Práca na zmeny a práceneschopnosť

majka35
16. feb 2021

Ahojte, prišla som si k vám po radu. Pracujem v 3-zmennej prevádzke. V zariadení jen nás 5 zamestnancov. Máme ranné, poobedńajšie a nočné zmeny. Striedame sa, sme v práci sami s klientmi, nemá nás kto nahradiť. Riadime sa zmenovkou, ktorú obdržíme týždeň pred začatím mesiaca. Včera kolega mal pozitívny test na covid, ostáva v 14 dňovej karanténe. Jeho zmena sa rozdelila medzi nás ostatných. Ja som mala mať víkend voľný, ale bohužiaľ musím pracovať, pritom som už mala iný program aj s rodinou. Máme už zmenovku na ďalší mesiac, kde sa zarátali naše hodiny nadčas a všimla som si, že nadčasy má aj kolega, ktorý v práci nebude.
O dovolenkách ani nehovorím, každá dovolenka niekoho z nás je na úkor ostatných. Je tento postup správny? Ďakujem.

mondolina
16. feb 2021

@majka35
To, že kolegova práca sa rozdelí je ok, aj to, že ho musí niekto nahradiť, aby práca fungovala.
Čo nie je ok?
Že má zarátané nadčasy? Záleží od firmy.

majka35
autor
16. feb 2021

Sme DSS. Neviem, ako budeme fungovať, keď vypadnú dvaja, traja. Čiže zmenovka nie je smerodajná, nemôžem si nič plánovať, lebo stále môže niečo "vystreliť"?

mondolina
16. feb 2021

@majka35
Myslím, že všade je to tak. Čo má iné zamestnávateľ robiť? Aj u nás teraz vypadli ľudia a boli zrušené naplánované dovolenky. Normálka.

majka35
autor
16. feb 2021

@mondolina ďakujem za odpoveď ...som trochu rozčarovaná, mala som mať konečne voľný víkend, ale tie nadčasy ma hnevajú ...

ivkazba
16. feb 2021

@majka35 ako dlho tam pracuješ? Príde mi že prvý mesiac keď píšeš, že si rozčarovaná. Áno, tam kde sa robí na zmeny, je normálne, že treba počítať so zmenami z dôvodu výpadku ľudí. Ty ak ochorieš alebo pôjdeš s dieťaťom na očr, tiež tvoje zmeny zastúpia kolegovia. Čiže áno, ak máš takúto prácu, nemôžeš si byť nikdy istá, že zmeny pôjdu presne tak ako sú stanovené mesiac vopred. Jediné čo je povinný zamestnávateľ v tomto prípade ustriehnuť je celkový povolený počet nadčasov a prestávky medzi zmenami.

majka35
autor
16. feb 2021

nie nepracujem tu mesiac, zatiaľ sme si dovolenky ani nedovolili, lebo vieme, že by išli na úkor druhého ... PN nastala u nás prvýkrát... som tu rok, ale predtým som nemala skúsenosti zo zmenami, možno preto sa zdajú byť moje otázky divné

majka35
autor
16. feb 2021

a kolegové hodiny aj s nadčasmi sa zaratávajú do druhého mesiaca, aj ked je na PN?

ivkazba
16. feb 2021

@majka35 v pohode, žiaľ, takto funguje práca na zmeny v kolektíve, kde je počet zamestnancov na knap, čiže tu si podľa mňa treba usúdiť, či takto človek chce pracovať, pretože kľudne sa ti môže stať, že jednoducho nebudeš mať dovolenku celý rok. Stojí tá práca za to v takom prípade? A treba si odsledovať či sú splnené podmienky §93 Zákonníka práce, ktorý rieši odpočinok z práce. Ak nie, má zamestnanec právo odmietnuť takúto prácu.

mogaa
16. feb 2021

@majka35 ako to máte v práci poriešené s nadčasmi?ak nevieš, spýtaj sa riaditeľky....nadčasy máte buď preplatené alebo si ich viete vybrať v nasledujúcom mesiaci ako náhradné volno....v oboch prípadoch ide o odrobené hodiny naviac....a trochu na zarazila tvoja info že rok nikto nečerpal dovolenku....čo vám ju celúvšetkým preplácajú?výplatné pásky máš, veď si pozri aký tam máš zostatok lebo prenášať sa môže len časť dovolenky....

mondolina
16. feb 2021

@majka35
To rok u vás nemal nikto dovolenku??

ivkazba
16. feb 2021

@mogaa môže sa aj celá preniesť. Tu skôr je problém ten, že 5 ľudí je ochotných robiť ako mulice (s prepáčením), tak načo by zamestnávateľ prijal ďalších, aby nemuseli mať ľudia nadčasy a aby mohli priebežne čerpať aj dovolenky.

majka35
autor
16. feb 2021

nie

mondolina
16. feb 2021

Tak to potom určite v poriadku nie je.

majka35
autor
16. feb 2021

a ako je to prosím s tými nadčasmi, ktoré reálne nie sú odrobené ... šéfka robí smenovku spôsobom, že nadčasy z predchádzajúceho mesiaca zaráta do ďalšieho, kolega mal v smenovke za február 16 hodín nadčas, ale išiel na PN, kde dostane za ten čas peniaze, nemôžu sa mu potom tie hodiny prenášať, ked ich reálne neodrobil, ale dostal za zaplatené ako maródku

amelie2017
16. feb 2021

Ja tomu akosi nechapem, asi som tupa ja, alebo vy 5. To ste rok bez dovolenky, rok bez pnky a uz do planu na dalsi mesiac vam pisu nadcasy? Cize uz dopredu vo februari vies, ze v marci odrobis dajme tomu 4 dni navyse? A to vsetci kolegovia? Ocividne vam dlhodobo chyba pracovna sila. Urcite by tam mal byt aspon jeden clovek navyse. Ako kamaratka robi zdravotnu sestru a tiez ma vzdy nadcasy, ale nie dopredu dane. Jednoducho niekto vypadne, tak nadrobi, ale nikdy to nevie mesiac dopredu. A ked si vsetci, mozu si nadcas bud vybrat ako nahradne volno, ked sa neda, tak preplatia.

mogaa
16. feb 2021

@majka35 no veď jedna vec sú naplánované nadčasy a druhá reálne nadčasy.....preplatiť ti môžu len reálne nadčasy, rovnako ako čerpať náhradné volno môžeš len za reálne nadčasy čo si reálne odrobila.....ale zisti si to u vás ako to u vás funguje.....ty si sleduj len svoje nadčasy či ti ich preplatia alebo si ich vyčerpáš ako náhradné volno a svoju dovolenku.......teda ak čerpáš nadčas aby ti to nestiahli ako dovolenku......

luccija
16. feb 2021

@majka35 a to tie nadčasy budete posúvať z mesiaca na mesiac?aj my máme nejaký pracovný fond, keď mám nadčas dostanem náhradné voľno načo sú mi nadčasy napísané na papieri.Mate to tam divné...dovolenka Ti patri, tak si ju čerpaj.Ano pri práci na zmenu sa často stane, že sa rozpis mení a ostatní ťahajú zaňho.Kto by robil, keď by ste teraz ochoreli ďalší 2?

ivkazba
16. feb 2021

Nadčasy vopred nie je možné plánovať mesiac vopred. Zákonník práce presne definuje, ako sa môžu prideľovať nadčasy. Tu ťaháte za kratší koniec, lebo neprotestujete, že zamestnávateľ porušuje ZP.