Práca na TPP a živnosť

7. jún 2024

Ahojte. Je možne pracovať na TPP a mat živnosť ( svoju prevadzku ) v tom istom ako je TPP ? Ďakujem pekne za odpoveď

melanta
7. jún 2024

Ak ti to pracovná zmluva alebo interná smernica zamestnávateľa nezakazuje, tak áno.

autor
7. jún 2024

@melanta nič tam take neni . A myslim že sefka aj bude rada ak ostanem aspon pár mesiacov kým niekoho nájde

melanta
7. jún 2024

Tak potom môžeš. Iné je, ak by si chcela robiť pre inú firmu ako zamestnanec a druhý zamestnávateľ by bol svojim predmetom činnosti konkurenciou pre prvého. Tam je potrebný súhlas prvého zamestnávateľa zo zákona. Ale ak ideš podnikať, tak pokiaľ ti to nezakazuje zmluva alebo pracovný poriadok, tak môžeš podnikať v čom chceš.

egonsk
7. jún 2024

ano mozes, ale treba zamestnavatela o tom oboznamit a musi s tym sublasit. Suhlasom je aj to, ked ti do mesiaca neodpovie.

melanta
7. jún 2024

@egonsk nemáš pravdu. Súhlas zamestnávateľa by potrebovala, ak by išla pracovať ako zamestnanec popri súčasnom zamestnaní (zákon hovorí doslova o pracovnom pomere) a ak by druhý zamestnávateľ mal konkurenčný predmet podnikania. Ak by mal iný, čiže nekonkurenčný predmet podnikania by bol iný, tak oznamovať by nemusela, ani súhlas by nepotrebovala. Ale keďže ona ide podnikať, tak na ňu sa daný paragraf zákonníka nevzťahuje. Pretože ten rieši zamestnanie. Podnikať jej zákonník nezakazuje. Jedine by jej to mohol zakázať zamestnávateľ, ak by sa na tom dohodli v pracovnej zmluve. A to keďže sa nedohodli, tak môže kľudne podnikať a nič neriešiť. Navyše, zákon rieši konkurenčný predmet podnikania, nie rovnakú pracovnú pozíciu.

egonsk
7. jún 2024

@melanta ako zivnostnik ked pracuje v tom istom obore ako ma tpp, tak je to konkurencna praca a mal by to zamestnavatel povolit. Podla mna je lepsie si to dat potvrdit, ako potom riskovat, ze zamestnavatel na nu bude nieco skusat.
Ja som si dal oznamenie zamestnavatelovi, ze mam zhodny predmet podnikania a ten to bez problemov akceptovat - priamo personalista mi odporucil to oznamit, aby som mal istotu. Kolega programator ma vlastnu s.r.o kde tiez programuje a aj zivnost ako programator a tiez daval oznamenie.

melanta
7. jún 2024

@egonsk ako zivnostnik ked pracuje v tom istom obore ako ma tpp, tak je to konkurencna praca a mal by to zamestnavatel povolit - mal by, ak to má v pracovnej zmluve dohodnuté, že na to potrebuje súhlas. Volá sa to konkurenčná doložka. Ak to v pracovnej zmluve nemá, nepotrebuje to ani oznamovať a teda ani mať súhlas. To, že personalista u teba v práci sa bojí a odporúča niečo, čo nie je potrebné zo zákona, je v poriadku. Ale autorka sa pýta na to, ako je to zo zákona, nie ako je to u vás vo firme. A zo zákona ak konkurenčnú doložku nemá dohodnutú a podpísanú, tak nepotrebuje oznamovať ani súhlas.

egonsk
7. jún 2024

@melanta ok. Iked som v prispevku autorky nevidel nikde spominat zakon a ako chlap si neviem domyslat a vyjadrujem sa presne len k zadaniu a rozsahu vsupnych informacii 😉😁

melanta
7. jún 2024

@egonsk pýta sa, či je to možné. Nepýta sa, ako je to u iných zamestnávateľov. Toto vôbec nie je o mužskej či ženskej logike. To je o tom, že bežne tu ľudia dávajú rady nie podľa toho, ako to je všeobecne (čiže podľa zákona), ale píšu ako to je u nich vo firme a majú to za štandard.

egonsk
7. jún 2024

@melanta ok, s tymto suhlasim, ma to racio.