Práca - neviem ako ďalej

riick
6. feb 2024

Ahojte,

nemám sa komu vyspovedať tak by som chcel napísať ako sa cítim a čo si o tom myslíte, keďže máte viac skúseností a možno ste si prešli niečim podobným. Momentálne sa cítim úplne na dne a frustrovaný, nič ma nebaví, stále mám zlú náladu, neviem to ani opísať ale v živote som sa necítil horšie...

Najprv ale niečo o mne aby ste ma vedeli pochopiť. Mám 21 rokov. Po strednej škole (OA) som išiel na VŠ ale celkovo ma to nebavilo a viem že by mi to v živote nepomohlo tak som odišiel. V 15tich rokoch som bol na brigáde ktorá ma maximálne nebavila a tak ma to nakoplo, že som si začal budovať online biznis. Posledných 6 rokov teda zarábam online ale posledný rok to už nejde tak ako kedysi… Celý minulý rok som bol nezamestatný pretože som si nevedel nájsť prácu ktorá by ma bavila a chcel som ešte vyskúšat toto “podnikanie“ naplno. Čo sa týka peňazí, za mesiac si viem zarobiť cca 500-600€ čo ma teda neuživí a preto som si hľadal prácu kde zarobím viac (+ nátlak do rodičov, pretože oni iný príjem ako z práce nepovažujú za riadnu prácu). Kedysi som zarobil aj 200-300€ za deň s minumum úsilia, za mesiac aj 1500€.

Ale na tento rok som si už dal záväzok že sa zamestnám, volal písal som do xy firiem ale nikde ma nezobrali keďže nemám žiadne skúsenosti. Nakoniec ma zobrali do jednej fabriky kde som momentálne týždeň a tu je ten problém.

Je to manuálna práca, veľmi náročná, pracuje sa 10h denne na nohách pondelok-sobota + nočné za smiešne peniaze. Niesom žiadny rasista ale väčšina ľudí tam je rómov takže si viete predstaviť aký je tam kolektív. Ja sa vo voľnom čase snažím vzdelávať, čítam, cvíčim, snažím sa o osobnostný rozvoj atď. a jednoducho k takýmto ľuďom nezapadám, rozmýšľam inak ako oni. A to že nemám žiadny voľný čas už ani nehovorím.

Čo sa týka platu, v čistom tam viem zarobiť okolo 800€ čo mi príde dosť smiešne za takýchto podmienok. Áno, je to o 200€ viac ako keby robím svoj biznis, ale musím robiť 10h niečo čo ma absolútne nebaví a vyčerpáva. Keď robím svoj biznis, robím denne tak 2h, a celý deň mám voľno, môžem si robiť čo chcem kedy chcem (Popri robote to nemôžem robiť, pretože to vyžaduje občasné cestovanie na nákup tovaru).

Neviem čo ďalej… Som človek ktorý potrebuje slobodu, obkolopovať sa úspešnými ľuďmi, najradšej by som podnikal ale neviem v čom…

Na druhú stranu, ja to zase chápem že pre väčšinu ľudí stačí keď si odpracujú 8h a dostanú výplatu pretože nevedia že sa dá zarobiť aj inak. Ale potom nech sa takíto ľudia nesťažujú že sú chudobní… Nechcem skončiť ako väčšina. Som iný.

Čo by ste robili vy na mojom mieste? Ako to máte v práci vy? Budem rád za každú odpoveď, každý názor, veľmi veľmi veľmi mi to pomôže. ❤️

anjelicek26
6. feb 2024

Tak sám vieš,že odísť s výšky bola chyba... resp. Si si vybral taku, ktora ti nevyhovovala... dorob si niekde nadstavbu alebo bakalára, externé,pri tom makaj... a hlavne si tentoraz výber niečo,čo ťa skutočne- bude zaujímať a čomu sa chceš venovať do budúcna a aj ta uzivi. Finančné to tie tri roky nebude žiadna sláva, ale aspoň perspektíva do budúcna...budeš mať cieľ pred očami.

