Ahojte baby, potrebujem poradiť, resp. sa uistiť že nerobím blbosť 🙈
Momentálne som na rodičovskej, počas materskej mi skončila v práci zmluva, takže som v podstate nezamestnaná, momentálne mám možnosť pracovať na dohodu popri rodicaku... Ale rodičovský príspevok mi nezoberú že? Keby som hneď aj mala TPP to viem...
Ale čo keď čoskoro znova otehotniem, z coho mi potom budú počítať materskú? Z tejto dohody kde zarobím sotva 100eur? Alebo to budú vypočítavať zo starého zamestnania? Tam už ale zamestnaná nie som, takže z čoho? Z podpory v nezamestnanosti?
@otilia16 pokiaľ neobnovíš nemocenské poistenie - pri druhom dieťati nárok na materské mať nebudeš. Čiže ak nepôjdeš pracovať na dohodu a TPP nemáš - žiadna materská, nárok na RP bude ten nižší. Ak sa zamestnáš na TPP alebo dohodu - bude materská. Aj keby bola z dohody materská nízka - po narodení dieťaťa ti bude ÚPSVaR doplácať materskú do výšky vyššieho RP a zároveň potom budeš mať nárok na ten vyšší RP. A z akej podpory by ti mali materské počítať? Podpora je dávka - neplatíš z nej odvody. A už si ju vôbec čerpala? Pokiaľ nie a nárok spĺňaš tak ju treba čerpať do 2 rokov od ukončenia PP - inak ti "prepadne". Takže ak nárok máš - prehoď RP na otca dieťaťa a ty sa eviduj na ÚP a žiadaj podporu. Ak nárok nemáš - prijmi tú dohodu.
najskôr musíš mať 270 dní nemocenského poistenia, ak nemáš nárok na materské nebude
ak nárok bude tak áno počítalo by sa ti to z tejto dohody