Práca - neviem sa rozhodnúť

24. júl 2024

Ako by ste sa rozhodli v mojej situácii? Ktorú možnosť by ste si vybrali?

1. súčasná práca - plat 2100 v hrubom, kumulovana funkcia - robím za 2, ale som v tom doma, nič ma neprekvapí, mám vo firme napriek nižšej pozícii dosť veľké “slovo”, viem si presadiť svoje. Zmluva konci teraz koncom júla, aby ma presvedčili zostať, chcu pridať k výplate cca 200€ + zmluva na neurčito. 8 hodinový pracovný čas, každý deň nadčas 0,5-1 hod, ale viem si voľno vybrať kedy chcem, odkocit k lekárovi a pod. benefity takmer žiadne, 13 plat kvôli zlej finančnej situácii pravdepodobne nikdy nedostanem. Kolektív vynikajúci.

2. Vybrali ma do druhej prace, plat 1800 v hrubom, 13 plat na 90% dostanem, 7,5 hod. prac.cas. Začnem ako nováčik na inej pozícii bez nejakých extra skúsenosti. Kolektív nepoznám. Firma je na tom finančne dobre, ale znovu budem mať skúšobnú dobu a zmluvu na dobu určitú - na rok.

Chceme babo, ale môže sa podariť o 3 mesiace aj o 2 roky, to nikto netuší. Vek už naň máme. Máme vysokú hypo, preto sa bojím poklesu platu.

Čo by ste si vybrali na mojom mieste?

Ďakujem.

irusa
24. júl 2024

samozrejme 1

bibina32
24. júl 2024

Zostala by som v 1.

nika1971
24. júl 2024

1

dzejny656
24. júl 2024

Tiež by som ostala v 1.

qwert87
24. júl 2024

Ak chceš ísť na MD, jednoznačne 1

autor
24. júl 2024

Ešte dodám, že firma c1 (aktuálna) je čistý bordel bez managementu. Nadnárodná spoločnosť, veľa prace, ľudia sú vysoko frustrovaní a odchádzajú. 20 rokov bez zisku, majiteľovi to neprekáža, ma ďalších 30 pobočiek čo ho držia nad vodou. Kolegovia mi radia odísť.
Firma c.2 (nová) počíta s tým, že skôr či neskôr pôjdem na materskú, miesto by mi vraj držali. Zamestnanci sú stali, väčšina je tam 10-20 rokov. Fluktuáciu nemajú - viem aj od znamich, že sú tam spokojní.

tarvika
24. júl 2024

v takomto pripade by som velmi zvazovala druhu moznost. Bude tam po case moznost zvysenia platu? ak tam bude 13. plat, cast znizenehu prijmu ti pokryje ten, aj ked samozrejme nie vsetko.

autor
24. júl 2024

@tarvika to žiaľ neviem, skôr si myslím, že nie, keďže som si vypýtala o 200€ viac ako mali v ponuke, čo mi schválili, ale zmluvu by som podpisovala až o pár dni. Argumentujú aj tým 13-tým platom, že v konečnom dôsledku by sa mi to skoro vyrovnalo, ale popravde mi je lepšie každý mesiac dostať o 150-200€ viac ako naraz koncom roka.

autor
24. júl 2024

Kvôli materskej je určite lepšia voľba c1, to si uvedomujem. Nemohli by ma prepustiť. Avšak v 1.praci je dosť nátlak a stres aj keď som už zapracovaná, bojím sa že by to negatívne ovplyvnilo snahu o dieťa.
Ach jo, neviem sa rozhodnúť a dnes musím dať vyjadrenie 🙈

filili
24. júl 2024

Podľa tvojho popisu jediné pozitívum tej druhej práce vidím v kratšom pracovnom čase. Ale keď máš taký skvelý kolektív + prácu, ktorá ťa baví, nemáš žiadne stresy, skvelý plat a zázemie, výborné podmienky (lekár a voľno, kedy chceš a potrebuješ) ktoré nie sú všade samozrejmosťou.. navyše plánuješ materskú.. Ja osobne nevidím dôvod odchádzať. Iné by bolo, keby si mala v práci stresy a zlý kolektív/ šéfa..vtedy by ani ten o niečo vyšší plat za to nestál.

gladys_07
24. júl 2024

My sme na dieta cakali 7 rokov. Vies si predstavit este 7 rokov v aktualnej praci?