riick
autor
6. feb 2024

@anjelicek26 Na podnikanie nepotrebuješ školu. V práci vidím ITčkarov a managerov, ale absolútne ma to neláka. Keby chcem, na výšku stále môžem ísť, ale nevidím v tom zmysel

gemerka17
6. feb 2024

Ak si kreatívny a máš nápad rozbehnúť biznis môžeš. Aj sa ti z časti darilo. No treba dostať nápad ako to posunúť ďalej. Ale také je podnikanie, raz hore raz dole a kopec starosti s tým. Trh je nie vždy vyspitatelny a mení sa.
Fabrika pre teba nebude cesta, ale ako keď sa chceš obklopit mladými inteligentnými ludmi, tak treba ich vyhľadať. Výška nie je zla cesta. Taktiež nejaké workshopy, kurzy, tam kde získaš potrebné kontakty treba ísť a celkovo ťa to posunie ďalej. Ono bez práce nie sú koláče a keď nechceš robiť fyzicky, tak potrebuješ robiť hlavou a šikovnostou. Vedomosti a skúsenosti získaš vzdelaním.
So vzdelaním OA na trhu práce veľa vody nenamutis, je to nič, každý vysokoškolák ťa prevalcuje a tebe ledva ostane ta fabrika alebo niečo podobne, čiže veľa prace za podpriemernu mzdu.

hindakus
6. feb 2024

No ešteže moje dieťa nenechalo VŠ a nepřišlo po týdni v práci, že mu vlastne práca rukami smrdí, lebo by som asi nebola tak v klude ako zakladatelovi rodicia ..

anjelicek26
6. feb 2024

@riick ako vidíš,tak ti podnikanie nešlo a nejde... nájdi si školu,ktorá ťa niečo naučí. Na výber je ich dosť.a nie,nemusí to byť výška. Kľudne odborná nadstavba.

medda_beda
6. feb 2024

@hindakus Bežná vec.Tiež som nechala VŠ (ajtak by som neostala v odbore), nebudem robiť slabo platenú prácu pokiaľ nemusím, ale nadrozdiel od autora som vždy prácu mala.
Nemusí to vždy takto dopadnúť :D

viera
6. feb 2024

Od 15r.zarabas online?..Ked 6rokov?Co konkretne robis?Musis si dat dokopy co ta bavi, co ta robi stastnym...Nemusis ist na VS preto...

petronelag
6. feb 2024

@viera On robil online, dávnejšie sa tam dalo zarobiť celkom dobre, ale teraz nejde mu tam zarobiť viac ako 500-600€ mesačne, vo fabrike 800€.
To je tak, keď pracovníkovi chýba odbornosť, ja poznám jedného 21 roč. chlapca, ktorý má elektrotechnickú strednú priemyselnú školu a robí tiež vo fabrike, ale elektropráce a má plat 1200€. Treba byť v niečom odborník.

deti95060810
6. feb 2024

píšeš ...." najradšej by som podnikal ale neviem v čom" … nikto ti nebude v tejto otázke radiť to je niekedy to najťažšie zistiť čo sa oplatí robiť, na čom sa dá ešte zarobiť.
ver mi že aj tí čo pracujú za pásom vo fabrike - aj oni by radi podnikali - kto by nechcel byť sám sebe pánom, len trh je preplnený , nasýtený a je problém sa uchytiť....

riick
autor
6. feb 2024

@petronelag z 1200€ mesačne nezbohatnem...

riick
autor
6. feb 2024

@anjelicek26 Nešlo? Nechcem sa chváliť ale doteraz som zarobil okolo 40 000€. Povedz mi, kto v mojom veku zarobil také peniaze s niečim vlastným... problém je to, že trh sa zmenil ale nechcem zachádzať do detailov

anjelicek26
6. feb 2024

@riick tak 40t za 6 rokov ti vyznie vela ako 21 rocnemu zijucemu u rodicov 🫢 V sferach dobre zarabajucich si sa ani vtedy ani teraz nepohyboval a ak nezmenis taktiku, tak ani nikdy nebudes. Myslím v dobrom,teraz ta dobehne realita - naklady na nájomné,bývanie,rodinu a zodpovednosť za vlastný život....si ešte vo veku,kedy nie je problém sa preorientovat nanovo...

