Práca po gymnáziu

jaja2245
23. sep 2020

Dobrý deň
Chcem sa opýtať či nemá niekto podobný problém alebo ho už prípadne vyriešil, :D
som 2 roky po škole zatiaľ mám dočasnú prácu z ktorej chcem ale odísť mám skončené gymnázium, rozmýšľam nad nejakým kurzom no nemám žiadnu predstavu akú prácu by som chcela robiť, za pásom to neprichádza do úvahy :D nešla som na výšku lebo sme šli do zahraničia a predstava že by som zase študovala 5 rokov sa mi tiež nepáči a extérne štúdium už vôbec keďže je to zdlhavé a potrebujem mať príjem nejaké rady ale možno nápady ? :/

sissy27
23. sep 2020

@jaja2245 nechápem, my ti máme vybrať prácu, ktorá by ťa bavila? Veď si otvor nejaký portál s ponukou zamestnaní a vyberaj čo ti pasuje podľa lokality, náplne práce, ohodnotenia... Alebo sa choď zaevidovať na úrad práce.
Gymnázium nie je žiadne špecifické vzdelanie, nie je k tomu čo poradiť.

millky
23. sep 2020

@jaja2245 nuž, takto ti poviem. Dnes v mnohých oboroch nie je nutná VŠ. Ja mám VŠ, som školský psychológ a pracujem v bankovom sektore. Takže školu nerieš. Nájdi si niečo, čo ti môže byť blízke. Čo ťa bude napĺňať. Máš rada kozmetiku? Choď do drogerie. Máš rada módu? Choď do obchodu. Baví ťa sedieť v kancli a piť kávičku? Hľadaj administratívu.

c_est_la_vie
23. sep 2020

@jaja2245 ja by som skúsila kariérne poradenstvo aj s teším u psychológa. Funguje to tak že ti dajú robiť dlllhy test a podľa neho vyhodnotia IQ, na čo máš predpoklady ( práca s ľuďmi, analytickejsia činnosť....). Následne sa porozprávate o tvojich preferenciách.
Potom zostava sa iba zamyslieť, akú kvalifikáciu treba doplniť a či sa vo svojom regióne môžeš uplatniť....

Lepšie ti nikto neporadí, my ta nepoznáme...

fokuska
23. sep 2020

@jaja2245 Najvhodnejsie bolo toto riesit vtedy ked si sa rozhodla odist do zahranicia. Kedze si isla na gymnazium, tak si pravdepodobne mala zaujem studovat na VS - na aku si sa chystala, co si planovala? V zahranici sa VS nedala studovat? Pripadne nejaka nadstavba?

Pracu si mozes najst teoreticku hociaku, ale rataj s tym, ze mas len vseobecne vzdelanie, ktore si doslova pyta nejake dalsie studium. Idealne je pre teba bud hladat pracu, kde sa nevyzaduje ziadne specializovane vzdelanie alebo prax (co su casto prave tie najjednoduchsie prace) alebo si dorobit pomaturitne studium, nejaku nadstavbu, pripadne ine odborne kurzy, certifikaty - ale ty musis vediet na co mas, co ta bavi, na co mas talent, co sa ti dobre uci, co by si chcela robit.

Mam v rodine take priklady - jeden na VS nikdy nesiel a cely zivot robi tie najjednoduchsie prace za minimalku. Druhy to par rokov "preklenul" v obchodnom retazci, vypracoval s ana veduceho oddelenia, ale aj tak isiel nakoniec VS tam, kde ho srdce tahalo najviac a uz pocas posledneho rocnika VS praxoval priamo v obore a teraz ma svoju pracu snov a je velmi spokojny.

jaja2245
autor
23. sep 2020

@sissy27 nie nechcem aby ste za mňa vybrali moju prácu len ma zaujímalo či to nemá niekto podobne a mimochodom nikoho nenútim aby sa vyjadroval keď nemá ktomu čo povedať 🙂)

tncka
23. sep 2020

@jaja2245 no v kazdom pripade gympel sam o sebe ti je na nic. Nejaka nadstavba alebo kurz? Urob si kurz na umele nechty a mozes zacat pracovat ked zalozis zivost🤷‍♀️tazko radit ale u mna teda skonceny gympel a len ten znamena skoncena skoro zakladna skola a dost,pretoze vies vsetko a nic.

