Práca nadčas ako samozrejmosť

10. dec 2021

Robím takú malú anketu:
Považuje sa vo Vašom zamestnaní za samozrejmé, že pridelené úlohy si plníte aj vo večerných hodinách a počas víkendu? Nemyslím tým občasné nadčasy, ale či sa považuje v dnešnej dobe za samozrejmosť absolútna "oddanosť " zamestnávateľovi aj vo svojom súkromnom čase a úlohy pridelené v piatok o 16.00 v rozsahu plnenia niekoľkých dní sa realizujú počas víkendu.
Ďakujem za každú skúsenosť.

janai1
10. dec 2021

Nie... Priateľ po 16 ani šéfovi telefón nezdvihne 😅

deedol
10. dec 2021

robis v IBM? 🙂 odtial som pocuvala podobne pribehy.
a nie, nie je to standard, len niektore firmy takto zneuzivaju svojich zamestnancov :-/

anitta98
10. dec 2021

ako kde, pri niektorých pozíciách, v niektorých firmách sa s tým proste tak nejako ráta, ale väčšinou už na začiatku o tom oboznámia, aspoň teda drahý to tak mal, že keď nastupoval tak mu povedali, že niekedy bude treba aj večer potiahnuť, ale zato mal iné benefity

missviolet
10. dec 2021

bohuzial aj hej. teda vikend nie, ale praca neplateny nadcas bezne na dennej baze. a ani za nic sa neda odist ak len nechcem tresknut s callom uprostred meetingu. ale to by mi rychlo ukazali dvere

amelie2017
10. dec 2021

Vies co, ked som robila prevadzkovatelku restiky, tak som vlastne ani nevedela, co je to sukromny cas. 24 hod na telefone, vzdy pripravena ist. Kolkokrat som vystrelila z postele, ani zuby som si neumyla. Ked som odtial odisla, povedala som si nikdy viac. Posledneho zamestnavatela som uz na pohovore upozornila, ze ziadne whatsapp alebo mailove zmeny nebudem brat do uvahy. Len telefonicky alebo osobne a aj to max 24 hod vopred. Ale ano, ak som uz bola v praci a bolo tteba potiahnut, potiahla som. Navyse sme si po case so sefom vybudovali skvely vztah a vedela som, ze ak ja vyhoviem jemu, on mne dvojnasobne. Keby to tak nebolo, po 8 hod by som si spokojne odkracala domov.

zero_hero
10. dec 2021

My sme mali u slovenského podnikateľa nepísané pravidlo že sa pracuje minimálne 9 hodín denne, keď sme sedeli na obede 30 min. aj potom ako sme dojedli skor, bolo nám vykričane, že ak chceme vysedávať na obede, tak sa firma na pol hodinu zamkne a budeme si to nadrabat. A aj to bolo samozrejme malo. Vyžadovali v priemere, aby sme v práci trávili 10 hodín denne, či už sme mali úlohy splnené alebo nie. Samozrejme bez preplatenia nadčasov.

roobett
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
10. dec 2021

tak ono vacsina z nas ma standardne v pracovnej zmluve 150 hodin nadcasov rocne (uplne bezna klauzula) 🤷‍♀️ tie by mali pokryt obcasnu potrebu, ze je nejaky vacsi peak, ak si vezmeme, ze rok ma 12 mesiacov je to viac ako 10 hodin mesacne 🙂 nevravim, ze to kazdy zamestnavatel vyzaduje ale je myslim, uplne normalne, ze obcas treba potiahnut navyse ale nie nema to byt kazdy vikend alebo kazdy druhy den a ak to tak je, tak clovek aspon ocakava nejaku kompenzaciu a ak ani ta neprichadza asi je nieco v neporiadku

podmostom
10. dec 2021

Nie. Úlohy pridelené piatok o 4 začínam riešiť v pondelok. Ale mali sme také obdobie v tíme, ze chýbalo viac ľudí a vyžadovali si nadčasy aj cez týždeň aj cez víkendy. Dosť dlho to trvalo, 2kolegyne potom skončili pol roka na PN. Ja som na skrátený úväzok na 7 hodín, tak som sa tomu vyhla, nemohli mi to nariadiť. Niekedy sa stane ze pracujem do večera, ale to je párkrát ročne.

autor
11. dec 2021

@petamich presne tak...nieco nie je vporiadku. Zasadny rozdiel je v tom, ze mlady, slobodny, nezadany clovek a matka s rodinou a skolopovinnymi detmi sa v mimopracovnych vykonoch nemozu porovnavat, bohuzial v takom prostredi pracujem :(.

mogaa
11. dec 2021

vo veľa firmách je normálne pracovať nadčas....a teda hovorím o neplatených nadčasoch....v poslednom zamestnaní som pracovala ako predavačka v Jednote - miesto 5:30chodili do práce na 5-tu aby stíhali všetko do otvorenia predajne....takže denne min. 30min.neplatený nadčas, o tom že tam ostávali niekedy aj po zatvorení predajne aby mohli povymieňať cenovky pred akciou ani nehovorím.....napr.v takých bankách mávajú tiež pred alebo po pracovnej dobe workshopy zamerané na predaj alebo porady....teraz pracujem v štátnej správe, pracovná doba na nezaplatenie, ale práca sa musí urobiť.....pracovná doba pohyblivá ak potrebuješ ostať nadčas jednoducho musíš ostať(lebo prácu musíš dokončiť do uzávierky)ale vieš potom odchádzať skôr....ale napr.pri bežnej chorobe ostávaš na HO, lebo práca sa musí urobiť....teda samozrejme ak nemáš stav ktorý ti znemožňuje pracovať, vtedy si na PN. ale tvoja práca sa musí prerozdeliť medzi ostatné kolegyne ktoré pred uzávierkou musia ostať dlhšie aby stihli všetko podokončovať....a ano aj v štátnej správe máš niekedy zopár hodín neplatených nadčasov😉ale prac.doba inak na nezaplatenie....