riick
autor
6. feb 2024

@anjelicek26 Tak prvé 2 roky to bolo slabšie a popri škole to je dosť si myslím. Mal som mesiace keď som zarobil aj cez 2000€ mesačne... ale aj 200€ napriklad, podnikanie nie je pravidelný fixný príjem. Ale jasné ja ťa chápem, len mi príde že klasickou robotou nikdy nezarobím a nikdy nebudem šťastný... keď už drieť, tak prečo nie na niečom vlastnom?

abbey1
6. feb 2024

@riick Akú radu vlastne čakáš? Ani ja by som nechcela pracovať za 800 eur za pásom. Vlastne ani za 2000. Nebola by som tam spokojná a šťastná.
Ak vieš, že ťa taká práca neuspokojuje a nenapĺňa, treba nájsť takú, ktorá bude.
Ty však musíš vedieť, čo vieš trhu, ľuďom, zamestnávateľom ponúknuť.
Prepáč, ale keď mi mladý a zdravý človek povie, že je nezamestnaný, pomyslím si svoje. Tvojim rodičom sa nečudujem. Vidieť svoje dieťa povaľovať sa doma a nevedieť, čo so životom, to žiadneho rodiča nepoteší.

dzindzer
6. feb 2024

@riick v čom si podnikal?dnes je veľa možností zarábať online

liz_lemon
6. feb 2024

@riick aj dane si platil z tych 40tis?

elizita
6. feb 2024

@riick keď si presvedčeny
, že si iny ako ostatní tak to musíš nejako dokázať... Kým si nenájdeš nejakú normálnu robotu, pre teba,musís vydržať tam kde si a popritom sa v niečom zlepšovať aby si mal co pracovnému trhu ponúknuť "iné" ako ostatní

viera27
6. feb 2024

No pozri. Je to naprd,robit ako drak za 800. Tomu rozumiem. Aj tej tuzbe nestravit tak cely zivot. Na druhej strane nemas zatial ziaden ciel,ziadne skusenosti. De facto by si chcel len zarobit a nenarobit sa,ale akosi chyba ten medzikus,najst sa. V prvom rade by som sa zamerala na na zhananie nejakej kancelarskej prace,kde mozes nabrat aspon aku taku prax. Stale a stale dookola hladaj,raz motyka vystreli. Aj za menej,aj jednoduchsie,aj povolania,ktore by ti nenapadli. hlavne sa dostat do nejakej firmy,nie ako tu hned aj pises,ze z 1200 nezbohatnes. A casom uvidis,mozno ti nieco napadne aj vlastne. Co sa tyka rodicov,to nie je,ze by to nepovazovali za pracu. Len vidia,ze sa nevies uzivit,bohuzial,povedzme si pravdu.

riick
autor
7. feb 2024

Ďakujem každému za názor. Vyskúšam nejakú inú prácu ku ktorej budem mať bližšie a potom sa uvidí. Nechcem nikoho uraziť ale tu je presne vidieť že slováci nemajú žiadnu finančnú gramotnosť a vedia pracovať len pre peniaze v zamestnaní. Ja sa ani nečudujem že ľudia na slovensku sú tak chudobní. Keď budem celý život rozmýšľať tak, že jediný príjem je práca, nikdy nebudem bohatý. Pekný deň a ešte raz ďakujem.

medda_beda
7. feb 2024

@riick Lenže my negramotní nežijeme v detskej izbe u rodičov 🤷 vieš?
Ak raz podnikať neviem, nedarí sa, som v dlhodobom mínuse tak nepodnikám.Ale to pochopíš keď ti bude horieť pod zadkom, že žiadna práca nesmrdí ak chceš bývať a jesť.

lenkakravcova
7. feb 2024

@riick preco si sa tej svojej činnosti venoval iba 2 hod denne?
To nepochopím. Normálne si v Tom mal makať 8 hod denne a mal by si dobrú výplatu a neriešil iné. Načo je dobré robiť 2 hodiny denne a potom sa sťažovať že nemáš dosť dobrý plat? 😶

luccija
7. feb 2024

@riick najhoršie je robiť málo a zarobiť a potom o to prísť🙂potom sa Ti všetko zdá márne a zbytočne, lebo vieš, že si vedel dobre zarobiť a teraz si niekde veľa hodín za nízky plat.Ja Ti rozumiem ber to tak, že vela ľudi v tvojom veku toľko nikdy nezarobilo a takú šancu nemali, takže nešikovny nie si.Co Tá to napadlo ísť do fabriky?prečo nie niekde do administratívy čokoľvek ako za pás.Zase OA nie je tak zlá škola.Rozumiem, že kto už takto pracoval najradšej by bol sám sebe pánom len ťažko radiť no tak podnikaj asi máš nejaké peniaze našetrené?
Ty musíš prísť na to, čo Ťa baví, v čom si dobrý, alebo porozmýšľaj nad VS.