thoughtfulweirdo
23. sep 2020

@jaja2245 Najlepšie riešenie je skúšať si rôzne práce. Ja mám tiež len maturitu z gymnázia, VŠ som nedorobila kvôli tehotenstvu, ale od 17 som nonstop mala brigádu, vyskúšala som si obchody, bary, po roku na RD som zase začala pracovať a tak pomaličky zisťujem, čo ano a čo rozhodne nie. Najlepšia rada je nájsť si prácu, ktorá je dochádzanim a časovo dostupná a spĺňaš kritériá, chodiť po pohovoroch... Keď nemáš ani tušenia, akým smerom, treba len vyskúšať a zistiť. Či s ľuďmi, či s jazykmi, či s papiermi, či manuálne, či s deťmi...

danim
23. sep 2020

A v zahraničí si robila čo?

sissy27
23. sep 2020

@jaja2245 ja len nerozumiem, v čom potrebuješ poradiť. Nepotrebuješ VŠ aby si si našla dobrú prácu. Žila si v zahraničí, tak zrejme ovládaš výborne nejaký cudzí jazyk - to máš plus (ak ste teda nežili v ČR, lebo to je zahraničie ozaj len formálne).
Sama by si mala vedieť, čo ťa baví, akým smerom sa chceš uberať, alebo naopak k čomu absolútne nemáš vzťah. Alebo môžeš skúsiť prácu v nejakom korporáte. Neostáva iné, len sledovať ponuky práce v tvojom okolí a posielať životopisy. Oplatí sa ich poslať aj na miesta, kde to nevyzerá až tak dobre, ale vždy môžu prekvapiť.
Ja som tiež nedávno menila prácu a nemala som presnú predstavu čo chcem robiť. Len som si zverejnila životopis a ozývali sa mi firmy, ešte som si vyberala. Nakoniec som zakotvila v spoločnosti úplne mimo môj obor a som tu spokojná, síce sa zas učím nové veci, ale to mne nevadí.

ivkazba
23. sep 2020

@jaja2245 no v prvom rade... za pásom robiť nechceš, ale ani sa ti nechce študovať 5 rokov na VŠ a už vôbec nie externe. Takže otázka je, či naozaj chceš niečo dokázať alebo si to len tak hovoríš. Pretože ak chceš zmenu naozaj, tak treba začať hľadať cesty a nie argumenty, čo všetko nie.

V druhom rade si musíš ujasniť, čomu sa chceš venovať, čo ťa baví. Bez toho sa ťažko pohneš ďalej. A čím skôr, tým lepšie. Si 2 roky po škole, čiže je ešte normálne, že sa profiluješ. Ale za 10 rokov to už bude problém. Kľudne prestriedaj aj viac zamestnaní, ale s rozumom, ak máš pocit že by ťa to mohlo baviť, nielen aby si skúšala a vykrývala čas.

Určite zaujímavá je rada od @c_est_la_vie to by ti mohlo pomôcť. A súhlasím s @fokuska že ak si išla na gymnázium, tak si asi mala nejakú predstavu o VŠ a o tom, čo chceš robiť. Možno to skús oživiť. To, že nemáš VŠ nemusí byť na škodu. Ja som zdravotná sestra s maturitou a mám za sebou 18 rokov vo finančníctve (od asistentky cez regionálnu riaditeľku v banke a riaditeľku maklérskej spoločnosti) a dnes podnikám v oblasti manažérskych tréningov pre podnikateľov a manažérov a. Bez VŠ. Dá sa dosiahnuť veľa aj bez VŠ, len treba makať a poznať svoj smer a cieľ.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
23. sep 2020

@ivkazba Tiez ma zarazili tie vety, ze praca za pasom neprichadza do uvahy a este aj ten rehotajuci sa smajlik, to, ze stuidum VS sa jej nepaci a uz vobec nie externe... tym sa znacne obmedzuju moznosti. Nehovorim, ze nie su, len ich je menej a tym padom ako pises, si to bude vyzadovat nejake usilie, vystupit z komfortnej zony...

