Muž bol zamestnaný na TPP 10 r.Majitel firmy nastojci na tom, aby všetci prešli z TPP na živnosť v rámci šetrenia firmy..Nevyznam sa v tom ...je bežný postup, že s ním podpisu mandátnu zmluvu kde si uvedu podmienky?Muž je zodpovedný za úrady, certifikáty, keď sa otvára nová prevádzka.Majitel často radšej uhradí pokutu len, aby mohol otvoriť prevádzku stojí ho to menej ako dať do poriadku papiere, poplatky.Muz má obavy ísť na živnosť je za tieto veci zodpovedný a, keď príde pokuta musel by ju uhradiť zo svojho, lebo by mu povedal ty za to zodpovedas....Zmluvu si chce dať skontrolovať u právnika.Je bežne aj, keby mal dovolenku v mesiaci, že bude preplatena? vraj mu zostane počet dní dovolenky ako zamestnancovi a preplatí ju... tak povedal majiteľ ...Cele sa mi to nepáči.Neviem načo si dávať pozor.Ked som pracovala na živnosť vystavila som faktúru tie dni kedy som mala dovolenku som nemala zaplatené.
Tak bude na živnosť, alebo nejaký hybrid ako majiteľovi vyhovuje?Odporúčate platiť všetky odvody hneď od prvých mesiacov či až po roku?
@zitaje suhlasim. Ja vsade kde som sla do firmiciek, chceli aby som pracovala na zivnost. Tvrdili ze je to vyhodnejsie. Mozno je, ale iba ak si platis minimalne odvody. A potom ides na pn, invalidni dochodok alebo co a dostavas minimalne, ze ani neprezijes z toho. Ak zivnost a minimalne odvody, odporucam uzavriet poistku aby to ppokrylo vypadok prijmu.
@zitaje áno, to je dôvod prečo všetci majú ísť na živnosť, lebo šetria.Robi tam roky chce zostať, ale boji sa, že ho oklame.Hlavne mu ide o to, že ho bude nútiť otvoriť prevádzku a príde pokuta a dá mu ju zaplatiť.Doteraz nebol problém uhradil to vždy zamestnávateľ.A je mi zvláštne, že by mal mať zaplatenú dovolenku, keď je na živnosť.Viem, PN a ostatné veci nič ako živnostník.A plat mu chce nechať ten istý veď zaplatí odvody a bude mať menej🙂)
nebol som v tej situacii, tak neviem. Ak by som bol, tak si na vyplatnej paske pozriem superhrubu mzdu (cenu prace) a to by bola minimalna mesacna suma o ktorej by som sa bol ochotny bavit. Lebo to je suma, ktoru zamestnavatela stoji zamestnanec vcitane vsetkych odvodov. Ak by mal z toho zamestnavatel aj ine vyhody, ako sa tu spomina napr nejaka papierovacka, musel by este prihodit
Odmenu za živnosť si musí vypočítať ako superhrubú mzdu ale ešte plus ku tomu mzdu za štátne sviatky, dovolenky, paragraf a podobne. To , že firma povie že to preplatí , na to by som sa nespoliehala a v zmluve niečo také nemôže mať, lebo to by už bol zamestnanecký pomer. Naopak v zmluve musí mať , čo okrem odmeny za prácu prepláca firma , konkrétne ide napr o pracovne vybavenie ako pc, telefón, ubytko, cestovné náklady - toto samozrejme firma preplácať nemusí, to je na dohode. Ak sa bojí o tie pokuty, tak to tiež musí mať v zmluve, že neberie zodpovednosť za to!
zivnostnik ruci celym svojim majetkom, aj vasim spolocnym bytom - bacha na to. Preto Matovic prepisal vsetko na milovanu manzelku
Zalezi ako budu mat postavenu zmluvu, aj s tymi pokutami. Ja napr ako externa uctovnicka nemusím zodpovedat za to, ci si firma plní povinnosti.
