Práca na dohodu: Ako prejsť na zmluvu?
Ahojte .
Pracujem na dohodu už takmer 2 roky u toho istého zamestnávateľa. Chcela by som ale aby mi miesto dohody dal zmluvu ( aspoň polovičný) . Môžem ho požiadať o zmenu ? Prípadne odkedy môžem byť na zmluve? ( Robím poštového doručovatela čiže nejde o sezónou prácu ani krátky projekt)
@chiarisimo áno viem že iba na rok , dohodu som mala rok a na deň presne mi poslali z práce poštou novú dohodu na ďalší rok . Onedlho bude končiť aj táto dohoda ( som na rd) ale už by som chcela zmluvu aspoň na polovičný úväzok ak nie na plný ( dohoda ma veľa nevýhod)
Zakladna otazka je, kolko hodin tyzdenne/ mesacne odrobis. Pokial je to 20 h a viac tyzdenne, mala by si mal pracu na skrateny.
Praca na dohodu je presne vymedzena poctom hodin, ktore smie zamestnanec odpracovat. Nepoznam tvoju situaciu ( ci si student, mamicka na RD...), ale pokial nie, zavana to tym, ze zamestnavatel porusuje zakon. A vtedy hrozi pokuta nielen jemu, bo i tebe.
@lensii, 30-40 hodín mesačne je málo, to je taká klasická dohoda a ešte si na RD, myslím, že ti zmluvu nedá, ak potrebuješ kvôli niečomu zmluvu, tak sa s ním normálne porozprávaj, existujú aj kratšie úväzky
@chiarisimo ale veď ona nikde nepíše, že chce úväzok na 30-40 hodín. Píše, že chce celý alebo aspoň polovičný.
@lensii pozri, o klasický pracovný pomer žiadať môžeš. A môžeš mať zmluvu od dátumu, na akom sa dohodnete. Všetko je len o dohode. A zo strany pošty o tom, či v tejto chvíli majú priestor zamestnať niekoho na polovičný či plný úväzok, či im nestačí niekto len na drobné vykrývanie ako doteraz. Ale ak ti končí RD a potrebuješ normálnu prácu a normálny príjem, tak iné riešenie ako riešiť to nie je. Ak sa nedohodnete, budeš si hľadať niečo iné. Držím palce. Daj vedieť potom, čo ti povedali.
@melanta ono to nie je len drobné vykrívanie. Robím roznos v 4 dedinách, adresné aj neadresne zásielky ( listy, letáky, kartičky poistenca, výpisu účtu, nové bankomatove karty a podobné) 2x do týždňa pošta 1x letáky ( miestami 5 druhov letákov v 4 dedinách) . A máte pravdu, ja nechcem zmluvu na 30-40 hodín ( toľko robím teraz na dohode ) preto som chcela vedieť či vlastne môžem zamestnávateľa požiadať o zmenu . Ani nie tak kvôli tomu ze rd pomaličky končí ale najmä preto ze dohoda má neskutočne veľa nevýhod co sa týka pn, ocr, ziadosti o úver a pod .
@lensii ja chápem, že robíš toho dosť, ale robíš akoby štvrtinový úväzok, z tohto pohľadu je to len vykrývanie. Tak som to myslela - ak im stačí niekto na štvrtinový úväzok, tak nebudú mať záujem o polovičný alebo dokonca plný. Ale to nezistíš, kým sa neopýtaš.
preto som chcela vedieť či vlastne môžem zamestnávateľa požiadať o zmenu - môžeš čokoľvek, odporúčam ako matke naučiť sa trochu asertivity a nebáť sa. 😉
Samozrejme, musíš počítať aj s tým, že nepotrebujú človeka na väčší úväzok ako máš. V takom prípade je na mieste, aby si začala hľadať inde. Dohoda je ok počas RD, po jej skončení je aj tento príjem lepší ako žiadny, ale je namieste hľadať si niečo normálne.
@chiarisimo ročne to je aj 480 hodín a myslím že na dohodu sa smie len 350 hodín ak sa nemýlim
@lensii Počet hodín záleží od toho akú máš dohodu. Na dohodu o vykonaní práce je tých 350 hodín ročne.
Na dohodu o pracovnej činnosti je 10 hodín týždenne. Ročné obmedzenie tam nie je.
Tých hodín je malo….ved na polovičný úväzok by si mala mať cca 20h/tyzdenne a ty píšeš, že robíš tak 40h mesačne. Takže ak chceš ostať pri týchto odpracovaných hodinách, myslím že ti zmluvu nedá.
Ak ti konci rodicak, dieta nastupuje do skolky a ty si teda schopná odrobiť viac hodín, tak samozrejme trvaj na zmluve. Držím palce 🍀

Ahoj, dohoda sa dá uzatvoriť maximálne na 1 rok... neviem, či máš dohodu o pracovnej činnosti alebo o vykonaní práce...
dohoda sa dá ukončiť hocikedy a na zmluve už môžeš byť aj od zajtra...
Môžeš ho požiadať, ale pracovná zmluva je pre zamestnávateľa vždy menej výhodná, priprav si dobré argumenty😉