Práca na dohodu

janulka__87
22. jún 2024

Pracovali ste niekto na dohodu? Aké to má výhody a nevýhody? Naskytla sa mi takáto praca, ale stále váham. Robila by som 20- 30 hod. tyzdenne, niekedy aj viac. Plat 5 eur v cistom

nelca84
22. jún 2024

@janulka__87 pri dohode je maximum 10 hodin tyzdenne, takze ak mas pracovat 20-30 hodin tyzdenne, budes pracovat nacierno. Vyhody ziadne, nevyhoda, ze za teba pojdu minimalne odvody, takze ti to bude chybat do dochodku... Kasli na to a najdi si ozajstnu pracu.

matullienka
22. jún 2024

@janulka__87 tak keď by si pracovala 20-30 hod. tyzdenne tak predpokladám, že ide k dohodu o vykonaní práce a môžeš ju mať pri tomto počte hodín Max. 3 mesiace. Výhody práca na dohodu nemá žiadne, nemáš nárok na stravné, dovolenku ani návštevu lekára tak ako pri pracovnom pomere. Treba si to rozmyslieť

matullienka
22. jún 2024

@nelca84 10 hodín / týždeň je pri dohode o pracovnej činnosti, pri dohode o vykonaní práce je limit Max 350 hod. za rok, ak ich odpracuje za 3 mesiace dohoda skončí

nelca84
22. jún 2024

@matullienka nikde nepise, ze ide o dohodu o vykonani prace. Pri dohode o vykonani prace je praca vymedzena vysledkom. Zvacsa sa pouziva pri remeselnych pracach. Na tuto dohodu sa nesmie vykonavat pravidelna pracovna cinnost. Predpokladam, ze v tomto pripade ide o nejake gastro, ubytovanie alebo nieco podobne... Nepredpokladam, ze ide niekomu vymalovat byt alebo postavit garaz. Ak by slo o dohodu na sezonnu pracu, tak to je tak max. na leto.

janulka__87
autor
22. jún 2024

@nelca84 Je to praca v športovej predajni v obchodnom centre a bola by to dlhodobá spolupráca

nelca84
22. jún 2024

@janulka__87 tak toto naozaj neber. Budu ti evidovat 10 hodin tyzdenne, co pripusta zakon a zvysok ti budu davat na ruku. Lebo ina moznost nie je. Navrhni pracovnu zmluvu na kratsi pracovny cas. Dohodu v ziadnom pripade.

candii
22. jún 2024

Dohoda je na privirobenie. Ja ako dospelý človek čo je živiteľ rodiny by som nikdy na dohodu nerobila, nikdy. Nemáš tam žiadne výhody ako dovolenka, priepustka, PN , OCR. To fakt len pre ľudí, ktorí sú trebárs studeti, matky na RD alebo dôchodcovia ale nie pre dospelého jedinca ktorý potrebuje mať normálny a stabilný príjem

matullienka
22. jún 2024

@janulka__87 pri takejto dohode s takýmto počtom hodín určite ide o prácu na čierno a nie nesúhlasila by som. Nech ti dajú skrátený úväzok

matullienka
22. jún 2024

@candii aj z dohody môže ísť na PN a ocr, normálne sa z nej odvádzajú odvody na nemocenské poistenie

nelca84
22. jún 2024

@matullienka a ako budu vyzerat tie odvody pri 10 hodinach tyzdenne? PN-ka jej vyjde mozno 4e na den, to ako keby ani nemala. Naozaj ju v tom nepodporuj.

candii
22. jún 2024

@matullienka áno ale v akej výške..

candii
22. jún 2024

@matullienka ja som robila na dohodu počas RD a keď som išla na OCR som mala 2€ na deň 🫣

matullienka
22. jún 2024

@nelca84 tak u niekoho v pohode ja robím mzdy a v niektorých firmách mám dohodári čo majú 18 eur na hodinu

matullienka
22. jún 2024

@nelca84 ja som napísala, že by som do toho nešla nech jej dajú skrátený úväzok.

matullienka
22. jún 2024

@candii tak vieš ono to je tak aké odvody také výhody. Preto práca na dohodu je naozaj v 95% iba na privyrobenie. Ja mám pár dohodarov a oni majú 18eur na hodinu

nelca84
22. jún 2024

@matullienka nukaju jek 5 e na hodinu, to jej asi bude prd platne, ze ty vies o dohodarovi co ma 18 e 🤷‍♀️

matullienka
22. jún 2024

@nelca84 veď som jej napísala, že nešla by som, vždy treba počítať s tým aké odvody, také náhrady potom sú. Pri 5eurach na hodinu nemôže čakať ani na skrátený úväzok zázraky

candii
22. jún 2024

@matullienka to je síce pekné že to tvoji dohodári tak majú ale bavíme sa o autorke a tá bude mať 5€ na dohodu. A o tom predsa píšem .. že to nie je pre jedinca ktorý potrebuje normálne robiť a zarobiť.

candii
22. jún 2024

@matullienka záleží aj aký skrátený a kde lebo máš polovicny aj 3/4 úväzok .. ja pracujem na 3/4 úväzok a teda zarobím oveľa viac ako niekto pri plnom ..

matullienka
22. jún 2024

@candii veď v poriadku ja som len vyvrátila čo si napísala ty, že nie je nárok. Nárok je len mizerný, keď sa platia mizerné odvody. To máš ako aj s niektorými živnostníkmi na vo by platil odvody do sociálnej poisťovne alebo platia len minimum a potom nariekaju keď potrebujú PN. Samozrejme za to môže štat.

nelca84
22. jún 2024

@matullienka ja viem s cim treba pocitat a snazim sa jej to objasnit. To ty ju zbytocne uvadzas do omylu, ved vidis, ze nevie ako to funguje. Tvoje skusenosti s nadpriemerne zarabajucimi jej nijako nepomozu. Jej oficialny prijem bude cca 200e mesacne... v hrubom 🙈

matullienka
22. jún 2024

@candii áno aj ja tak mám, len keď jej aj na skrátený hodia minimálnu hodinovú sadzbu alebo minimálnu mzdy tak nemôže čakať zázraky

matullienka
22. jún 2024

@nelca84 bohužiaľ to je pravda, že u nás je ešte stále veľká negramotnosť ľudí v tomto. Stačí, že jej zalepia oči s tým, že možno druhých 200jej dajú na ruku. Potom pri pn im zostávajú iba oči pre plač, rovnako keď im príde výmer na výšku dôchodku

janulka__87
autor
22. jún 2024

@matullienka Mne bolo povedané ze budem robiť 20- 30 hod. tyzdenne. Som jej písala,že koľko hodín budem mať napísaných v zmluve že či mi budu všetky odpracované hodiny hradené na účet. Bude mi volať,tak uvidim

matullienka
22. jún 2024

@janulka__87 tak na 20-30 hodín týždenne nech ti dajú skrátený úväzok nie dohodu, na tej ťa akurát odrbu. Lebo na dohodu o pracovnej činnosti môžeš mať maximálne 10 hodín za týždeň, čo urobí potom si zvyškom?

sima12
19. aug 2024

@matullienka dobrý deň chcem sa opýtať či by som vám mohla napísať správu potrebovala by som s niečím pomôcť čo sa týka mzdy ak by vám to nevadilo ďakujem za odpoveď

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz