Práca na živnosť - za a proti

klavesnica1
23. nov 2020

Ahojte. Nasla som si pracu na zivnost v hrubom 700€.Neviem v tom chodit. Musim si platit sama kazdy mesiac odvod do soc. aj zdr. poistovne? Kolko to obnasa? Ci sa mi aj oplati pracovat takto ked predtym som mala plat 560€ v cistom ale namahava. Teraz by som mala lahku. Ak viete poradte.

mirkakab
23. nov 2020

@klavesnica1 od Januára idú hore odvody. Prvý rok budeš platiť iba zdravotnú co bude 76,44e.

mirkakab
23. nov 2020

@klavesnica1 otázka je, čo je to za prácu, lebo ak to budeš vykpnavat napr. V prenajatých priestoroch, tak musíš nájom platiť. 700e v hrubom na živnosť je malo, to by som nerobila.

lubka73
23. nov 2020

a kedze si nebudes platit do SP nakolko si 1 rok nemusis ako ti napisala mamicka vyssie, musis ale pocitat ze potom nebudes mat narok na PN a ani OCR, zaroven nebudes mat narok na dovolenku ,stravne listky /stravu/ - treba si zvazit vsetko pre a proti a este nezabudnut odlozit na dane

mirkakab
23. nov 2020

@lubka73 dane jej nevyjdu platiť pri takom nízkom prijme, našťastie.

anos18
23. nov 2020

@klavesnica1 ak začneš platiť aj odvody do SP, tak odvody do SP a ZP budú spolu cca 257 eur. Takže veľa ti neostane. Ak budeš robiť paušálne výdavky,tak daň ti nevyjde (iba ak by si poberala starobný alebo výsluhový dôchodok)

patka06
23. nov 2020

pri živnosti - ak neplatíš odvody do sociálnej poisťovne, čo prvý rok nie je povinné a ďalšie roky sa odvíjajú od príjmu z predošlého roka / môže sa stať že ti nevyjde povinnosť platiť/ - nemáš nárok na platenú PN ani OČR, rovnako nemáš platenú dovolenku, či príspevok na stravné lístky
Odvody do zdravotnej poisťovne sú povinné od prvého dňa živnosti
Dane pri príjme 700 Eur mesačne by ti platiť nevyšlo
Je to na tvojom uvážení, ja by som volila živnosť, hlavne ak je ten príjem mesačne istý a neplatíš z neho ďalšie náklady /napr, prenájom priestorov, používanie auta , či mobilu/

hettinka
23. nov 2020

@klavesnica1 to akože ideš u niekoho pracovať a on ti nedá normálnu zmluvu na TPP, ale chce ťa "zamestnať na živnosť"? Lebo takéto zamestnávanie je v princípe nelegálne.

A za 700E v hrubom by som určite do živnosti nešla, jedine, že by si mala takýchto obchodných partnerov viac a vykonávala činnosť pre povedzme 3-4 spoločnosti a každý by ti dal 500-700 eur mesačne, to už by sa vyplatilo.
Ako živnostník totiž nemáš nárok na stravné, dovolenku, ďalšie zamestnanecké benefity. Dostaneš 700e a z toho si musíš zaplatiť odvody, dane, možno aj účtovníčku a ďalšie náklady spojené s podnikaním (napr. školenia)

A pozor aj na miesto činnosti, lebo aj budeš pracovať u niekho v jeho priestoroch, prípadne s jeho zariadením, môže ti účtovať prenájom priestorov a zariadení (už sa to tu raz riešilo, žena bola kozmetička a chcela pracovať u niekho v salóne na živnosť s tým, že by využívala zariadenie salóna)

klavesnica1
autor
24. nov 2020

@hettinka nic by som nemala platit ako nájom zatiaľ. Je to len zacinajuca firma. Iba obed preplacaju. Mne sa to tiez nezda nevyznam sa v tom ale zda sa mi to ze velmi malo zarobim ked sa odrataju vydaje a tolmo vybavovaciek okolo toho. Asi pri tomto plate to nema vela vyhod. Ale i tak dakujem

akinom0077
24. nov 2020

@klavesnica1 Zdravotnu si musis platit. Socialnu az po roku na zaklade danoveho priznania. Pracovala som na zivnost 8 rokov, teraz som 4 r konatelom sro.
Nikdy by som nesla pracovat na pracovnu zmluvu ( vyskusala som si par x predtym) a zivost za mna urcite ano.
Viem ze kopec ludi a teda drviva vacsina ludi pracuje na zmluvu ale za mna fakt nie citila som sa hrozne vtedy same nevyhody, obmadzovana neslobodna nesvojpravna🙂