Co sa tyka dovolenky tak ta samozrejme pri živnosti nie je, zivnost je zvacsa postavena na urobeni konkrétnych prác, alebo potom pausalne mesačne. Ci mi ta praca bude trvat hodinu alebo 20 hodin je uz na mne. Pri szco teda neexistuje take dačo ze sedim u tohto klienta 40h tyzdenne a pijem kavu 😁 ale urobím si a dovi... Co tiez teoreticky v zmluve vedia osetrit, ken potom lahko sklznu do závislej práce...
Neísť pod cenu superhrubej mzdy. Ak by sa to majiteľ snažil nejako uhrať že nie tak dovi dopo.
Či platiť všetko hneď,,natrvdo,, to musí vedieť každý sám v akej je finančnej situácii či má našetrené alebo má nízke výdavky (čo má minimum ľudí v dnešnej dobe) aký výpadok napr na pn to spraví v príjme celej rodiny?
všetko závisí od zmluvy, no neuhla by som od nej ani o milimeter. teraz sa niektorí zamestnávatelia snažia všeliako vyhnúť svojim povinnostiam voči zamestnancom
@rooskoliv nie, tie papierovačky je jeho pracovná náplň nie je to niečo nové navyše.Ked dostanú pokutu od úradu boji sa, že povie, že zaplat...doteraz platil majiteľ.Potreboval zarábať tak otvoril bez potrebných povolení.Je dosť špecifické čo robia ťažko sa mi to vysvetľuje.Preto si zmluvu chce skontrolovať u kamaráta právnika.Este z toho je haló na firme, lebo všetci už idu otvorit živnosť a nič si nedali skontrolovat účtovníčky, marketing iba on robí podľa nich problémy.Povedal, že ak mu dajú mandátnu zmluvu najprv si ju dá skontrolovať.
@simca06022011 oni tvrdia, že dovolenku bude mať klasický 25 dní s platenú preto nerozumiem tomu hybridu čo chcú urobiť.Este neviem či to nenapíšem zle ja som počúvala len jedným uchom, že budú mať manday?neviem čo to znamená vôbec sa v tom nevyznám.Podla mňa chcú mať nejaký hybrid bude ako zamestnanec, ale na živnosť.A ešte mu určia plat.Idea šéfa je, že bude mať ten istý plat ako mal teraz v hrubom.Som nahnevaná najradšej by som bola, aby odišiel a nie, aby mu niekto dával podmienky.Nechce o tom ani počuť jeho práca baví, je tam ako doma a, že majú šéfa idiota a píšu sa o ňom v novinách kauzy im nevadí, lebo ho poznajú.Ale toto sa mi nepáči.Je známy tým, že neplatí faktúry kľudne sa môže stať, že mu prepne a nezaplati
@mirkaz156 veľký výpadok samozrejme...muž má 3x väčší plat ako ja.
ziadny takyto hybrid neexistuje, szco moze byt na dovolenke aj dva tyzdne v mesiaci ak si urobi to co ma :D podla zmluvy.
A este k tomu, tie pokuty nefunguju ze "zaplat". Plati si ich on=firma, ak by chcel od szco aby mu ich uhradil,musia to mat v zmluve, za co zodpoveda a v pripade pokut bude to uhradzat. Alebo sudnou cestou. na toto existuje poistenie.
A co sa tyka mzdy, hruba mzda sa neoplati, lebo ked uhradi odvody, bude mat menej ako ppredtym. Preto sa zvykne brat minimalne superhruba mzda + nieco by sa oplatilo aj navyse, lebo szco ma naklady/administrativu vyssiu.
@simca06022011 Práve preto bude dobre, keď si tu zmluvu prejde s právnikom, aby vedel presne za čo zodpovedá, lebo by pri veľkej firme mohol prísť aj o väčšie čiastky (aj o byt). A odvody sú pri vysokom príjme tiež dosť vysoké, to by mu vedela skúsená účtovníčka povedať koľko to bude robiť.
