Práca na skrátený úväzok

9. nov 2022

Ahojte,

momentalne som na RD, avsak v maji 2023 mi konci. A ja sa pomaly zacinam zamyslat co so mnou. Pracovny pomer mi stale trva. Avsak predstava navratu na 8h do kancelarie ma privadza do sialenstva 🥴
Neviem si to ani predstavit. Preto rozmyslam, ze uplne zmenim posobisko a smer. Momentalne aj popri RD pracujem na dohodu z domu. Co mi max vyhovuje. Ale ked nebudem mat rodicak, tak tie peniazky budu chybat. Na dohodu zarobim 500€.
A moja otazka znie: je medzi vami niekto, kto zmenil uplne napln prace? Povedzme ste boli kancelarska krysa (moj pripad) a stali ste sa predavackou? (Vazne nad tym uvazujem)…
Prijala by som pracu len 4h, je mozne sa za 4h zarobit aspon 600€ v cistom? Ci je to utopia 🤦‍♀️
Vazne neviem a zacina ma to desit. Lebo mne praca z domu max vyhovuje… ale zial, asi mi to zamestnavatel neumozni…
Dalsia vec je, ze ked som sa naposledy rozpravala s naslu HR, tak mi taktne naznacila, ze viac menej so mnou uz nepocitaju 🤷‍♀️ A to bol pre mna dalsi impulz, aby som sa pomaly zacala obzerat inym smerom…
Kedze nas je tu vela, mozno niektora riesila takuto dilemu a pomoze ma nasmerovat 🙏
Alebo mi povie, ze nech nevymyslam 😂
Dakujem

autor
9. nov 2022

Som z Ba som zabudla napisat

petamich
9. nov 2022

600€ netto na polovicny uvazok, je 1200€ netto, neviem veru ale zda sa mi to celkom dost, ze by mohla/vedela predavacka zarobit - brutoo mozno, netto veru neviem, napr. Lidl ponuka takto a to som vybrala len jednu random

https://www.profesia.sk/praca/lidl-slovenska-re...

melanta
9. nov 2022

Predavačka je rada, že zarobí 600 eur v čistom za normálny plný úväzok. V práci, kde ti trvá pracovný pomer nevieš robiť na skrátený úväzok? Ale dohodu, ktorú máš teraz navýšiť?

bolarazjedna
9. nov 2022

Síce ti neviem pomôcť, ale sú pracovné pozície, kde sa pracuje z home office. Teraz ako sa zvyšujú energie, možno omnoho firiem to bude využívať - napr dnes mi kamarátka vravela, že po novom bude 3 dni z 5 v home office, aby zamestnávateľ šetril s energiami. Pred 2 rokmi, aj keď bol covid, kamoška darmo chcela pracovať z domu, ten istý zamestnavatel jej to nedovolil.

autor
9. nov 2022

@melanta no pytala som sa HR, ze ci sa nebude dat. Ze nie. Ono ja som tu pracu milovala. Ale teda za tie roky sa tam kompletne vymenil tim (ktory podla slov HR funguje fantasticky v takomto zlozeni). A ja asi ani nemam motivaciu sa tam vratit (jedine plat bol dobry, ale aj tak). Oni na moje miesto prijali kocku na dobu neurcitu, nie na zastup 🤦‍♀️ A proste mi tak naznacila, ze so mnou nepocitaju 🤷‍♀️
A dohoda asi nie. Neviem. To by som musela zistit. Ale urcite nie tolko, aby som mala aspon 1000€ v cistom 😃

@petamich ono ta predavacka bola len nastrel. Mozno by bol ok aj ten kancel. Ale na 4h… a ja som zarobila brutto v kancelarii viac ako 1200€ …

@bolarazjedna No oni teraz tak pracuju, ale budu to rusit 🤷‍♀️ Cize do maja asi z toho nic nebude

melanta
9. nov 2022

Chápem, tak veď dajú ti výpoveď s odstupným a budeš si hľadať nový job, v BA to zase nie je taká tragédia a máš dosť času rozhodiť siete a rozpozerať sa po možnostiach. Čo si robila, aké máš skúsenosti, znalosti, čo by si chcela robiť? Ide ti vyslovene o skrátený úväzok alebo o home office?

autor
9. nov 2022

@melanta no ideal skrateny HO 😂😂😂😂
Ale skor o ten skrateny. Manzel zarobi slusne, avsak ja musim mat aj “svoje” peniaze. Cize nedokazem zas nic nerobit a nemat pocit, ze prispievam. To je proste moje vnutorne nastavenie. Ale za tie roky doma sa zo mna stal odlud. A naozaj mi predstava 8h nevyhovuje. To viem uz isto.
Cely zivot som robila v administrative. Zacinala som ako asistetnka GR riaditela. Potom som 2roky robila ucto, chvilku Office Managerku a nakoniec som zastresovala celu dodavatelsku fakturaciu. To je vlastne to posledne zamestnanie a fakt ma to bavilo. Bohuzial, tie okolnosti okolnosti ma nutia k zmene…

kacena4
9. nov 2022

ja som uplne zmenila z kancelarskej krysy na skolsku 😃

autor
9. nov 2022

@kacena4 inac aj nad tym som rozmyslala. Ze pomocna sila do skolky 😂🙈

borabalazova
9. nov 2022

Lenže 600 eur netto za 4hod. úväzok je 1600 eur brutto za 8 hod. a to je za bežnú kancelársku prácu dosť veľa. Vieš robiť niečo špeciálne? Možno môžeš rozbehnúť z domu účtovníctvo pre firmy a živnostníkov?

autor
10. nov 2022

@borabalazova teraz na dohodu zarobim 500€ v cistom 🤷‍♀️ Ano je to 700€ brutto. Cize to nie je az tak nerealne. Ako samostatny uctovnik som nerobila vsak roky (podvojne uctovnictvo) a teda ani neviem ci sa uplne chcem k tomu este vratit takto na plno 🤷‍♀️
Ano tych 600 som strelila z brucha, kedze som sa odvijala od svojho platu (terajsieho a toho, ktory som mala pred materskou/rodicovskou)…
Este mi napadla taka blbost, ze zalozit si zivnost na upratovacie sluzby 😂🙏 ale toho je asi na trhu uz vela 😔

melanta
10. nov 2022

Odlud, to som dávno nepočula toto slovo. Určite sa tak necíť, to sú normálne pocity. Otázne je, že ozaj neviem, či je náročnejšie nájsť niečo na skrátený úväzok alebo na full home office. Homeoffice a skrátený úväzok je asi najhoršie, pokiaľ nechceš robiť napríklad call centrum. Pozrela by som sa možno na účtovnícke firmy, či majú možnosť skrátených úväzkov.

borabalazova
10. nov 2022

Len Tvoje prvé nástrely - predavačka, pomocná sila v škôlke a upratovačka - sú najmenej zaplatené práce vôbec a dostať za ne v rámci polovičného úväzku v čistom 600 eur je skutočne utópia. A v hľadaní bežnej kancelárskej práce na polovičný úväzok a ešte home office za 600 eur je totálna konkurencia ostatných žien, ktoré majú po materskej a rodičovskej veľmi podobné predstavy. Ja by som to skúsila celé prehodnotiť.

autor
10. nov 2022

@melanta
@borabalazova dakujem 🙂

tina1256
1. apr 2024

Ahoj. Prosím ťa ako si to nakoniec vyriešila ? Ja teraz začínam tiež rozmýšľať čo po rodičovskej a vyhovovalo by mi presne to isté čo tebe - skrátený úväzok + home office 🙂 Ďakujem vopred.