podobne ako ty OA a po nej sli na ekonomické odbory (medzi nimi aj ja), a dnes pracujú v ekonomickej sfére (auditorky, finančne manažérky, daňové poradkyne, analyticky,…) a zarábajú pokojne aj 3-5tis EUR. A potom sú tu mnohé take s pohľadom, že VS im bude na nic….

K tvojej predstave domu - v tvojej situácii to je dosť optimistická predstava. Skôr by som sa snažila uskromnit a dom možno raz keď naozaj našetriť aspoň nejaký základ.

K práci po materskej - omnoho ľahšie sa nadväzuje tam, kde si skončila pred deťmi. Poznajú ta, nemusis asi nikomu nic dokazovať, zrejme budú aj ústretovejší čo sa týka prípadných OČR alebo skráteného úväzku. Pockala by som aspoň rok, dva a nezacinala by som hneď od nuly.

kate_cs
4. aug 2024

Pred materskou som 11 rokov pracovala pre jeden veľký obchodný reťazec na vedúcej pozícií. Dobrý plat, veľa cestovania ale aj stresu a nonstop zvoniaci telefón. Vedela som, že toto sa s malými deťmi skĺbiť nedá.
A tak som si našla prácu v školstve. Plat mizerný, ale výborná pracovná doba, pracujem 5 minút od domu, do práce sa každý deň teším, stíham škôlku ráno aj poobede a mám dosť času na deti aj koníčky.
Ja som mala svoje priority a plat to nebol.

lossless
4. aug 2024

@kate_cs mozem sa spytat na aku poziciu v skolstve? Dorabala si si k tomu vzdelanie alebo sa pozicia netyka priamo prace s detmi? Tiez zvazujem ako dalej karierne po RD.

295anicka
5. aug 2024

Nerozmýšľala si nad kurzom účtovníctva? Či už dane, mzdy, podvojné? Môžeš to robiť z domu, a je to aspoň primerane platené.

lakebabe
5. aug 2024

@295anicka účtovníctvo sa len čisto na kurze nenaučí. Musí sa priebežne stale vzdelávať a niekde získať najskôr prax.

melanta
5. aug 2024

@295anicka aby mohla robiť účtovníctvo z domu sama na seba, musí okrem kurzu robiť najprv pár rokov so skúsenou účtovníčkou.

kate_cs
5. aug 2024

@lossless ja som už mala VŠ pedagogickú predtým, ale nepracovala som v školstve práve kvôli platu. Teraz normálne učím.
Ale počas materskej som si dorabala aj pomaturitné 2 ročné štúdium na strednej pedagogickej škole, aby som okrem ZŠ a SŠ mohla učiť aj v MŠ alebo ŠKD, keby som si nenašla hneď prácu v tom, čo mám vyštudované. Lebo už na materskej som vedela, že školstvo bude pri deťoch najlepšia voľba.

melanta
5. aug 2024

1. Ukľudni sa. Narážam na to, ako podráždene si reagovala na príspevok od @belllinka Máš SŠ, krátku bežnú administratívnu prax, teraz si na MD/RD s 2 deťmi, ale chceš vyšší príjem a dom. Tak skús mať trochu pokory a nereaguj podráždene na ženy, ktoré ti chcú poradiť.
2. Áno, VŠ má význam aj v administratíve. Je množstvo pozícií, mimo špecificky odborných a manažérskych, kde VŠ zamestnávatelia vyžadujú. Ako píše napr. @mirkam3 ale aj mnoho iného. A ak nie, tak v prípade, že si vyberajú medzi SŠ a VŠ kandidátom, často siahnu po VŠ.
3. Aké jazyky ovládaš a na akej úrovni?
4. Z akej si lokality? Aspoň približne.
5. Začneš sa rozhliadať po kurzoch, keď menšie dieťa vydrží bez teba aspoň hodinu. Ak má dieťatko 2 mesiace, tak to je logické. Ale ak má viac, tak je potrebné otecka zapojiť do starostlivosti viac. Mať termíny, kedy sa budeš venovať sebe (kurzy, škola) a vtedy bude s deťmi on. Ale aj ak má dieťatko iba 2 mesiace, môže muž každý deň venovať čas deťom a ty sebe. Nauč sa to.
6. K domu - je v poriadku mať takýto sen a vôbec nemusí byť nereálny. Ja som hneď po maturite otehotnela, napriek tomu som po 2 rokoch od pôrodu začala riešiť kariéru. Napriek tomu, že muž mal náročnú prácu, pracoval na kariérnom postupe, vedeli sme sa striedať. Ak ťa muž bude podporovať v tom, aby si sa realizovala, je to skvelé. AK nie, tak to bude tažšie, ale to zase vieš, koho máš za partnera a čo od neho môžeš čakať. Takže, dá sa robiť kariéra aj s malými deťmi, ale človek musí vedieť, že je potrebné makať, vzdelávať sa, učiť sa jazyky. Ja som mala tiež SŠ, ovládala som trochu ruštiny. Urobila som si kurzy, následne aj VŠ (robím headhuntera - predstav si, nedá sa to robiť bez VŠ), mám certifikáty C1 zo 4 jazykov, finančne som slobodná, aspoň na môj vkus. Takže všetko sa dá, len je potrebné chcieť. A chcieť znamená reagovať inak, ako si reagovala na spomínanú odpoveď od bellinka. Chcieť znamená zamyslieť sa niekedy nad tým, že iný môže mať pravdu, hoci si to v danej chvíli ty nemyslíš.
7. Je potrebné si uvedomiť, že ak chceš vyšší príjem, musíš vedieť ponúknuť niečo viac, ako vieš teraz. Čiže škola, kurzy a certifikáty, znalosť jazykov (za znalosť považujem úroveň B2). A samozrejme potom nejaké charakterové vlastnosti, EQ, kreativita, tímový duch, dochvíľnosť, dôslednosť, atď. Alebo musíš vedieť podnikať v niečom, po čom je dopyt a v čom si dobrá a máš na to vstupné financie.
8. Nevieš, čo by si chcela robiť - pozeraj sa na profesii pozície, aké sú v tvojej lokalite. Nech máš prehľad, aké pozície sa v tvojom okolí obsadzujú a aké sú požiadavky na kandidátov. Pozri sa na veľkých zamestnávateľov v tvojom okolí a zamysli sa nad tým, aké pozície tam majú a čo z toho by ťa zaujímalo. Keď niečo nájdeš, budeš vedieť, akým smerom sa uberať z pohľadu získavania vzdelania a zručností. Urob si zaujímavý profil na Linkedin a "hraj" sa tam.