Práca na dohodu popri materskej

romi2706
18. okt 2023

Ahojte,

Mám možnosť zamestnať sa na dohodu popri poberaní materskeho. Poradí mi niekto prosím či to musí byť zmluva výlučne na home office alebo môžem chodiť do práce aj fyzicky? Napríklad na dve hodiny s dieťaťom v čase keď spí v kočíku. V prípade že áno, aký je postup po podpise zmluvy? Treba s ňou ísť na sociálnu poisťovňu, alebo im zaslať nejaké prehlásenie že napriek vykonávaniu práce v tomto čase bude zachovaná podmienka celodennej starostlivosti o dieťa? Alebo ma bude SP automaticky kontaktovať keď ma prihlásia?

zorkahorka
18. okt 2023

Len pocitaj s tym, ze ak by si potom ostala na urade prace, podporu ti vypocitaju z tej dennej dvojhodinovej mzdy... ak sa prihlasis kvoli tej dohode na urad...

romi2706
autor
18. okt 2023

@zorkahorka otázka znela úplne inak ale ďakujem 😃

noami12
18. okt 2023

@romi2706 manžel bol takto na materskej, z pôvodnej zmluvy si vybral materské ( z toho mu matersku aj vypocitali ) a na dohodu tam pracoval na par hodín denne. Normálne sa požiadalo iba o materské a už sa nedokladalo nič iné.

romi2706
autor
18. okt 2023

@noami12 kedy to bolo prosím ťa? Pretože SP vypláca materské pokiaľ je osobou ktorá dávku poberá zabezpečená riadna celodenná starostlivosť o dieťa a nesmie byť nahradená inou osobou ani na pár hodín denne. Ale presne viem o takýchto prípadoch kedy mali zmluvy na pár hodín denne. Preto sa radšej pýtam, nerada by som prišla o materskú....

zenulkaaa
18. okt 2023

Normalne spises zmluvu na dohodu so svojim zamestnavatelom. Max 40hodin mesacne, musi tam byt uvedena ina pracovna pozicia, a ina napln prace ako si mala doteraz.
So socialnou poistovnou ohladom tohto neriesis nic, tej iba zanesies ziadost o materske.
Tvoja praca nesmie byt na ukor dietata, ale pochybujem ze niekto niekedy bude skumat kedy robis, a ci to je prave v case ked dieta spi.. a ak ti to praca dovoluje, pokojne mozes do nej aj chodit, ale podla mna by si si to len zbytocne komplikovala, hore dole sa trepat, ked mozesrobit v pohodli domova

romi2706
autor
18. okt 2023

@zenulkaaa ja už materské poberám, ostatné čo si spomínala viem. Len teda som chcela vedieť či tam môžem chodiť aj fyzicky alebo iba HO 🙂 mala by som na dva mesiace pozíciu kedy by bolo fajn občas chodiť aj na firmu, po novom roku budem na inom mieste čisto HO. Ďakujem za tvoju odpoveď 🙂

zenulkaaa
19. okt 2023

@romi2706 mozes tam aj chodit 😊 je to na tebe.

noami12
19. okt 2023

@romi2706 pred rokom a pol, už není treba " prepisovať u rodičov starostlivosť". Dokonca môžeš pracovať aj u toho istého zamestnávateľa len nie na tú istú zmluvu na ktorej si na materskej. Manžel pôjde aj na budúci rok tak.

slawka2208
6. jan 2024

Milý radcovia, poraďte:
Počas Tpp na 1 hodinu denne a živnosti/handmade tvorba ročný príjem zo živnosti cca 3000€ práca doma/ Som minulý rok bola najskôr na PN a potom som prešla na materskú.
Materská vypočítaná z Tpp cca 60€ sociálka doplacali do vyššej materskej.
Bývalá účtovníčka mi tvrdila aj na sociálke mi bolo povedané marec 2023 že ak to je práca z domu môžem tvoriť aj počas PN aj počas Materskej.
Teraz nová účtovníčka mi povedala že som nemala vôbec pracovať.
Zajtra budem volať ak sa dovolam na úrady. Je tam riziko kontroly? Poprípade budem musieť vrátiť materskú tých 60€ mesačne?