Práca neplnoletého na zmluvu

24. máj 2024

Dobrý deň, mám takú otázku. Momentálne niesom študentka mám 17r. A hľadám si brigádu (prácu), vlastne už by som aj nejakú mala lenže ide tu o to že sa chodím hlásiť na úrad práce a tam mi pani povedala že ja ako brigádnička môžem zarobiť niečo okolo 200€ .. a keby si nájdem prácu a idem pracovať na zmluvu tak to tým pádom aj vychádza na viac peňazí a podobne. Ja som už bola aj na pohovore a povedali mi tam že na zmluvu a skrátený môžem pracovať ..no a v tom je ten háčik neviem či to bude robiť nejaký problém alebo či mi to vôbec na úrade schvália nemám s tym zatiaľ žiadne skúsenosti. Vopred ďakujem za každú odpoveď

maranco
24. máj 2024

Nekomplikuj si život, dokonči si riadne školu, pracovať budeš ešte dosť.

caroline_
24. máj 2024

@maranco možno tie financie naozaj súrne potrebuje, ja som v 18 počas strednej školy nemala ani kde poriadne bývať

maranco
24. máj 2024

@caroline_ ale to nie je riešenie aby dieťa prišlo o možnosť vzdelania a muselo ísť pracovať, nie sme v Afrike
ak sa rodičia nedokážu postarať o dieťa treba hľadať iné možnosti

lucka_ke
24. máj 2024

zamestnáš sa a odhlásiš sa z úradu práce, potom nikto nebude posudzovať koľko zarobíš a na aký úväzok robíš

rozculena
24. máj 2024

veď sa odhlás,aký problém?

zafir01
24. máj 2024

@caroline_ keď som mala 15 .som každý víkend brigádovala v kuchyni, pred 20 rokmi to bolo za 500 sk za celý deň ( 5-22 ) .. vďaka tým peniazom som si dopriala lepšiu desiatu do školy ,školský výlet ... A potom som ešte v týždni mala brigádnicku zmluvu v supermarkete . Zmaturovala som v pohode a popri Tom sa starala o domácnosť ,keďže v tých časoch sme žili len s otcom.
Dnes to majú mladí asi horšie s brigádami . Od 15 ani nevidím po celom vchodoch brigádnikov.

tiika
24. máj 2024

Áno, keby sa zamestnáš na pracovnú zmluvu, zarobíš viac a z úradu prace ta vyradia z evidencie, pretože už nebudes nezamestnaná.
Na UP môžeš pracovať len na dohodu v trvaní 40 dni a zárobkom max. 268,8€ brutto za mesiac.
Či potrebuješ zistiť nejakú inú informáciu?

koniarova
24. máj 2024

Keď ťa niekto zamestná ako mladistvú, všetka česť.

luccija
24. máj 2024

Nejde aj jedno aj druhé.Bud ideš na zmluvu, skrátený úväzok a odídeš z UP, alebo si na úrade a pracuješ brigádnicky len to je zase obmedzené zárobkom a počtom hodín.

tiika
24. máj 2024

@luccija nie hodín ale dni trvania dohody

luccija
24. máj 2024

@tiika myslela som sumou sorry

tiika
24. máj 2024

@luccija veď to si napísala obmedzene zárobkom - sumou; a zároveň je to obmedzene i tým časom - počtom dni. Hlavne,že sa chápeme 😀

majka36912
24. máj 2024

Ak budes pracovat na skrateny uvazok, to znamena, ze ide o polovicny uvazok, cize 4 hodiny denne/20 hodin tyzdenne? Tym padom nemusis byt registrovana na urade prace, predlozis im na UP pracovnu zmluvu a vyradia ta z evidencie.
Neodporucam prace na dohodu pocas pobytu na UP, mimo toho, ze je tam to financne obmedzenie, pri DOPC ta mozu zamestnat len na 40 dni (nie pracovnych, ale kalendarnych), cize kazdu chvilku budes hladat novu brigadu (dohodu o pracovnej cinnosti).
Ak ti smiem poradit, ak uz nie plny uvazok, tak aspon polovicny.

