Vyzná sa niekto v zmluvách? Mam pracu na dohodu, je to tak že si môžem vypýtať viac krát za mesiac volno na deň od zamestnávateľa keď potrebujem? ( aj keď to nie je od lekára )
Či sú povinný mi ho dať alebo majú právo vyžiadať si lekarsku správu a podobne. Pracujem ale popritom niečo riešim a potrebujem pár krat z prace volno, no nebudem moct davat stale od lekara.
Ako vlastne na tú dohodu pracuješ? Od kedy do kedy? Lebo z toho čo píšeš mi vychádza, že pracuješ viac ako dve hodiny denne.
@miusinka3 mne napadá iba otázka, prečo si teda uzatvorila dohodu, ak vieš, že potrebuješ veľa voľna a či si zamestnávateľa informovala, že toto voľno potrebuješ a že v konkrétnych dňoch pracovať nemôžeš. Mali ste si pri nástupe pred týždňom dohodnúť, ktoré dni môžeš a ktoré nemôžeš pracovať a nie teraz hľadať spôsoby, ako hneď po týždni vymeškať dlhodobo v práci.
a to aka dohoda ma pracovny cas 8h/denne, 5 dni v tyzdni, 3mesiace?
Ale teda k otazke, dohodar sa rovnako musi osrpavedlnovat z prace, ako pri PP. Cize klasika doklad od lekara, dohodnut sa na volne atd... bez naroku na nahradu samozrejme ako bolo spominane.
@miusinka3 to je v poriadku, že robíš 8 hodín. Problém je, že ak nastupuješ do práce a vieš, že budeš potrebovať z práce veľa vymeškať, tak to treba povedať pred nástupom a dohodnúť si ho. Jednorazové záležitosti sú totiž niečo úplne iné ako keď si nastúpila s tým, že si súhlasila pracovať denne a teraz hľadáš spôsob ako počas práce vymeškať. Proste rieš to so zamestnávateľom. Buď ti vyjde v ústrety alebo nie. Povinný dávať ti voľno na súkromné účely povinný nie je.
Pozri si zmluvu, tam to máš uvedené hneď v záhlaví. Buď si uzatvorila zmluvu o vykonaní práce, alebo dohodu o pracovnej činnosti. Študentka asi nie si a teraz na jeseň asi ani zmluvu o sezónnej práci. Zrejme si uzatvorila dohodu o pracovnej činnosti. Tam je výkon práce obmedzený len na 10 hodín týždenne, teda na dve hodiny denne. Koľko hodín ti vykazuje vo výplatnej páske?
@miusinka3 preco si nastupila potom do prace? ak mas vybavovacky, mala si nastupit neskor.
Ale zmluvu máš, či nie?
@bublinka1426 neskôr by sem už nebrali pravdepodobne, a tie vybavovačky som nevedela že budem mat ked som nastupila,
@miusinka3 aha no tak sa porad so zamestnavatelom, niekedy sa da ''dohodnut''
som zvedava ako ti vyplatu vypocitaju... aby si tam nechodila zadarmo...
@miusinka3 som zvedava, potom napis ako ju spravili, ked na tuto dohodu mozes pracovat len 10h tyzdenne...
@miusinka3
@simca06022011 kamoska tak na prt mala PN/OCR ci podporu lebo zo strany zamestnavatela je to odrb. zapltene mali akoze zvysok na ruku ale ked dostala strasne nizku PN, tak plakala. dokonca aj podpora jju vysla strasne nizka na mesiac. toto je velmi nevyhodna dohoda. vsak uvidis po 1 vyplate co ti zaplatia. ale toto nie je vyhodna PZ
@bublinka1426 ale tak to je vzdy riziko, dohod, vyplat na ruku.... plakat nema preco, ked dostavala nezdanene peniazteky na ruku, tak neplakala ;) ja zase vobec ludi nelutujem v tomto, podpisuju to dobrovolne. Zakonnik prace ma par § ktore majuludia poznat, par veci z mzdovych veci, ktore su pre nich cely zivot dolezite... a aj tak je problem si co to nastudovat, zistit. By si neverila kolko uchadzacov sme mali takych, ktori chceli doslova mzdu na cierno na ruku, uplne bez akejkolvek hanby hned na pohovore vyrukovali s poziadavkou zaklad oficialne, zvysok na ruku, pirpadne jedna zena velmi chcela, ze nech je vyplatena kazdy den na ruku :DDD kao keby sme boli na nejakom divokom zapade :D
Dohody sa robia a maju orbit na prilezitostne prace,vypomoc = to je ich "zaklad", nie na to aby mi 8hodin denne niekto na dohodu tvrdol napr. v predajni. TO je zavisla cinnost.
@simca06022011 ved prave a cumim, to ludia fakt nemyslia na PN ci OCR ci podporu alebo dochodok? to sa im naozaj oplati? akoze chapem ze sa mega dava na odvody ale...🙊
@bublinka1426 tak asi potrebuju viac na zivot aktualne...
@simca06022011 no asi hej. 🙄
Ved na dohodu sa neda robit cely mesiac po 8h. To je skor asi myslene, ze budes robit v tom casovom rozmedzi, ale len 10h tyzdenne, tak je jedno, kedy odrobis 10h. Zvysok casu z tyzdna je Tvojich, na zvysok, okrem tych 10h nie si obmedzena zamestnavatelom
autorka ty sa hlavne na to spytaj v praci, ako to bude vyplacane a ci si tu pracovnu dobu nepochopila ZLE. Lebo takto mame dohody aj my, od do, a dohodou. Ale je to preto aby tam ten clovek mohol byt hocikedy ked treba.. ci bude 5h v pondelok, a 5h v piatok albeo kazdy den 2h, alebo jeden den 10h... proste mzdar im toto nevypocita, pri tejto dohode. Pojde ti 40h/mesiac. A zvysok ti ako vyplatia? Opytaj sa kludne, nenapadne, ci ste sa dobr epochopili a ako to idu robit, ked na tuto dohodu vies odpracovat 10h/tyzden.
@simca06022011 kamoska tak normalne tahal fulltime, 40hod /tyzdenne ale na PZ mala len 10hod tyzdenne akoze na ''dohodu'',
vsetko ostatne mala na ruku..ale oficko robila 40hodin mesacne, co je prt zarobok
@bublinka1426 ale to ja chapem, ale autorka o tom nic nepise.. podla mna o tom ani nevie...
a niektori ludia nie su PN cele roky, takze ich to vobec netankuje.. ja mam chalanov 5rokov na firme a az jednu pnku tyzdnovu za tu dobu, aj to som ho donutila, ze nech si nemina dovolenku na kraviny...
Pri dohode nemáš nárok na tzv. paragrafy. Čiže ak chceš ísť k lekárovi počas doby, kedy máš dohodnutú prácu, budeš mať ten čas neplatený a určite že si to potrebuješ vopred dohodnúť so zamestnávateľom. Je to už na tvojej dohode s ním. Chceš voľno z práce, tak proste si to musíš so zamestnávateľom dohodnúť. Prečo by ti mal dať voľno len tak?