Pracovali ste niekto na dohodu? Aké to má výhody a nevýhody? Naskytla sa mi takáto praca, ale stále váham. Robila by som 20- 30 hod. tyzdenne, niekedy aj viac. Plat 5 eur v cistom
@janulka__87 tak keď by si pracovala 20-30 hod. tyzdenne tak predpokladám, že ide k dohodu o vykonaní práce a môžeš ju mať pri tomto počte hodín Max. 3 mesiace. Výhody práca na dohodu nemá žiadne, nemáš nárok na stravné, dovolenku ani návštevu lekára tak ako pri pracovnom pomere. Treba si to rozmyslieť
@nelca84 10 hodín / týždeň je pri dohode o pracovnej činnosti, pri dohode o vykonaní práce je limit Max 350 hod. za rok, ak ich odpracuje za 3 mesiace dohoda skončí
@matullienka nikde nepise, ze ide o dohodu o vykonani prace. Pri dohode o vykonani prace je praca vymedzena vysledkom. Zvacsa sa pouziva pri remeselnych pracach. Na tuto dohodu sa nesmie vykonavat pravidelna pracovna cinnost. Predpokladam, ze v tomto pripade ide o nejake gastro, ubytovanie alebo nieco podobne... Nepredpokladam, ze ide niekomu vymalovat byt alebo postavit garaz. Ak by slo o dohodu na sezonnu pracu, tak to je tak max. na leto.
@nelca84 Je to praca v športovej predajni v obchodnom centre a bola by to dlhodobá spolupráca
@janulka__87 tak toto naozaj neber. Budu ti evidovat 10 hodin tyzdenne, co pripusta zakon a zvysok ti budu davat na ruku. Lebo ina moznost nie je. Navrhni pracovnu zmluvu na kratsi pracovny cas. Dohodu v ziadnom pripade.
Dohoda je na privirobenie. Ja ako dospelý človek čo je živiteľ rodiny by som nikdy na dohodu nerobila, nikdy. Nemáš tam žiadne výhody ako dovolenka, priepustka, PN , OCR. To fakt len pre ľudí, ktorí sú trebárs studeti, matky na RD alebo dôchodcovia ale nie pre dospelého jedinca ktorý potrebuje mať normálny a stabilný príjem
@janulka__87 pri takejto dohode s takýmto počtom hodín určite ide o prácu na čierno a nie nesúhlasila by som. Nech ti dajú skrátený úväzok
@candii aj z dohody môže ísť na PN a ocr, normálne sa z nej odvádzajú odvody na nemocenské poistenie
@matullienka a ako budu vyzerat tie odvody pri 10 hodinach tyzdenne? PN-ka jej vyjde mozno 4e na den, to ako keby ani nemala. Naozaj ju v tom nepodporuj.
@matullienka áno ale v akej výške..
@matullienka ja som robila na dohodu počas RD a keď som išla na OCR som mala 2€ na deň 🫣
@nelca84 tak u niekoho v pohode ja robím mzdy a v niektorých firmách mám dohodári čo majú 18 eur na hodinu
@nelca84 ja som napísala, že by som do toho nešla nech jej dajú skrátený úväzok.
@candii tak vieš ono to je tak aké odvody také výhody. Preto práca na dohodu je naozaj v 95% iba na privyrobenie. Ja mám pár dohodarov a oni majú 18eur na hodinu
@matullienka nukaju jek 5 e na hodinu, to jej asi bude prd platne, ze ty vies o dohodarovi co ma 18 e 🤷♀️
@nelca84 veď som jej napísala, že nešla by som, vždy treba počítať s tým aké odvody, také náhrady potom sú. Pri 5eurach na hodinu nemôže čakať ani na skrátený úväzok zázraky
@matullienka to je síce pekné že to tvoji dohodári tak majú ale bavíme sa o autorke a tá bude mať 5€ na dohodu. A o tom predsa píšem .. že to nie je pre jedinca ktorý potrebuje normálne robiť a zarobiť.
@matullienka záleží aj aký skrátený a kde lebo máš polovicny aj 3/4 úväzok .. ja pracujem na 3/4 úväzok a teda zarobím oveľa viac ako niekto pri plnom ..
@candii veď v poriadku ja som len vyvrátila čo si napísala ty, že nie je nárok. Nárok je len mizerný, keď sa platia mizerné odvody. To máš ako aj s niektorými živnostníkmi na vo by platil odvody do sociálnej poisťovne alebo platia len minimum a potom nariekaju keď potrebujú PN. Samozrejme za to môže štat.
@matullienka ja viem s cim treba pocitat a snazim sa jej to objasnit. To ty ju zbytocne uvadzas do omylu, ved vidis, ze nevie ako to funguje. Tvoje skusenosti s nadpriemerne zarabajucimi jej nijako nepomozu. Jej oficialny prijem bude cca 200e mesacne... v hrubom 🙈
@candii áno aj ja tak mám, len keď jej aj na skrátený hodia minimálnu hodinovú sadzbu alebo minimálnu mzdy tak nemôže čakať zázraky
@nelca84 bohužiaľ to je pravda, že u nás je ešte stále veľká negramotnosť ľudí v tomto. Stačí, že jej zalepia oči s tým, že možno druhých 200jej dajú na ruku. Potom pri pn im zostávajú iba oči pre plač, rovnako keď im príde výmer na výšku dôchodku
@matullienka Mne bolo povedané ze budem robiť 20- 30 hod. tyzdenne. Som jej písala,že koľko hodín budem mať napísaných v zmluve že či mi budu všetky odpracované hodiny hradené na účet. Bude mi volať,tak uvidim
@janulka__87 tak na 20-30 hodín týždenne nech ti dajú skrátený úväzok nie dohodu, na tej ťa akurát odrbu. Lebo na dohodu o pracovnej činnosti môžeš mať maximálne 10 hodín za týždeň, čo urobí potom si zvyškom?
@matullienka dobrý deň chcem sa opýtať či by som vám mohla napísať správu potrebovala by som s niečím pomôcť čo sa týka mzdy ak by vám to nevadilo ďakujem za odpoveď
@janulka__87 pri dohode je maximum 10 hodin tyzdenne, takze ak mas pracovat 20-30 hodin tyzdenne, budes pracovat nacierno. Vyhody ziadne, nevyhoda, ze za teba pojdu minimalne odvody, takze ti to bude chybat do dochodku... Kasli na to a najdi si ozajstnu pracu.