majka36912
24. máj 2024

Zabudla som este napisat, nie je problem zamestnat aj neplnoleteho, cize 17 rokov nie je problem. Ale budes potrebovat cestne vyhlasenie podpisane tvojimi zakonnymi zastupcami (predpokladam, ze rodicmi), ze s tym suhlasia. Pre neplnoletych funguju aj trochu ine pracovne podmienky, mate zo zakona lahsie pracovne podmienky, ale v com vsetkom je na dlhsie rozpisovanie.

mariska1989
24. máj 2024

Som zle prečítala alebo nechápem . Je hlásená na úrade práce ak čítam dobre . . Píše že není študentka ešte takže evidentne bola vyhodená alebo skončila predčasne skôr ale chce znova začať študovať no zatiaľ chce prácu asi nejakú nie ????

koniarova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majka36912
24. máj 2024

@koniarova Ja som 17rocnu zamestnala. Popravde sama od seba by som sa do toho nehrnula, ale robila pre mna jej starsia sestra a zarucila sa za nu, tak som jej dala aspon polovicny a vazne bola sikovna. Po prvej vyplatnej paske sa rozhodla, ze skolu predsa len dokonci, lebo nechce skoncit ako jej sestra, za minimum robit, so skoncenou zakladnou skolou.
Slecnu preto nesudim, chcela som jej poradit, neviem totiz, v akej situacii sa ocitla.

koniarova
24. máj 2024

@majka36912 len či si mala aj všetky náležitosti z hľadiska BOZP ošetrené.😁 Ale je super, že si dala šancu a bola spokojná.
Vôbec nesúdim ani ja, to ma ani nenapadlo. Mňa len tá administratívna stránka hneď napadla. 😁

majka36912
24. máj 2024

@koniarova Veru, musela som si vtedy ohladom toho vsetko nastudovat, aby sme mali vsetko v poriadku, ale konzultovala som to pre istotu aj s pravnickou. Ja som davala sancu kazdemu, kto mal uprimny zaujem pracovat, od invalidnych dochodcov, cez ciastocnych invalidnych, ukrajiny, vysluhovych dochodcov, chlapca s aspergerom a zamestnala som aj 73 rocnu dochodkynu, ktora sa ocitla v situacii, ze byvala vo svojom aute, tej som nasla izbu, kde doteraz byva len za energie a dalej pracuje vo firme. Ale skor si myslim, ze v tomto som jedna z vynimiek, lebo pre vacsinu ludi boli tieto skupiny nezamestnatelne a nechceli sa pustat do tej byrokracie, ktorou sa treba prekusat, nez clovek da sancu na pracu aj znevyhodnenym kandidatom.

tiika
24. máj 2024

@majka36912 čiže, ak pracuje na dohodu popri evidencii na up (môže aj na dohodu o vykonaní prace alebo iba o pracovnej činnosti?), môže u jedného zamestnávateľa trvať dohoda 40 dni. Potom môže uzatvoriť dohodu s inou firmou zas na max. 40 dni? Lebo niekde sa píše že tých 40 dni je úhrne v kalendárnom roku, avšak nič o zamestnávateľovi.

tiika
24. máj 2024

@majka36912 nepracuješ náhodou pre isté sklárne?

majka36912
24. máj 2024

@tiika Dohoda o vykonani prace by mala byt v rozsahu 350 hodin rocne, ak si to este spravne pamatam. Taka dohoda je teda bezpredmetna pre cloveka evidovaneho na UP.
DOPC sa uzatvara na max 40 hodin mesacne, ale v pripade ludi evidovanych na UP by sa malo dbat aj na to, aby nepresiahli urcitu sumu, ktoru zarobia, inak budu vyradeny z evidencie. Ono je dobre spomenut to hned pri pohovore a vazne na to upozornit zamestnavatela, lebo maloktory to aj realne berie do uvahy.
Myslim, ze tych zamestnavatelov moze byt kludne aj viac pocas pobytu na UP. Tuto stranku veci som nikdy nemusela riesit, ale poznala som aj zenu, ktora takto pravidelne brigadovala popri UP, ze prestriedala behom roka viacero dohod u viacerych zamestnavatelov.
Ono tych 40 dni je udajne cas, kedy ma zamestnavatel moznost zistit, ci chce s danym kandidatom uzavriet TPP alebo nie. Aspon teda vraj kvoli tomuto to cele vzniklo. Ale v praxi to skor citim tak, ze zamestnavatel radsej spise DOPC so zamestnanym clovekom, nez stale striedat ludi z UP, lebo je dost vela prace, z ktorej sa polovicny uvazok proste neda dlhodobo vytvorit.
Nerobim pre sklarne, robila som vo facility sluzbach (recepcie, sbs, upratko)

