Ahojte, mám 3 ročné dieťa a končí mi RD, ale do pôvodného zamestnania sa vrátiť nechcem ☹ Môj muž tiež od jari príde o robotu. Ja stále hľadám, ale zatiaľ nič. Idem si teraz robiť kurz opatrovateľky a tiež mám skúsenosti so seniormi (ale nie ako opatrovateľka). Lenže sú tam 2-týždňové turnusy. Stále váham, či by sme to zvládli, ja aj syn keby som nebola 2 týždne doma. Oplatí sa to vôbec ešte finančne cez agent.? Odišli by ste takto od 3-ročného dieťaťa? Ďakujem za názory.
Na zaciatku isto nejake extra zarobky urcite nebudu... neviem ci by som nechala take male dieta....situaciu vam ozaj nezavidim dufam ze sa rozhodnete spravne a drzim palce 🙂
Ja som to kedysi robila. Zárobok je v cistom min. 700€. Poistenie a cestu platí klient. Su agentúry, ktoré majú znesitelne poplatky. Keďže mas dieťa, vybavis si pridavky. Takže to az také zle nebude. Ak budeš nat šťastie, možno Ti rodina dovoli mat malého so sebou. Aj taký prípad poznam 🙂 drzim palce 🙂
neodišla by som od 3r. dieťaťa,kým by sme mali aspoň na chleba...manžel príde o prácu,prečo si niečo nehľadá on hoc aj v zahraničí?
@bluka2 suhlasim stebou 😒
znama odisla od dvoch malych deti robila tak 5r. v Rakusku a dnes strasne lutuje deticky vychoval manzel a k nej sa skoro nepritulia a nerespektuju ju ako matku
Klobuk dolu pred ženami,ktoré idú pracovat do zahraničia preč od rodiny a ešte viac sa sklánam pred matkami ktoré to dokážu lebo ja by som to nedokázala :(( uz ked idem na 2dni preč z domu (tiez sa staram o jedneho pacienta,ale je to mladý chalan ) a som len na skok od domu som myšlienkami doma pri mojej rodine...na viac dni by som nedokázala odíst a zmeškať dva týždne zo života dieťaťa by som asi nezvládla.
@cekankacamomille Ďakujem, tiež som čítala, že zárobok je niekde v tých medziach ako si spomínala, od cca 650.....v čistom. No na moje pomery je to dosť, keď si predstavím, že za 2 týždne. Tu som robila za 430€ celý mesiac a s VŠ a praxou.
to je skoro ako Sofiina volba /ta sa musela tiez rozhodnut a jedno rozhodnutie horsie ako druhe/
janinah - to patrilo tebe, som sa pomýlila 🙂
Ja so starými, chorými ľudmi problém nemám, baví ma to, len ten čas mimo rodiny - to je to, čo ma trápi. Keby sa dalo opatrovať tu na SK, takto v rodine.....ale aspoň za tých 550€ v čistom. Snívajte s nami..... 🙂
prve dva turnusy nezarobis nic, lebo agentury maju vysoke poplatky. kedze mas slabu nemcinu, podla toho budes aj hodnotena. cize rataj tak horkotazko 50e na den. lenze rataj s tym, ze kvartalne budes platit odvody. a never tomu, ze to plati rodina. vacsinou to rodina posle agenture a agentura ti to neda s tym, ze odvody si platis sama. nase agentury len okradaju opatrovatelky, pytaju si "registracne" poplatky lebo za sprostr. prace uz poplatky pytat nemozu. nase agentury ta umiestnia a maju na haku. najlepsie je si najst sukromne pracu, tam mas sancu od 70/den + odvody. a odvody kazdy rok stupaju, prvy rok platis len zaklad. ja neodporucam a to som doteraz opatrovatelka bola. ale nasla som si sukromne hoci s blbou nemcinou. doslova nedostatocnou. som rozvedena a odchadzala som nie na dva tyzdne ale na mesiac. no ked som si zratala 2+2, uz to robit nechcem, nebudem, vlastne nastupujem do rakuska na TPP normalne. za cistych 500 euro sa opatrovatelku robit neoplati. ja som teda mala rozhodne viac, ale aj tak. kedze vsetko taham sama, tak je to stale malo, na hrane. a neboj, prvy krat som sla, ked mal maly dva roky a neublizilo nam to vo vztahu a teraz tiez nie su deti ublizene a stale ma obimu a povedia ze ma lubia, atd. toto treba zazit, aby clovek pochopil, ze to nie je take strasne ako ti to bude niekto vykreslovat. a iste, vela mamin robi tu chybu, ze idu makat na dva tyzdne, potom sa vracaju s taskou plnou hraciek a cokoladiek a jasne, ze sa dieta potom tzesi na darceky a nie na matku. treba si nastavit priority. ja by som uz na slovensku nerobila. a mam v plane casom zobrat deti so sebou. a mozno by sa vam oplatilo prestahovat sa ja neviem do skalice, kde je predsa viac roboty ako na myjave, pripadne niekde ba, malacky a podobne alebo tot do hodonina, brna...
