Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, lebo v tom mám miš maš. Poberám dávku v nezamestnanosti, som teda evidovaný na úrade práce. Od minulého mesiaca pracujem na dohodu, resp. chodím si občas privyrábať (max. 4 hodiny týždenne). Bol som teraz zaniesť potvrdenie o rozsahu odpracovaných hodín a o mzde na úrade, kde bolo že som za minulý mesiac odpracoval 3 hodiny a dostal nejaké drobné. Pani na úrade mi povedala, že začiatkom mesiaca jej mám doniest ukončenie dohody a znova tieto potvrdenia za terajší mesiac. Pýtal som sa, že prečo potvrdenie o ukončení dohody, odpoveď som dostal, že na dohodu môžem odpracovať max. 40 dní za 12 mesiacov.
Mám známych čo na dohodu robia aj vyše polroka, niektorí aj dlhšie, takže nechápem.
Myslel som si, že do tých 40 dní sa rátajú len dni kedy som teá´ne pracoval, nie dni, od ktorých bola uzavretá dohoda.
Viete mi to prosím niekto ozrejmiť ako to reálne je?
Ďakujem
@blondie5k pozri si svoj elektronický účet poistenca https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron... ako si bola prihlásená v sociálnej poisťovni
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...
https://esluzby.socpoist.sk/portal/registracia
@dennissa16 akože vyradia a keď chcem ostať evidovaný a hľadať si prácu aký je postup?
@blondie5k no vyradia ta po 40 dnoch a keď nie si evidovaná ako uchadzac o zamestnanie, tak nemôžeš poberať dávku v nezamestnanosti. No ukončiť musíš dohodu. Ak chceš poberať dávku.
@dennissa16 Dohoda končí 30.10. Je potrebné ju ukončiť ešte predtým, či netreba nič?
@blondie5k lepšie je sa opýtať na up, neviem odkedy máš dohodu, resp. kedy ti uplynie tých 40 dni
Ak ste evidovaný na úrade práce v evidencii uchádzačov o zamestnanie, máte obmedzené možnosti privyrobenia si. Môžete si privyrobiť iba na dohodu. Dohodu o pracovnej činnosti alebo o vykonaní práce. Táto dohoda (jej trvanie) nesmie presiahnuť v úhrne 40 dní v kalendárnom roku.
Môžem počas evidencie na úrade pracovať?
Počas evidencie môžete vykonávať zárobkovú činnosť resp. byť v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, ak trvanie tohto pracovnoprávneho vzťahu nepresiahne v úhrne 40 dní v kalendárnom roku u zamestnávateľa,
u ktorého bezprostredne pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nebol v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu,
ktorý ho v predchádzajúcich šiestich mesiacoch pred uzatvorením tohto pracovnoprávneho vzťahu neodmietol prijať do zamestnania sprostredkovaného úradom.
Výška odmeny za vykonávanú činnosť nesmie presiahnuť v úhrne sumu životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu podľa osobitného predpisu platnú k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška odmeny (od 1.7. 2024 273,99 €).
Ste povinný predložiť úradu kópiu dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru najneskôr deň pred začatím plynutia doby, na ktorú sa táto dohoda uzatvorila.
Do ôsmich kalendárnych dní ste povinný úradu práce, sociálnych vecí a rodiny preukázať rozhodné skutočnosti pre vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie t.j. skutočnosti o výške mzdy/odmeny za uplynulý kalendárny mesiac
@blondie5k 40 dni od uzavretia dohody. Po 40 dnoch tá vyradia z evidencie a prídeš o dávku v nezamestnanosti. Asi toto ti chcela povedať.