Dobrý deň, som matka s dvoma deťmi, jedno navštevuje 1. ročník ZŠ a druhé navštevuje MŠ. Syn potrebuje pomoc pri učení, ma v škole asistenta. Od 1.10. som nastúpila do domova dôchodcov na 3 zmeny, pracujem 12 hodín a aj 7,5 hodiny a aj v noci a aj vikendy a chcem sa pýtať, či mám nárok na zmenu pracovného času a či môžem robiť aj cez víkendy a nočné. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
@martinkatinka no to určite požiadam, za pokus nič nedám
@bibula111 ako bolo spomenuté vyššie, môžeš požiadať o úpravu pracovného času. Zamestnávateľ je povinný ti vyjsť v ústrety, pokiaľ mu v tom nebránia prevádzkové dôvody. To znamená, že aby ty si nerobila nočné a víkendy, niekto iný musí robiť viac nočných a víkendových smien.
Z môjho pohľadu je tu však jedno obrovské ALE - nastúpila si pred mesiacom. Nastupovala si s tým, že budeš robiť na 3 smeny a cez víkendy. Pred mesiacom, zrejme aby ťa prijali, to bolo v poriadku. Po mesiaci, v skúšobnej dobe, ideš žiadať o to, aby si nerobila nočné a víkendy. Prečo si nebola férová a toto nežiadala už pri nástupe? Aby sa zamestnávateľ mohol rozhodnúť, či mu je k niečomu zamestnanec, ktorý nemôže robiť tak ako všetci ostatní.
@bibula111 v pracovnej zmluve máš dohodnutý pracovný čas. Ak si podpísala zmluvu s nočnými, tak si s tým súhlasila. Ak v zmluve nočné nemáš, nemusíš ich robiť. To, čo ste si povedali, je úplne nepodstatné. Podstatné je len to, čo je v pracovnej zmluve, ktorú verím si podpísala dobrovoľne.
@tiika aký paragraf? V pracovnej zmluve je dohodnutý pracovný čas. Ak je dohodnutý napríklad pracovný čas pondelok až piatok 8-16, tak človek nemusí robiť ani víkendy, ani nočné, ani pred 8 a ani po 16. Pretože sa tak dve strany dohodli. Na to nepotrebuješ žiadny paragraf, stačí základná gramotnosť. Autorka snáď vie, akú pracovnú zmluvu a s akými podmienkami podpísala. Ak podpísala aj nočné, nevidím dôvod aby po mesiaci žiadala zmenu. Deti mala už pred mesiacom, tak mala žiadať podmienky aké potrebuje. Ak podpísala zmluvu bez nočných, tak ich robiť nemusí. Jedine že ju zamestnávateľ poprosí a ona bude súhlasiť.
@bibula111 Veď nočné pri deťoch nie sú problém. Ráno im zakývaš, keď idú do školy, zavedieš do škôlky a spíš. Keď sa vyspíš, môžeš sa im venovať, dáš ich spať a ideš na nočnú.
Najhoršie sú pri deťoch poobedné. To ich len ráno vyprevadíš do školy/škôlky a potom ich vidíš až v noci, keď už spia, čiže sa im vôbec nemôžeš venovať. Si s nimi len chvíľku ráno.
No treba si otvorit zakonnik prace a tam sa dozvies
@bibula111 a ako si dopadla?
@martinkatinka celkom dobre
Poziadat o to mozes. Ale z prevadzkovych dovodov ti nemusia vyhoviet.