Bojis sa poklesu platu kvolu vysokej hypo a planujes odchod na matersku?

autor
24. júl 2024

@filili stresy mám v 1.praci, menil sa nám generálny manažér, ktorý po 20 rokoch nefunkčnosti systému tlači na pílu a chce všetko radikálne meniť. Som zapracovaná a náplň prace ma už neprekvapí, ale tlaky tam práve sú z jeho strany na rôzne zmeny.
Navyše sa nám rozpadáva oddelenie, 2 kolegovia odišli a musíme ťahať aj za nich. Obaja mi radia tiež odísť, že to lepšie nebude.

autor
24. júl 2024

@gladys_07 určite nie 🙈 no zároveň sa bojím aj tej novejj, je tam pokora a strach zo zmeny.

tarvika
24. júl 2024

za mna ostavat vo firme so zlym manazmentom a rozpadavajucim sa teamom, kde vsetci odchadzaju nie je dobre riesenie.

colsami
24. júl 2024

"Firma c.2 (nová) počíta s tým, že skôr či neskôr pôjdem na materskú, miesto by mi vraj držali"

Vraj. S tymto by som ozaj nepocitala, reci su reci....

autor
24. júl 2024

@colsami beriem to s rezervou, no aj druha kandidátka, ktorú vybrali do užšieho kola ma vek rovnaký a vraj s tým počítajú. Popravde som sa s takým prístupom ešte nestretla, väčšinou ma rovno odmietnu kvôli tomu, že by som o pár mesiacov odišla na materskú. Baba, ktorá odchádza po 17r bola medzitým na 2 materských, teraz majú tiež kolegyňu na materskej a s ďalšou počítajú, že skôr či neskôr pôjde tiež. Z ich strany mi príde ich prístup veľmi korektný a vidno, že si veľmi dávajú záležať na tom, ktorého kandidáta výberu. Je mi to sympatické.

dm1
24. júl 2024

hlavne ta firma c.2 ti da zmluvu na dobu urcitu na 1 rok. Ked sa ti podari otehotniet dovtedy tak pochybujem ze ti to predlzia. Preco byt to robili?

mimi3008
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mojemenonikto
24. júl 2024

Ak reálne uvažuješ nad odchodom na materskú, tak načo meníš zamestnanie? Zostať v prvej práci, samozrejme to nikomu nehovor, lebo ti nepredĺžia zmluvu. A ak sa vám podarí bábo o pár mesiacov aj tak odchádzaš, tak ti to môže byť jedno, čo je v súčasnej práci. Bude to tak férovejšie aj oproti tomu novému zamestnávateľovi, ktorý ti ponúka šancu.

autor
24. júl 2024

@mojemenonikto v starej práci ťahám nadčasy, je tam stres a tlak a bojím sa, že pri takom pracovnom nasadení s veľmi slabo vidinou zlepšenia (musíme ťahať za kolegov čo odchádzajú) to bude mať negatívny dopad na počatie. Partner tiež nie je nadšený z toho, že chodím domov psychicky zničená a nemám často na nič energiu. On ma fyzickú prácu, zarobí dobre a väčšinou je o 3 doma, kým ja ešte vtedy rozmýšľam čo všetko treba dokončiť. Máme kvôli tomu doma dusno. Navyše ako písala baba hore v komentoch, dieťa sa môze podariť aj o 5 rokov. Skúšame už dlhšiu dobu a bojím sa, že bez ivf to nepôjde.
Srdce mi vraví zostať v súčasnej práci, ale možno v tej novej by bol väčší kľud za menej peňazí a aj babo by skôr prišlo. To mi však nikto nezaručí keďže netuším do čoho idem, možno to tam bude rovnako náročné ako v súčasnej práci.

mojemenonikto
24. júl 2024

Aha, takže už skúšate a nedarí sa. Tak áno, potom to je úplne iná situácia. Ako hovoríš, to môžu byť aj roky. V takom prípade je určite lepšie byť viac v pohode. Tak veľa šťastia, nech sa podarí, čo sa podariť má 😉

bela30
24. júl 2024

1

anajka266
24. júl 2024

Bola som v podobnej situácii. Prácu som zmenila a po pár mesiacoch otehotnela. Zmluva na rok skončila. Aj tak by som sa tam nechcela vrátiť. Nakoniec ľutujem, že som zo starej práce odišla. Ak odrobíš v novej práci min.90 dní, materskú ti budú vypočítavať z nej, a teda bude nižšia. Ja už by som takto neriskovala. Istota je istota. Ísť do niečoho nového,menej plateného, keď má človek hypo a plánuje dieťa, nie je rozumné. Ja som riskla,lebo žiadne dlhy nemám ale s hypo by som to nerobila.

autor
24. júl 2024

@anajka266 ďakujem za tvoju reakciu 🙂
Nakoniec som sa tiež rozhodla zostať v pôvodnej práci, a pani personalistka z novej mi povedala, že na konci roka budú určite obsadzovať rovnakú pozíciu ako vykonávam a radi ma uvidia znovu na pohovore. Takže ak by som sa predsalen rozhodla, že stará práca mi za to nestojí, možno aj do budúcna budem mať dvere otvorené.

janinah
24. júl 2024

1...a skúsila by som z tých sľubovaných 200 eur vytrieskat 400