Práca na dohodu popri trvalom pracovnom pomere

u2jana
13. okt 2018

Ahojte, dostala sa mi moznosti privyrobit si pracou na dohodu. Ale netusim, co to obnasa. Budem musiet z tej zarobenej sumy platit odvody a dane? Musim to oznamit zamestnavatelovi?
Poradite mi niekto ako to funguje? Dakujem

lejllamt
13. okt 2018

@u2jana Dane a odvody su samozrejmost pokial nebudes pracovat na cierno. Oznamovat to vlastne v prvej praci nemusis ale z vlastnej skusenosti viem, ze je to lepsie dat vediet v oboch zamestnaniach hlavne kvôli uctovnictvu a aby si mala v poriadku dane. Nezdanitelna polozka sa da uplatnovat iba v jedej praci. Tak isto PN treba nahlasovat v oboch a doniest kazdemu zamestnavatelovi papier zvlast. A podla politky tejto krajiny "cim viac pracujes, tym menej mas".

romiada
13. okt 2018

@u2jana vedlajsi prac.pomer by si musela oznamit zamestnavatelovi jedine vtedy ak by si sa chystala pracovat v rovnakom konkurencnom prostredi (napr.ak robis uctovnicku v uctovn.firme tak by si nemala pracovat vo firme ktora ma ucto.prace uvedene v registri cinnosti). A zamestnavatel (resp.mzdarka) sa to dozvie tak ci tak lebo poziadas o rocne zuctovanie a budes musiet predlozit Potvrdenie o prijme z tej dohody. Alebo si budes danove priznanie robit sama. Inak z dohody sa uz platia vsetky odvody aj dane. Pracovat na Dohodu o prac.cinnosti mozes len 10hod.tyzdenne.