Práca na čierno

lauraa107
1. jún 2024

Ahojte chcem sa opýtať ak mam priestor v ktorom vykonávam kozmeticke služby - zatiaľ 2 týždne, trénujem ich iba na kamarátkach a nejakých ich blizkych známych s tým že si zatiaľ dorábam akreditačný kurz kozmeticky a začnem pracovať od konca septembra cca uz oficiálne. Tieto služby robím pre ne zadarmo keďže sa stále trénujem a niekedy si výsledok prace pridám aj na Instagram. Zaujimalo by ma, či ma môže niekto nahlásiť že niečo take vykonávam aj keď si zato neberiem peniaze ale napríkad dotyčná osoba by ma nahlásila napríklad kvôli premenám aké videla na sociálnej sieti,… a teda ak by sa stalo, že by prišla kontrola - napríklad že by tam prišli klopať policajti s tým že dostali anonymne hlásenie od niekoho, myslite že uveria tomu že tam tie služby robím iba známym zdarma atď? (Niesom tam často preto robím zdarma a občas mi nevadí ak známej urobím službu aj zdarma) ďakujem

pieksamaki
1. jún 2024

@lauraa107 pokiaľ nevytváras zisk.....tak si myslim ze nie..nie je tam opodstatnenie....zavisi to od datumu nahlasenia zivnosti....aspon tak si myslim......ale mne sa nepáči, keď som si u kozmeticky dala robiť službu a nedala mi blok...bola to vacsia suma......odvtedy tam nepôjdem......ale to som ja.

zmrzlinka2021
1. jún 2024

@lauraa107 určite nie, ty na Tom nezarabas

marsmykkok
1. jún 2024

@lauraa107 ako ty policajtov ani dnu pustiť nemusíš keby prišli pokým neprídu kukláči s povolením na domovú prehliadku, čo určite kvôli tomuto neprídu... Skôr problém ak berieš aspoň niečo za "materiál" a niekto ťa nahlási a bude svedčiť proti tebe, teda neviem či ti niečo dávajú alebo nie... Proste rob len kamošky čo poznáš a nič sa nestane.

mane01
1. jún 2024

@lauraa107 ak za to neberies peniaze, tak sa nemas coho bat. A ak by ta niekto nahlasil, tak by ti museli dokazat, ze tie peniaze beries. To negunguje tak, ze ty im musis dokazat, ze neberies.

maranco
1. jún 2024

@lauraa107 finančnú správu zaujíma len či berieš peniaze alebo máš nepeňažný príjem

Živnostenský úrad zaujíma či máš oprávnenie na podnikanie, Kozmetické služby je remeselná živnosť ak ju prevádzkuješ musíš spĺňať podmienky a mať oprávnenie.
Otázne je to čo robíš či je prevádzkovanie kozmetických služieb alebo nie.

Keď kamarátku ostriháš doma to iste nie je podnikanie, ale ak máš salón kde príde cudzí človek na základe odporúčania neviem.
Radšej by som fotky na siete nedával a reklamu si robil až keď dokončíš kurz a založíš živnosť.
Máš v tej "prevádzke" všetko v poriadku s hygienou tak ako sa vyžaduje?

rozculena
1. jún 2024

@maranco hygiena ju nebude riešiť,nemá živnosť ani nahlásenú prevádzku.