hiro
7. feb 2024

@riick "že jediný príjem je práca" - no, po spravnosti ano. A je jedno ci je to zamestnanie alebo podnikanie. Ludstvo napreduje prave vdaka praci. Neexistuje ze by sa vsetci rozhodli ze budu kvasit na gauci a peniaze by sa im sypali co ja viem z rastu bitcoinu.

petronelag
7. feb 2024

@riick Aj to sa môže stáť, že nikdy nebudeš bohatý, lebo máš dosť slabé vzdelanie a žiadnu odbornosť alebo prax. Niektorí chlapci, ktorí majú OA/bez VŠ/ tak si našli prácu v administratíve, banke, v obchode, rôzní nákupcovia firiem a pod. A postupne sa tam vypracovali.

riick
autor
7. feb 2024

@lenkakravcova Pretože som zarobil podľa toho koľko vecí som predal, nie za odpracovaný čas. Nezašiel som do detailov, niekedy som robil viac hod. niekedy menej, podľa toho koľko bolo potrebné. Na začiatku keď to celkom dobre išlo som to robil hlavne po škole takže veľa času na to nebolo, posledný rok to už nejde až tak takže je úplne jedno či to robím 2h alebo 8h, príjem je rovnaký, viac hodín neznamená že toho predám viac. Ale to sa takto ťažko vysvetľuje keď nevieš o čo presne ide.

riick
autor
7. feb 2024

@luccija Áno presne, to je úplne môj prípad. Kedysi som zarobil slušné peniaze dosť ľahko. Ako som písal, dával som žiadosti do veľa firiem ale väčšinou sa mi nikde neozvali. Toto nevyzeralo až tak zle podľa popisu, no realitá je iná

gemerka17
7. feb 2024

@riick vážne si myslíš, že so svojím vzdelaním a skúsenosťami ohúriš budúceho zamestnávateľa ? Preto sa ti neozvali, nemáš čo ponúknuť. S OA a jedným rokom VS, ktorý si vzdal, doma u rodičov, bez pracovných skúseností a návykov nemôžeš očakávať, že sa o teba niekto pobije. Vzdelanie a skúsenosti máš tak na minimálnu mzdu 2 stupňa náročnosti práce a aj to sa musíš modliť, aby ťa na dane miesto prijali. Neocavaj, že ťa zamestnatel ocení vysokým platom a práca a skúsenosti nula bodov.

riick
autor
7. feb 2024

@gemerka17 a ako mám mať skúsenosti v 21 rokoch?

petronelag
7. feb 2024

Ale strácať čas najprv v škole, potom ju nechať, potom byť nezamestnaný, potom ísť robiť do fabriky, za ten čas si mal začať v jednom perspektívnom zamestnaní, kde sa vyžaduje OA a niečo už vedieť.
Napr. mám jednu známu s OA a nevedela sa rozhodnúť na akú VŠ, tak začala pracovať v predajni ORANGE a už sa tam za vyše roka celkom dobre zapracovala, má väčší plat ako 800€.

gemerka17
7. feb 2024

@riick si minimálne 2 roky po škole. Nechata VS a potom si bol doma. To nie je dobrá vizitka v životopise. A áno s OA sa fakt chváliť nemôžeš. Predbehnu ťa vzdelanejsi ludia a ludia už s 2 ročnou praxou. Ty si úplne na konci rebríčka. V podstate si bez vzdelania. Čiže by si sa mal veľmi rýchlo spamätať.
Ak si šikovný, namiesto teba, by som išla na perspektívnu VS. Popri tom sa venovala svojmu vlastnému podnikaniu. Nové kontakty a skúsenosti ti môžu priniesť nové príležitosti. Prilezitost nepríde vo fabrike. V inej práci tiež nie, keďže v tých do tých lepších sa nedostanes.