bambulka712
23. sep 2020

@jaja2245 Ak môžemn prispieť - tiež mám skončené gymnázium. Po roku na výške som bola sprostá a vzdala to. Nemysli si že bez odoborného vzdelania nájdeš neviemakú prácu. Ak nechceš ísť za pás, môžeš ísť robiť do obchodného reťazca, alebo ako ja, skončiť v reťazci rýchleho občerstvenia. Pre mňa výborná skúsenosť, ale práca od pondelka do nedele a samozrejme aj nočné.... Po rodičovskej som sa tam už nevrátila, mala som šťastie a našla si prácu v administratíve. No aj tam sú tabuľky a keď nemám VŠ, platovo už ďaleko nedôjdem (a to nemám ani 40 ) Takže teraz si popri robote a rodine robím VŠ, konečne v decembri ma čakajú štátnice a po 5,5 roka som šťastná, že to bude za mnou. Nadávam si, že som si neurobila výšku po gympli. Ak nechceš externé štúdium ktoré je zdĺhavé a drahé a denné asi tiež nie, keďže to trvá tiež nejaký ten rôčik, skús nadstavbu. Môžeš potom napríklad robiť vychovávateľku.. alebo niečo iné, podľa toho, akú školu skončíš. Ale to sú tiež myslím 2 roky štúdia. Alebo si urob kurz, ktorý je rýchlejší, všetko záleží od toho, čomu sa chceš venovať. To nikto z nás nemôže vedieť...

jendralka
23. sep 2020

@jaja2245 mam gympel, mam nadstavbu socialne pravo ... nikdy som to nerobila a to pracujem od roku 2000 - robila som sekretarku riaditela, potom materska, veducu pobocky, potom dalsia materska a teraz 6 rokov som referent vyroby ... platovo si nestazujem, robim od 8-16,30 vikendy volne, sefstvo v pohode ... skus nejaku agenturu, aspon niekedy fungovali, mozno aj brigadu, ak sa osvedcis, nechaju si ta. aj ja som takto bola

maminka123abcd
23. sep 2020

Moja, studuj co najdlhšie lebo potom príde už len stereo, a budeš mať väčšie šance, aj keď ja by som jednoznačne išla do tej výšky, moja priateľka zo strednej priemyslovky nešla na vysokú a doteraz to ľutuje, studuj kým môžeš lebo si užiješ aj pomedzi to

mpg
23. sep 2020

@sissy27 Tiež si myslím, že najlepšie by bolo ísť na úrad práce a opýtať sa aj na rekvalifikačný kurz a popri tom si hľadať v ponukách, kde stačí maturita a skúšať,
aj zaškolenie firmou.

sissy27
23. sep 2020

@mpg ja poznám XY ľudí bez VŠ, ktorí majú normálnu prácu (logistika, predaj, administratíva v súkromnom sektore, takže ani žiadne tabuľkové laty). Ako nič v zlom, ale pokiaľ sa človek nechce venovať niečomu naozaj špecifickému, tak tú vš nutne nepotrebuje. Podstatné je vedieť “sa predať”.

makova333
23. sep 2020

@jaja2245 pozri VS nutne nepotrebujes (ak nejdes do statnej spravy, kde na väcsinu pozicii uz treba VS, lebo inak nad vyplatnou paskou horko zaplaces). Co vsak potrebujes, aby si nepracovala za pasom alebo v pokladni Tesca je specializacia. Cize teraz si tak kvalifikovana na ten pas, ak tam byt nechces sprav nieco s tou specializaciou (npr. jazyk, gympel pridaj nejake kancelarske alebo ekonomicke programy a mozes byt asistentka, ak rada pises nemusis studovat zurnalistiku, staci zaujem, dobra stylistika a pisat, pisat, pisat atd.). Alebo hocico ine, co ta bavi, k comu mas vztah. A nech zacnes robit hocico tak musis makat na sebe.

alenapacajova
17. feb 2021

@jaja2245 Taktiež nechápem, načo títo ľudia komentujú pod Váš príspevok, pokiaľ nevedia uviesť jednu relevantnú radu :D česť výnimkám

alenapacajova
17. feb 2021

@sissy27 nie, slečna, resp. pani sa Vás nepýtala na to, aké konkrétne povolanie má robiť 🙂 pýta sa na skúsenosti ostatných ľudí, ktorí VŠ neabsolvovali, ale majú všeobecné gymnázium s maturitou

sissy27
17. feb 2021

@alenapacajova ja hlavne dúfam, že slečna sa za toho pol roka niekam posunula a nečakala od septembra na tvoju dobrú radu 😂 ktorá je mimochodom aká? Lebo nič konštruktívne smerom k jej problému tu od teba nevidím. Takže toľko k tvojmu pindaniu smerom k druhým na čítanie s porozumením a pretoč si kalendár 😃