@tslobik
@mawka Ďakujem Ti za úprimný názor, fakt si to vážim. Viem, že realita je ťažká aj to moje rozhodovanie.....Hej, už aj to ma napadlo, predať byt, hoci aj za menší a odísť tam, kde nájdeme prácu. Môžem sa spýtať odkiaľ si? Len aj to riešime, že syn je dosť náročný, citlivý a naviazaný, čiže chcem sa poradiť aj s psychologičkou.....
@tslobik som z okresu skalica. jaj, no to by bol asi problem, ak je naviazany. moje deti som sa odmalicka snazila tak normalne udrziavat vo vztahu, prave pre to, aby neboli naviazani a podarilo sa. nemaju a nemali problem zostat ako babatka cez noc u nasich a tak. navyse tym, ze som rozvedena, tak su raz doma, raz u nasich, raz u exa, tak si zvykli behat kade tade a su dost dost spolocenski a oplieskani. ja si na tom velmi zakladam. skus nejak maleho ked tak zacat trenovat. ale ak je taky citlivy, fakt je lepsie asi keby siel tvoj muz hoci na moravu alebo do rakuska do fabriky. tam staci zaklad nemciny a ty bud s malym doma. resp. vo svojom prostredi. v podstate nechapem, preco nechce ist muz von ked vie aj jazyk lepsie.
@tslobik robota je to tazka, nielen fyzicky ale aj psychicky, dva tyzdne si vlastne uplne mimo svojho zivota. nie kazdy toto zvladne, chce to naozaj silnu a vyrovnanu osobnost, navyse ked uz mas rodinu.
ale, na druhej strane mas zase potom dva tyzden nonstop len pre seba a svoju rodinu, co nech sa na mna nikto nehneva, niekedy na sk pracujuci na plny uvazok len podvecer vyzdvihnu deti zo skolskych zariadeni, nakrmia, umyju a odpadnu do posteli a rano zase kolotoc...
navyse pokial mate ostat obaja na podpore, tak minimalne ako prechodne riesenie to nie je na zahodenie, navyse sa naucis jazyk, ked si sikovna, mozno najdes lepsie uplatnenie casom v AT.
@tslobik podľa môjho názoru, by si mal manžel nájsť robotu a ty niečo časovo také, aby si mohla byť so synom...viem, situácia je dnes ťažká čo sa týka financií, roboty...ale keby aj manžel chodil na turnusy do zahraničia - napr.rakúsko (viedeň) , robil by trebárs v kuchyni umývača riadu(aspoň dočasne), tam zarobí oveľa viacej ako tu na SR. A ešte ak by bol na TPP, tak by ste dostávali prídavky, čo je v zahraničí pekná suma 🙂 Poprípade sa presťahovať tam, kde si manžel nájde prácu...nejaký podnájom - na ten si zarobíte min.polovicu na prídavkoch 😉 a 1 izbový bytík nevyjde tak draho(mám to popozerané 😉 )...aspoň zatiaľ aby ste boli spolu...ty si časom môžeš nájsť nejakú brigádu alebo niečo tam...prajem veľa šťastia 🙂
@sunflower87 ďakujem, budem veľa rozmýšľať, ja som dosť citlivá duša.....ale aj môj.....Ale nejako to riešiť musíme...
