Práca nad rámec pracovnej zmluvy

2. apr 2024

Ahojte, nastúpila som do nového zamestnania a som v skúšobnej dobe, robím u súkromníka. Je u vás normálne v práci, že aj keď ste boli prijate na pracovnú pozíciu administratíva, vybavujete šéfovi súkromné veci? A veci, ktoré s vašou robotou nemajú nič spoločné? Ja mám pocit, že každý súkromník je takýto.

tinqua
2. apr 2024

Tak nazval poziciu administratíva, ale inak je to zrejme pre neho stará dobrá pozícia sekretárky a sekretárky predsa robia všetko...vždy to tak bolo, vidí to aj vo filmoch a tak 🙈 nie, nie je to ok...ty ako zamestnanec mas robiť co je v pracovnej zmluve. Asi tam máš klauzulu, ktora znie nejak " ...a ďalšie práce, podľa nariadenia"...bla bla bla...ale urcite to nezahŕňa vytieranie sefovho zadku, obrazne povedane. Ked sa ozves, zrejme dostanes vypoved a on by teda mal pracovnu poziciu premenovat na osobná asistentka.

salome123
2. apr 2024

Nuz mal ti to povedat, ked ta bral do zamestnania... usetrili by ste si obidvaja neprijemnosti. Ale nemalo by to tak byt... na druhej strane chapem, ze podnikatel nepojde na postu poslat svojej rodine pohladnicu, ked si plati administrativnu silu. Ber to tak, ze si kupil 8hodin tvojho casu a ty by si sa nemala pozerat ci sa to tyka jeho podnikania, alebo sukromia (ak sa to tyka len administrativy). Ak sa ti to nepaci, mas moznost odist zo dna na den.

pieksamaki
2. apr 2024

Istú dobu sa to dá tolerovať.ja som platená na minúty...iba odrobene hodiny hodinou mzdou. To je pre mňa nové tiez

buberova
2. apr 2024

Ak by som to stíhala v rámci pracovnej doby a nepožadoval by odo mňa nič extra uletené, nemala by som problém mu pomôcť...

melanta
2. apr 2024

Na akej pozícii si a o aké činnosti konkrétne ide? To je dosť podstatné. Je rozdiel, či v rámci obeda zbehneš po obed aj jemu alebo či mu chodíš robiť nákupy a staráš sa o deti.

janai1
2. apr 2024

Definuj administratíva a tie súkromné veci čo od teba chce. Lebo ak si asistentka a pošle ťa napr. do čistiarne po oblek, tak je to náplň tvojej práce.

miriamik77
2. apr 2024

presne na takej pozicii som robila. ked som sa zaucala, tak som mala radost, co vsetko budem robit a za co budem zodpovedna. no postupom casu to bolo uplne inak. volal zakazdym, ked nieco potreboval, hocijaku blbost, aby som vybavila.

hipuska
2. apr 2024

Ja mam v pracovnej zmluve uvedene: ...a všetky pokyny a nariadenia veduceho....takže v podstate, proste pre.tieto somariny. A áno, riešim preňho aj pre.jeho známych

mk1111111111
2. apr 2024

Ak to stihas v pracovnej dobe, tak to rob, ak sa zacnes priecit, prepusti Ta. Cas memas zaplateny a moze Ti byt jedno, co robis, teda, ak sa to neprieci moralke. . Zvacsa su z takychto sukromnych prac len vyhody.

nwnw
2. apr 2024

Ano bezne a som v praci a pre mna je to dajn zmena. Pokupim si aj pre seba co potrebujem 🤣. Nezatazuje ma nicim strasnym, vacsinou ina drobny nakup, lekaren, objednat mu majstrov domov, pripadne im otvorit, kuriera vybavit a auta do servisu.

ibatanecnica
2. apr 2024

tiež som to robila a nemala som s tým problém. Ak som si zase ja niečo potrebovala súkromne vybaviť, lebo človek občas musí aj to, vyšiel mi v ústrety. Je mi úplne jedno, či sedím v kancelárii, alebo idem do mesta niečo vybaviť. Bolo to v rámci prac. doby

ibatanecnica
2. apr 2024

@nwnw takisto to bolo aj u mňa. Popri tom som si nakúpila, vybavila aj ja čo som potrebovala.

autor
2. apr 2024

Nejde o nákupy, napríklad riešiť veci do škôl pre jeho deti, riešiť nacenovanie veci do jeho domácnosti, alebo komunikáciu s inštitúciami a vybavovanie vecí týkajúcich sa jeho domu, upratovanie potom ako sa na raňajkuje. Neviem nebola som zvyknutá robiť takéto veci, keďže prácu si samozrejme odrobim.

nwnw
2. apr 2024

@ibatanecnica presne a neriesi, ked si cez pracovnu dobu kupim domov na veceru lebo poobede plno ludi vsade a prazdne regale. No a nik mi nepozera presne dochadzky a jazdy. Vybavim si aj s detmi lekarov kolko krat a bez paragrafu.

nwnw
2. apr 2024

@autorka nacenovanie ano, institucie ako co. Upratovacku by som nerobila ani omylom.

ibatanecnica
2. apr 2024

autorka - upratovanie ako sa naje - to v práci? Ja som po šéfovi nemala problém umyť šálku či tanier. Ale nebolo to zase každý deň. Neskôr zase on keď si napr. varil kávu, spravil aj mne. Ono sa to časom, rokmi, vyvinulo to takej obojstrannej ,,výpomoci,,
Obehávala som aj inštitúcie, a poviem ti, veľa som sa toho naučila. Čo kde , získala aj kontakty. Niektoré sa v budúcnosti zišli

melanta
2. apr 2024

@hipuska všetky pokyny nadriadeného znamená pokyny súvisiace s pracovnou pozíciou. Veľa ľudí si mylne myslí, že to znamená čokoľvek.

melanta
2. apr 2024

Autorka - čo povedal šéf, keď sa s ním o tom rozprávala? Pretože komunikácia je základ každého vzťahu, aj toho pracovného.

autor
2. apr 2024

@melanta nič, berie sa to ako automatika lebo tá kolegyňa predomnou sa tak naučila. Len ja už čím som staršia mám týchto veci pomimo popravde dosť.

ibatanecnica
2. apr 2024

autorka a ja čím som staršia, tak sa snažím takéto veci využiť vo svoj prospech 😉

melanta
2. apr 2024

Nepovedal nič? A tebe táto reakcia stačila? Pretože mne nie. Ja by som chcela od neho stanovisko. A buď by som vysvetlila, že to robiť nebudem, alebo chcela na papieri pridať 250 eur. Ak to neriešiš, tak je to viac tvoj problém ako šéfov.

jaroe
2. apr 2024

Ja neviem, a nestíhaš potom kvôli tomu tú prácu, ktorú máš v zmluve?