Práca na dohodu verzus 1/2 úväzok počas rodičovskej

dazdovka
25. sep 2013

Ahojte múdre a rozhľadené devy, potrebujem radu. Od nasledujúceho mesiaca by som mohla dať dieťatko do jasiel a začať pracovať v novej robote. Zamestnávateľ mi chce vyjsť v ústrety, kolegovia majú tie úväzky tak rôzne, niektorí sú na živnosť, niektorí na dohodu, niektorí na plný úväzok, niektorí na čiastočný...
Neviem ako je to právne teraz, či je možné požiadať o ten príspevok na jasle, aj keď by som išla pracovať na dohodu (je pri takejto práci nejaké daňové zaťaženie, odvody?), alebo aj keby som pracovala na polovičný úväzok? Ak to nie je možné, oplatí sa viac dať dieťa do jasiel (240€), mať prácu na dohodu a poberať rodičák (a nebudem pýtať štát o príspevok na jasle)? Ja si to nejako neviem zrátať, mozog mi vypína, zatemňuje pohľad v momente počujem slovné spojenie "podľa nového zákona odvody"...
Dík.
Je možné aj, aby mi dali plný pracovný úväzok, len zatiaľ kým sa rozbehnem, sama riešim či chcem vypadnúť z domu hneď na 10 hodín a teda zatiaľ nechcem...
Poraďte please, dik moc.

dazdovka
autor
25. sep 2013

Dieťa bude mať na Vianoce 2 roky.

zara13
26. sep 2013

@dazdovka
v sucasnosti je to nastavene tak ze odvody a dane platis ci mas riadnu zmluvu alebo dohodu. ak je to praca na neurcito (cize nie nejaky docasny projekt a pod.) a zamestnavatel je ochotny, tak by som na tvojom mieste brala riadnu pracovnu zmluvu. ta totiz poskytuje dalsie vyhody ako preplatena PN, navstevy lekara, platena dovolenka a pod. to pri dohode nemas.
v oboch pripadoch mozes poberat aj rodicak a myslim ze aj ten prispevok na jasle, tam tusim podmienka ze to nemoze byt statne zariadenie, ale sukromne alebo opatrovatelka.
urcite je moznost ze by si isla na zaciatok na ciastocny uvazok, riadnu zmluvu, a neskor to upravila na plny uvazok. to vsetko je na dohode medzi tebou a zamestnavatelom, nema to vplyv na tvoj narok na prispevok (jeden alebo druhy).

dazdovka
autor
26. sep 2013

@zara13 dakujem za odpoved, odvody a dane z mzdy ak pracujem na dohodu, alebo ked pracujem v pracovnom pomere su rovnake? Stiahnu mi rovnake percento z platu, ak sa dohodnem so zamestnavatelom, ze moju pracu hodnoti na 10€/hod?
A ano, je to praca na konkretnom projekte momentalne, ale s tym, ze ked sa uspesne zapracujem, budem robit aj na inych...

havana_frost
26. sep 2013

@zara13 aj pri dohodách sa odvádzajú odvody na nemocenské poistenie, takže je nárok aj na PN, ošetrovné, materské atď. Odvody sa platia v rovnakej výške ako u zamestnancov.

zara13
26. sep 2013

@dazdovka odvody su od 1.1.2013 rovnake. uznavam, ze na PN by si mala mat narok, ale urcite ako dohodar nemas narok na dovolenku, tiez navstevu lekara mas pravo len na neplatene volno, (ako zamestnanec - platene). rovnako ako dohodar nemusis mat narok na nejake benefity, rocnu odmenu alebo stavenky.
ok. s tym projektom som to pislela tak, napr. prelozit vsetky smernice do AJ, doonca roka, a potom uz nebudeme potrebovat dalsie preklady, alebo nieco co je pre firmu nejako jednorazove.
Kazdopadne je pre teba zmluva vyhodnejsia, ja odporucam zacas na ciastocny a potom to upravit.
a tie prispevky ako som pisala, predtym 😉

dazdovka
autor
26. sep 2013

ĎAKUJEM KOčKY, ste perfektne @zara13 @havana_frost
Vsetko dobre zelam 🙂