@tslobik a co keby si si nasla pracu v domove dochodcov, nestratila by si kontakt so synom. Moja mama pracuje ako opatrovatelka na turnusy uz 11 rokov, odisla za pracou ked sme boli dospeli takze sme si zvykli, neviem si predstavit ze by som odisla od maleho dietata na 2 tyzdne.
@tslobik Robim tuto pracu uz 6-ty rok a tiez som odisla od maleho ked mal cca 2,5 roka. Nebolo to jednoduche ale zvykli sme si. Tie moralne kazania, ktore tu od poniektorych citam mozu vyjst len odtial, kde nepoznaju situaciu ostat uplne bez prijimu. Netreba ludi sudit, mile mamicky, pokial nepoznate situaciu. Kazdy sme si strojcom vlastneho stastia! Moj maly nikdy nicim netrpel, ked som doma vynahradim mu vsetko. Je rozdiel chodit kazdy den do prace na 8 hod za 350 - 450,- €, cely tyzden sa nahanat skolka - praca ( a naopak ) + domacnost.....alebo byt 2-3 tyzdne mimo, potom 2-4 tyzdne doma ( turnusy su flexibilne ) a mat cas na dieta od rana do vecera a aj prostriedky mu nieco ponuknut. Vsetko ma vzdy svoje pre aj proti a je len na nas co zavazi najviac. Moj maly ma medzi casom 8 rockov, vie kde pracujem a ze musim zarabat peniazky, cez prazdniny ho mavam pri sebe, mame precestovanej pol Europy, v skole je jeden z najsikovnejsich v rocniku a ma velmi vysoke IQ. Som nanho velmi pysna, nicim netrpi a citovy chlad u nas nikdy nebol. Mame uzasny vztah a velmi sa lubime. A v konecnom dosledku, za vyskusanie nedas nic. Pokial sa ti bude zdat, ze to nezvladate, vzdy sa mozes vratit domov 🙂. Drzim vam vsetky prsty, nech vam to vyjde a nech sa mate fajn!
poznam vela zien co odisli od maleho dietata kvoli peniazom do at. s jeenym sa to da ale s viac detmi asi nie.ja odporucam chod vyskusas uvidis ci zvladnes ci nie.je to robota ako kazda ina, na zaciatok bude pre teba tazka.asama uvidis ci ju zvladnes ci nie.tie dva tyzdne su strasne dlhe.ale vsetko je o tom aku rodinu dostanes,a co sa tyka agentur su rozne niekde zaplatis 300rocne niekde viac treba pohladat. a nemcina ked ju vies slabo dostanes od 40-45eur na den.plus odvody a cesta vsetko preplaca rodina! odvody prve tri roky platis 155eur po 3rokoch sa dvihne na 200 ale to ta nemusi trapit lebo to plati rodina tebe na ruku! ked ides cez dobru ag. odporucim ti nechod cez taku co cela vyplata ide im na ucet! chod cez taku kde ti vsetko vyplati rodina na ruku a ag nejde nic! ked vies lepsie neminu tak najdes rodinu co da od 50-60eur viac dostavaju sestricky! za 60 mas uz tazke stavy.a ako vravim je to len o stasti aku rodinu dostanes.o nicom inom.a financne sa to oplati aj ked dostanes 45 na den prirataj si plus 200e k vyplate kazdy mesiac to su pridavky🙂 drzim palce
@tslobik
Financne sa to oplati najma pre agenturu.... :-/