Práca na dobu určitú a po dvoch rokoch na dobu neurčitú

pajtas32
27. mar 2017

Ahojte baby prosim vas poradte mi 21.9.2015 som nastupila do prace kde mam zmluvu na 2 roky na dobu urcitu, toho roku budu2 roky a chcem vediet ci mi zo zakona musi dat zmluvu po2 rokoch na dobu neurcitu,dakujem pekne

fokuska
27. mar 2017

@pajtas32 Nie, nemusia. Iba v pripade ak si ju uz mala raz alebo 2x predlzenu, nie som si ista, po ktorom predlzeni musia dat na neurcito.

pajtas32
autor
27. mar 2017

Nemala som ani raz predlzenu

tranquillo
27. mar 2017

A ak si na zastupovanie, tiež ti nemusia predĺžiť. Kolegyni takto predlzovali zmluvu 5 rokov a až keď tá kolegyňa, čo za ňu zastupovala oznámila že nenastúpi, dostala normálnu zmluvu. Ale to tam musíš mať tiež uvedená keby si bola na zastupovanie.

majusqa77
27. mar 2017

Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je podľa odseku 4 §48 Zákonníka práce možné len z nasledujúcich dôvodov:

a) zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,

b) vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,

c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),

d) vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Predlžovanie alebo opätovné zjednanie pracovného úväzku na dobu určitú (jeho reťazenie) medzi tými istým zamestnávateľom a zamestnancom nad zákonnú dvojročnú hranicu je teda možné len v prípade , ak existuje dôvod na jeho predĺženie vymedzený v ustanovení § 48 odseku 4 Zákonníka práce. Čo je však zaujímavé, slovenský právny poriadok neurčuje maximálnu hranicu v prípade týchto opakovane zjednávaných termínovaných úväzkov (pracovných pomerov na dobu určitú).

alenah31
27. mar 2017

@pajtas32 ak máš zmluvu na dobu určitú kde máš definované do kedy tvoj prac. pomer trvá (myslím dátum) tak tvoj pracovný pomer končí dňom uvedeným v prac. zmluve. Takýto prac. pomer by sa automaticky zmenil na PP na dobu neurčitú iba v prípade ak nastúpiš do práce aj nasledujúci deň po dni uvedenom na zmluve ako koniec PP na dobu určitú - LEN s vedomím zamestnávateľa - vyzve ťa najlepšie písomne on alebo ním poverená osoba. Vtedy je dobré si ešte poistiť takýto PP aj Dodatkom k prac. zmluve kde bude PP na neurčito presne definovaný. Pokiaľ napr. prídeš do práce nasledujúci deň po ukončení PP bez vedomia zamestnávateľa (nemáš v rukách písomné vyzvanie a pod.) nepovažuje sa takýto čin za úkon, ktorým sa automaticky predĺži PP na dobu neurčitú.

pajtas32
autor
27. mar 2017

A ak nemam datum v zmluve ,tak mi moze ale nemusi predlzit zmluvu?preto sa pytam lebo kamoska vravela ze ked mi dal zmluvu rovno na 2 roky tak potom by mi mal dat automaticky zmluvu na neurcito alebo vypoved

alenah31
27. mar 2017

@pajtas32 ak je zmluva na dobu určitú musí byť uvedené dokedy. Napr. stačí ak je v zmluve napísané " PP sa uzatvára na dobu určitú - 2 roky, ktorá začína plynúť dňom podpisu tejto zmluvy". Ak si napr. zmluvu podpísala 01.04.2015 tvoj PP končí v 31.03.2017. Pokiaľ ťa zamestnávateľ nevyzve k pokračovaniu prac. činnosti aj po tom to dátume - čím sa tvoj PP zmení automaticky na PP na neurčito - nemusí ti dávať výpoveď a ani ty ju nedávaš - skrátka tým dňom ti PP končí -finito. Pravidelne zamestnávame zamestnancov na dobu určitú, zatiaľ sme asi len 3x posielali výzvu o zotrvaní na ich prac. mieste a prac. výkone aj naďalej a to, že sa ich doba mení na neurčito sme potvrdzovali v dodatku kde sa tiež zvyšovala automaticky aj mzda (tiež to nie je povinné).

pajtas32
autor
27. mar 2017

Ano mam len na 2 roky ziaden datum,dakujem

pajtas32
autor
27. mar 2017

Zmluvu mi bude predlzovat urcite len som nevedela ci uz mam narok na neurcito alebo zas na urcito

alenah31
27. mar 2017

@pajtas32 2 roky sa počíta automaticky od prvého dňa nástupu do práce ak nie je definované inak. Z nejakého dôvodu sa to volá PP na dobu určitú. Mimochodom....určite máte personálne oddelenie - odporúčam obrátiť sa na nich.

alenah31
27. mar 2017

@pajtas32 tak ak vieš, že ti ju bude určite predlžovať tak nie je o čom - už by to mala byť zmluva na neurčito.

pajtas32
autor
27. mar 2017

Mame ekonoma ale on by sa so mnou nebavil aj moj sef mu moze volat len v urcite hodiny a dni je to taky truhlik, dakujem velmi pekne zs rady

havana_frost
27. mar 2017

Po 2 rokoch už nemôžeš dostať ďalšiu zmluvu na dobu určitú, už len na dobu neurčitú.
Jedine z dôvodov ako píše vyššie majusqua77.

Výpoveď nedostaneš - ak s tebou nemienia pokračovať. Pracovný pomer skončí určeným dňom. Ak zamestnanec pokračuje s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce po uplynutí dohodnutej doby bez toho, aby sa dohodli inak, platí, že pracovný pomer sa predlžuje na dobu neurčitú.

sooska3
2. júl 2017

@alenah31
Môžem sa prosím opýtať, ak mi končí zmluva na dobu určitú musím dať zamestnávateľovi vedieť dopredu že už neprídem?

evittam
2. júl 2017

@sooska3 Tak ak s tebou pocita bolo by to aspoň slusne mu oznamit,ze končíš. Aj výstupné doklady by bolo vhodné prevziať.

sooska3
2. júl 2017

Komunikácia s našim zamestnávateľom je tak strašná že človek netuší či s ním počíta či nie. Takze to stačí len oznámiť? A neviete prosím koľko dopredu pred skončením zmluvy?
Ďakujem za odpoved

sooska3
2. júl 2017

@evittam Komunikácia s našim zamestnávateľom je tak strašná že človek netuší či s ním počíta či nie. Takze to stačí len oznámiť? A neviete prosím koľko dopredu pred skončením zmluvy?
Ďakujem za odpoved

evittam
2. júl 2017

@sooska3 ZP nic take neupravuje. Takze je to na tvojom rozhodnuti. Treba dohodnúť napr.aj co s dovolenkou ak nejaku mas a pod.