alenapacajova
18. feb 2021

@sissy27 potykali sme si? Vas neucili, ze aj na internete sa to robi? 😌 mimochodom, ked uz ide o konstruktivnu radu, tak ta Vasa je od takej diametralne odlisna, ba na mile daleko 🤣 nikto sa Vas nepytal na radu, cim sa ma slecna/pani stat, ale otazka znela, ako dalej. Aj ja dufam, ze jej bolo dobre poradene, ked uz ste Vy neboli schopna skonstruovat riadnu radu. Pekny den 😃👍🏻

fokuska
18. feb 2021

@alenapacajova Potykala si si tu so vsetkymi vtedy ked si sa sem registrovala a suhlasila si s pravidlami tejto stranky a s tym, ze sa s nimi oboznamis. Takze urcite si si ich precitala a preto vies, ze na tejto stranke si vsetci tykaju.

alenapacajova
18. feb 2021

@fokuska ja som pouzivatelke sissy27 potykala, tak je slusne zachovat toto oslovovanie 😌 nepotykali sme si

simca06022011
18. feb 2021

@jaja2245 Celkom nerozumiem, co ako chces pocut.. skola je zdlhava, na VS sa ti nechce, rovno nejaku vysnivanu pracu? No bud najdes co ta bavi a zacnes na tom pracovat. Alebo sa prihlasis na VS, aj na externe, a popri tom si mozes zarabat predsa kolko len chces... Alebo to skombinujes. Ver, ze je to lepsie riesenie ako sa zobudit v 40tke, ze predsa len to dalsie vzdelanie by sa ti zislo...
A ano, ja som z gymnazia.. na VS som isla s cca rocnym odstupom, po roku presla na externe, lebo veru nechcelo sa mi zit z vreckoveho, a nebola to Vs, popri ktorej sa dalo veselo brigadovat. nakoniec po bakalarovi, som pochopila, ze nase skolstvo je naozaj iba "akoze", 99% ludi ani nevie co studuje, na statniciach su skusajuci asi hluchi, slepí... a radsej som sa venovala inym veciam :D cize Bc. som koncila. Dnes poviem, ze by som zatala zuby a ten ing dorobila... ako maloco, toto velmi lutujem. A to nepracujem za pasom, ani v ziadnom retazci, ani nechodim sezonne ovocie zbierat (za to napr. kamosky chodia a to jedna je dokonca pravnicka :D). Cize to ze mas VS, nezarucuje to ze budes mat neviem aku zavratnu karieru, vzdy aj bez skoly ide v prvom rade o schopnosti a drinu, vysoka škola len pomôže... zase vobec podla mna nema vyznam, ak chces robit dajme tomu v ekonomickej oblasti, studovat socialnu pracu.. len kvoli titulu. Ano to povazujem za stratu casu.

alenapacajova
18. feb 2021

@simca06022011 konecne jedna konstruktivna rada

sissy27
18. feb 2021

@alenapacajova môžeme si aj onikať ak to spraví dobre tvojmu ješitnému egu 😃 ale nič to nezmení na fakte, že na rozdiel od teba som autorke skutočne aj niečo poradila (nie konkrétnu profesiu, ale aspoň som jej poradila kam sa poohliadnuť, kde začať, ako sa odraziť...). No ale stále čakáme teda na nejakú exkluzívnu radu od teba 😃 aj keď mám pocit, že sa len nudíš, tak si sa sem prišla ventilovať a žiadnu radu vlastne nemáš. Akurát si si vybrala úplne zlú parťáčku na takéto aktivity 😉
Odporúčam prečítať si pravidlá tejto stránky, všetci si tu tykajú. Ak sa cítiš ako “niečo viac” a máš pocit, že tebe by mal niekto tykať, tak odporúčam ísť inam.

sisa_s
18. feb 2021

Nemusite sa pretekat, ktora lepsie poradi, autorka je davno neaktivna, takze si to neprecita 😉😉😉

simca06022011
18. feb 2021

@sisa_s jaaj :DDD no nevadi.. ako sa toto zase objavilo medzi novymi temami neviem :D

sisa_s
Odpoveď bola odstránená
Zobraz