tiika
24. máj 2024

@majka36912 DVP ma význam i pre nezamestnaného, lebo na DPC môžeš pracovať max.10 h/týždeň a to je take obmedzujúce.

Kým si to nespomenula, tak som to neriesila, ale je to tam, že u zamestnávateľa. Vacsina ľudí to však chápe asi tak,že celkovo za rok.Takze ta pani robila napr. 40+40+40. Nie 10+25+5…?

V sklárňach Poltár mali totiž tiež taký humánny prístup, dávali šancu všetkým, krásny príklad pre spoločnosť.

majka36912
24. máj 2024

@tiika Ak ale praca na dohodu musi trvat maximalne 40 dni a suma mesacneho zarobku nesmie byt presiahnuta, potom dohoda o vykonani prace by ako fungovala v tomto pripade, v com by priniesla vyhody? Tak ci onak musia byt splnene tieto podmienky.
Ano, ona mala viacero dohod pocas roka u viacerych zamestnavatelov, pokial viem, tam je naozaj len to obmedzenie, ze zamestnavatel ta nemoze zobrat takto napr. na 40 dni na dohodu, potom ti ju vytvorit na dalsich 40 dni a pokracovat takto dalej.

majka36912
24. máj 2024

@tiika Celkovo mi pride tato praktika ako sikana voci ludom na UP. Daju im sice moznost privyrobit si, ale tych 40 dni je ozaj strasne kratky cas.

tiika
25. máj 2024

@majka36912 v tom, že je flexibilnejšia, v týždni sa môže odpracovať viac hodín, napr. 20 a nie 10 (DPC), podľa dohody a potreby zamestnávateľa.

Keby to bola dohoda, ktorá prechádza z mesiaca na mesiac, tak kľudne napr. jeden posledný týždeň 50 hodín, druhý týždeň začiatok mesiaca 50 hod.
Áno, možno menej týždňov, ale veď nie vždy kazdy potrebuje, aby si pracovala rovnako kazdy týždeň po 10 hodín a ani o 1 hodinu viac.
Je to obmedzujúce práve pre tie potreby, čo si napísala, vyskúšať si zamestnanie.. nie týmto spôsobom si zarábať na živobytie.

majka36912
25. máj 2024

@tiika S tym, ze je to obmedzujuce, suhlasim. Ja som sa snazila to ludom prerozdelit na par dni v mesiaci, tych 40 hodin, aby mi tam nependlovali kazdy den kvoli 2 hodinam, hlavne ak museli dochadzat do prace z ineho mesta. Ale takto narazovo, ze by mi tych xy hodin odrobili v jednom tyzdni, na to som podmienky nemala, aj ked mozno vacsie podniky na to maju priestor, takze by to vedeli riesit aj takto.
Pre mna vzdy vznikala otazka, ci si potrebuju privyrobit, alebo chcu u nas ostat natrvalo. Na privyrobenie im mozno stacilo aj 40 dni, ale ked mali zaujem zostat, tych 40 dni bolo pre mna velmi malo, lebo to chcelo plno prace vytvorit novy uvazok. Minimalne v tom, ze ak ti prebiehaju sutaze o nove objekty, tak pri tych vacsich treba ratat 6-8 mesiacov rokovani, predkladani cenovych ponuk, predbiehate sa firmy medzi sebou navzajom, ktora ponukne klientovi lepsie podmienky. Cize pre mna to znamenalo narychlo hladat novych klientov aspon do takej miery, aby som dokazala vytvorit aspon polovicny uvazok na zaciatok a casom az cely, ale nie vzdy mi to vyslo a potom ma mrzelo, ked skoncila dohoda a ja som im nedokazala hned ponuknut variantu dalsej spoluprace.