Práca na živnosť cez firmu

ranavika
23. máj 2024

Má niekto skúsenosti s prácou na živnosť? Účtovnícka firma ponúka, nemám, ale skúsenosti s prácou na živnosť, výhody, nevýhody, dlhodobo sa mi nedarí nájsť prácu...

erikamatusova
23. máj 2024

@ranavika mam otvorenú živnosť 6 mesiacov. Prvý rok si platíš len zdravotku čo je 97,8€ mesačne. Po roku už aj sociálku, ktorá je drahšia. Ako výhodu vnímam vyššiu hodinovú mzdu. Ako nevýhodu práve to, že sa o mňa štát už nestará.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
thirstymonk
23. máj 2024

@ranavika Davaj si hlavne pozor, lebo pokiaľ budeš ako živnostnik pracovať len pre jedinu firmu, ide o tzv. švarcsystem - odžubavanie štatu a fico ešte pred atentatom avizoval, že na to pôjdu tuto sezonu prisne.

Švarc system znamena, že vlastne pracuješ pre zamestnavateľa na štýl TPP, ale aby firma ušetrila na výpalnom pre štát, tak ťa zamestná na živnosť. Výhoda je pre firmu aj pre teba, nevýhoda pre štát.

Ak napr. cena tvojej práce je 2000€, po zaplateni všetkych výpalných zo strany zamestnavateľa a z teba ti pri TPP zostane povedzme 1200€ čistých. Takto ti zamestnávateľ vyplatí na faktúru 1800€, takže ušetrí, ty zaplatíš 300€ výpalné a ostane ti 1500€. Ty máš o tri kila viac, zamestnávateľa stojíš o dva kila menej a štát príde o 5 kila. Preto to chcú prísne posudzovať.

Znaky "závislej činnosti", ako sa to odborne volá sú napr.: Fakturuješ len jednej firme dookola. Máš určeného nadriadeného. Prácu vykonávaš v prostredi zamestnávateľa (občasný homeoffice sa neráta), máš určený pracovný čas (aj keď flexibilný) a pod. V prípade kontroly sa treba vedieť vyhovárať. Pokuty sú tam pár tisíc €.

Ja osobne si neviem predstaviť, ako to asi taká kontrola prebieha a ako ti dokážu, že človeka zamestnávaš na švarc. Ja keď som predsa firma a robí pre mňa XY externých živnostníkov, ako mám ja zabezpečiť, že tí živnostníci majú ešte aj iné joby okrem mňa? To je predsa ich bordel, nie môj, takže trošku nechápem, ako toto chcú asi kontrolovať, ale ok.

No a čo sa týka živnosti, tak tam veľmi závisí od toho, čo robíš. Či voľná živnosť, či remeselná, alebo viazaná, či máš prevádzkareň, či máš výrobu, či robíš s potravinami a pod.

Úplne najjednoduchšie je to tak ako mám ja. Práca z domu, IT sektor, paušalne výdavky. Neriešim prakticky nič. Celý rok poslušne platím výpalné a raz do roku spravím DP typu B.

Keď máš prevádzku, musíš tam mať potvrdenia od neviem koho všetkého. Keď si kaderníčka, je to relatívne jednoduchšie ako keď ideš otvoriť sushi bar. S potravinami najhoršia robota.

ranavika
autor
23. máj 2024

Ďakujem za odpovede🤔

oli18
23. máj 2024

@thirstymonk vyhoda pre autorku sa prejavi hned pri prvej PNke, vyske podpory po skonceni podnikania, materskej, Očr a v mizernom dochodku. Takze s kym bude v konecnom dosledku vybabrane?

sisska96
23. máj 2024

Pre niekoho iného robiť na živnosť je naprd. Keď už živnosť tak sama sebe, alebo potom normálne ako zamestnanec. Ja som robila 3 roky na živnosť pre iného. Nikdy viac v živote. Čistý odžub.

dzejny656
23. máj 2024

Robiť na živnosť sa oplatí v prípade vyšších zárobkov. t.j. presne v tom IT sektore, kde sa pohybujem a kde drvivá väčšina ľudí robí na živnosť, pripadne kadejaké svoje sročky. Tam je ľuďom nejaká pnka, ocr alebo podpora fuk. V pripade nižších príjmov sa to neoplatí.

tiika
24. máj 2024

@thirstymonk To či fakturuje len jednej firme dookola alebo robí iba pre jednu firmu, nie sú znaky závislej prace. Preto to ani ziadna firma nemusí skúmať.

Závislá práca teda musí spĺňať nasledovné kritériá, pričom ich musí splniť všetky súčasne: ide o výkon činnosti (práce) vo vzťahu, kde musí byť nadriadený zamestnávateľ a podriadený zamestnanec, táto činnosť (práca) musí byť vykonávaná osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, samotná práca musí byť vykonávaná podľa pokynov zamestnávateľa, práca sa vždy vykonáva v mene zamestnávateľa av pracovnom čase určenom zamestnávateľom.
Pri každom zmluvnom vzťahu sa posudzuje, do akej miery a či vôbec týchto päť definičných znakov spĺňa.

iveta7677
24. máj 2024

@ranavika aj živnosť aj PP ma svoje výhody aj nevýhody. Ako účtovníčka to predsa musíte vedieť. Teraz existujú poistenia na poistenie PN. To sa dá ošetriť takto. Hlavnou výhodou živnosti je vyšší príjem oproti tp.

oli18
24. máj 2024

@iveta7677 vyssi prijem je diskutabilny.

iveta7677
24. máj 2024

@oli18 tak potom nemá význam ísť na živnosť.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iveta7677
24. máj 2024

@taynee myslela som komerčné poistenie. Aj to je niečo, výška závisí od príjmu.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iveta7677
24. máj 2024

@taynee nie ten príjem sa nedosiahne. Ale s tým treba rátať pri živnosti.

tiika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiika
24. máj 2024

@iveta7677 Keď je možnosť výberu, je lepšie TPP ako živnosť (pri malom zárobku). Tu to však pre autorku význam ma z dôvodu dlhodobej neúspešnosti pri hľadaní prace. Čiže aspoň nejaký príjem, zamestnanie.

@autorka Ide o to, že pokial niekto zarobi na živnosť napr. o 200-300€ viac, vacsina ľudí tieto peniaze minie cele. Neuspokoja sa sa s výdavkami vramci príjmu dosiahnutého ako keby boli ´iba ´ zamestnanci.
Oni by si ich mali odložiť práve pre prip. OČR, PN, ale i dovolenky, návštevy lekara, či sviatku ak kvôli tomu nemohli pracovať. Vtedy by im to mohlo ako tak vychádzať. Ďalšou témou je však poistenie v nezamestnanosti, na dôchodok, pri materskej atď.

thirstymonk
24. máj 2024

@oli18 v konecnom dosledku bude vybabrane aj tak so statom. 1. Dochodku sa nedozijes. 2. Ja pracujem aj cez PNku 3. Treba sa zabezpecit inak. Na stat sa spolieha len fakt velmi naivny clovek

iveta7677
24. máj 2024

@thirstymonk
@thirstymonk súhlas. Ja pracujem tiež . Voľno ei beriem kedy potrebujem.