zuzanaete
11. dec 2021

Ja nastastie v takom prostredi nerobim. Nerobim ziadne nadcasy a to som v korporate. Ale viem o slovenskej firme, kde sa ocakava od zamestnancov, ze su stale k dispozicii a pocet nadcasov by nikto nezratal. Konkretne bola situacia, ze pocas dna vznikol problem, riesili ho do desiatej vecer a potom sa so sefom dohodli, ze budu pokracovat az rano. Rano dostal dany zamestnanec vymadane, ze problem v noci neriesil. Ked sa odvolal na dohodu, tak mu bolo povedane, ze mal byt iniciativny a riesit to a samozrejme rano prist normalne do prace, ze sef mu pracu v noci nemohol nariadit. Chore cele taketo jednanie.

stanulienkat
11. dec 2021

Nie. Ak som robila nieco nadcas,alebo cez vikend, vzdy som sa pytala za kolko.

loginexistuje
11. dec 2021

aj u nas tak nadcas je samozrejmost ked treba aj v noci ci cez vikend alebo na dovolenke

veltraud
11. dec 2021

U nas je to narazove. Nov a dec su sialene, realne mame odrobenych +20-30% hodin. U nas to funguje, ze mas pracu, robis, musi byt spravena, nemas, mozes po par hodinach odist. Nehrame sa na pracovny cas, ale na spravenu pracu. Niekedy to je o hubu...

elementissa
11. dec 2021

Podľa mňa veľmi záleží na akej pracovnej pozícii robíš a aký máš plat. Ak zarábaš 1000-1500 v čistom, tak nemyslím, že si nejaký zamestnávateľ myslí, že mu za to obetuješ celý život. Ak zarábaš 8000 v čistom, tak to už je trochu o inom, no :D v mojej firme sa napríklad práca cez víkendy a po 22:00 večer neplatí, iba v prípade, že máš špeciálnu úlohu od manažéra a máš výnimku schválenú cez HR. Ale inak sa u nás pracuje od 6 do 22 flexibilne, je na tebe ako si to rozvrhnes, ktorý deň koľko odrobis, či v jeden deň pracuješ hodinu a v druhý 14. Si si sama sebe pánom pokiaľ si naplníš kvartálny fond a sedia ti hodiny. Je to na tebe, či si zvolis 8 hodín práce každý deň + 0,5 minimálna prestávka, alebo začneš o 6:00, o 10:00 si dáš 5 hodín off a vrátiš sa o 15tej a robíš do 19. Alebo začneš o 13tej a si tam do 22. Alebo robíš jeden deň 3 hodiny a ďalší 11. Kým sa zúčastňuješ stretnutí a tvoja robota je spravená, tak rob ako to tebe vyhovuje. A nie, nepredpokladá sa, že budeš robiť nadčasy. Iba že budeš počas tých hodín čo si v práci robiť robotu poriadne.

guineverebeck
11. dec 2021

Zalezi od mnoheho. Viem pracovat aj nadcas, viem pracovat aj cez vikend ak potrebuju ale potom ak potrebujem nieco ja, tak to potrebujem. Nebudem sa bavit ze neda sa. Ked ja viem zamakat aj oni mne musia vyhoviet. Zatial som nemala problem. Makam svedomito a za to chcem fer pristup.

bluka2
11. dec 2021

Ja tomuto rozumiem tak, že si človek môže vybrať model, ktorý mu vyhovuje. Buď robiť v štandardných hodinách a nič naviac a aj nič menej alebo robiť flexibilne t.j. keď treba aj dobiehať po večeroch a zasa keď ty niečo potrebuješ, nemusíš nikomu nič vysvetľovať a ísť si vybavovat, zacvičiť, na kávu, ...
U každého môjho zamestnávateľa sa našiel aj typ 1, aj typ 2 kolegov

monka105
12. dec 2021

V aktuálnej práci nie, hoci je šéf workoholik a on tou prácou žije, čiže sám nemá problém prísť do práce aj cez víkend, od nás to však nevyžaduje (samozrejme, keďže mám prácu, kde mám stanovené lehoty, je na mne, aby som si stihla pracovné veci vybaviť počas pracovnej doby). V bývalej práci mi šéfka bežne vyvolávala a posielala maily počas dovolenky, PN-ka bola vlastne home office, dokonca mala tú drzosť, že mi raz volala desať minút pred pohrebom rodinného príslušníka (podotýkam, že vedela presne o koľkej je pohreb).

hefo
12. dec 2021

Ja by som také bol ochotné robiť len v prípade, že by základné ohodnotenie bolo dostatočne dobré (teda, že sa to aj po započítaní nadčasov, jednak finančne a dvak v "zhoršenej kvalite života", stále vyplatí).

Trebárs u nás (IT korporát) sú všetky nadčasy dopredu dohodnuté a preplácané, a vždy jeden z tímu má mimo pracovného času pohotovosť, kde za hodinu nosenia telefónu a notebooku človek dostáva len o niečo menej než je minimálna mzda za prácu (a keď niekto zavolá, že treba niečo riešiť, je to automaticky platený nadčas).

portret7
12. dec 2021

Ano, ale iba preto, že mame pracu nadštandardne ohodnotenu…pri priemernom zárobku by som nebola ochotná takéto termíny tolerovať.

lenka_da
15. dec 2021

jasné. Keďže nepracujem v Bratislave, pracovných príležitostí inde na Slovensku nie je toľko na výber. Zatiaľ všetci zamestnávatelia, kde som pracovala, považovali neplatené nadčasy za samozrejmosť ☹