@mpg ja som účtovníčka, odvody su v pohode... Aj vysoká mzda ma vysoke odvody.
@simca06022011 veď to, že on, keď zaplatí odvody bude mať ešte menej ako teraz.Vsetci mu to tak podpísali, asi 3 ľudia dali výpoveď, že nechcú ísť na živnosť.V zmluve bude, že zodpovedá za legislatívne správne otvorenie prevádzky..tak ma aj teraz, ale príklad chýba im certifikát či povolenie od vodárni, colného úradu šéf sa opýta koľko je pokuta príklad 300 eur zaplatím to a otvoríme skor..neskôr to dovybavovali, doložili, alebo aj radšej platili pokuty...teraz sa boji, že povie ty máš živnosť ty to máš v práci naplni zaplať.
Kolega už tak platil ten je na živnosť roky má stavebnú firmu on im vyhľadáva pozemky pre prevádzky.Zistim ten názov čo neviem čo znamená.
To sa da vyriešiť, ak mu toto povie šéf, ze otvori sa aj tak, tak si to písomne potvrdia. Cize napr mam takého experta, kt. Si robi co chce, ja mu teda pisomne dávam pokyny co ma ako byt, ked su legislatívne zmeny atd, pripadne co nerobí správne / nie je urobené a je to jeho povinnost, ak to budu urafy riešiť nezodpovedam za to. Tvoj muz prevadzu neotvoril, otvoril ju majiteľ a ten vedel ze podklady nie su este. Keby chcel aj zamestnanca vie za pokuty naháňať... Lebo aj zamestnanec zodpoveda za skody ak hw za niečo zodpovedny, len málokomu sa s tým chce babrat a naťahovať. Velmi je to nepríjemné a kazí to vztahy.
všetko záleží na zmluve, ktorú by medzi sebou podpísali, ale živnostník nemá platenú dovolenku ako zamestnanec, v podstate by to boli obchodné vzťahy medzi dvomi firmami - napr. ak manžel vystaví faktúru a druhá strana mu ju nezaplatí, musel by sa možno súdiť o jej vyplatenie, ak je majiteľ firmy už teraz v dlhoch je diskutabilné, či by niečo vysúdil, nešla by som do toho s takýmto človekom
1. Na živnosť mu ma vyplácať nie čistú mzdu, ani hrubú mzdu ale superhrubu mzdu. To nech si pozrie.
2. Živnostník ručí celým svojím majetkom za svoju prácu. Pokuty platí sám.
3. Dovolenky, sick Day a podobne - to je na dohode so zamestnávateľom, či mu za tie dni zaplatí ako za pracovné dni (bude totiž platený od hodín na faktúru).
@lucka_ke pár svojich firiem už nechal ľahnúť, prepísal, urobil novú.Nie, oni mali vždy všetko zaplatené, ale je to nevyspytateľný človek
@simca06022011 ďakujem Vám vsetkym
@lenkakravcova svoje pokuty plati sam
v kazdom pripade zavisla praca nie je dovolena vykonavat sposobom zivnosti. je to ak sa nemylim podla zakonnika prace. v pripade ak bude pracovat len pre jedneho, ak si najde este niekoho, komu bude vystavovat fa a pre koho bude pracovat, bude to ok. precitaj si tento clanok https://www.ip.gov.sk/wp-content/uploads/2020/0...
lebo je dost mozne ze co usetri na odvodoch sef, minie na pokutach pre inspektorat prace v pripade kontroly a ver tomu ze platit ju budu obidve strany.
@katulienkax Citas po sebe? Ved M. nepodnika, je statny zamestnanec. OMG, ak by sa s nim zena rozviedla, nic mu nezostane.
Osobne si myslím, že majiteľ ide šetriť na úkor zamestnancov. Nejde len o dovolenku, ale aj o PN napr. Ide o to, ako veľmi mužovi na tej práci záleží. Ak si vie v pohode nájsť inú, asi by som zvážila zmenu.