Práca na 3 zmeny

bibula111
31. okt 2024

Dobrý deň, som matka s dvoma deťmi, jedno navštevuje 1. ročník ZŠ a druhé navštevuje MŠ. Syn potrebuje pomoc pri učení, ma v škole asistenta. Od 1.10. som nastúpila do domova dôchodcov na 3 zmeny, pracujem 12 hodín a aj 7,5 hodiny a aj v noci a aj vikendy a chcem sa pýtať, či mám nárok na zmenu pracovného času a či môžem robiť aj cez víkendy a nočné. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

martinkatinka
31. okt 2024

Poziadat o to mozes. Ale z prevadzkovych dovodov ti nemusia vyhoviet.

pribinak
31. okt 2024

@bibula111 si osamelá matka?

bibula111
autor
31. okt 2024

@pribinak nie,ale muž pracuje dakedy aj do večera

bibula111
autor
31. okt 2024

@martinkatinka no to určite požiadam, za pokus nič nedám

pribinak
31. okt 2024

@bibula111 lebo keby si bola osamelý rodič tak máš veľkú šancu, takto ťažko povedať

tiika
31. okt 2024

@bibula111 áno, môžeš pracovať aj víkendy, aj nočné, nie je žiadny zákaz, prečo by si tak robiť nemohla. Pokial ti prac.čas nevyhovuje, skús požiadať o zmenu, riadne to odôvodní a navrhni, sko by ti to vyhovovalo lepšie.

katica06
1. nov 2024

@bibula111 nechcem rýpať. Nastúpila do iba teraz si v skúšobnej dobe, pravdepodobne. Ja by som nevyskakovala., veď si tam ,,dva dni aj s cestou,,Tie skutočnosti čo si vymenovala trvali aj v deň nástupu do práce. Nebolo by lepšie hľadať si prácu s iným rozvrhnutim pracovného času

melanta
1. nov 2024

@bibula111 ako bolo spomenuté vyššie, môžeš požiadať o úpravu pracovného času. Zamestnávateľ je povinný ti vyjsť v ústrety, pokiaľ mu v tom nebránia prevádzkové dôvody. To znamená, že aby ty si nerobila nočné a víkendy, niekto iný musí robiť viac nočných a víkendových smien.

Z môjho pohľadu je tu však jedno obrovské ALE - nastúpila si pred mesiacom. Nastupovala si s tým, že budeš robiť na 3 smeny a cez víkendy. Pred mesiacom, zrejme aby ťa prijali, to bolo v poriadku. Po mesiaci, v skúšobnej dobe, ideš žiadať o to, aby si nerobila nočné a víkendy. Prečo si nebola férová a toto nežiadala už pri nástupe? Aby sa zamestnávateľ mohol rozhodnúť, či mu je k niečomu zamestnanec, ktorý nemôže robiť tak ako všetci ostatní.

bibula111
autor
1. nov 2024

@melanta bolo mi povedané, že nebudem robiť nočné a ze mi vyhoveju kôli deťom a nie je to pravda.

candii
1. nov 2024

@bibula111 treba ísť za tým, čo ti sľúbil, že ti vyhovejú so smenami kvôli deťom. A vydiskutovať si to

melanta
1. nov 2024

@bibula111 v pracovnej zmluve máš dohodnutý pracovný čas. Ak si podpísala zmluvu s nočnými, tak si s tým súhlasila. Ak v zmluve nočné nemáš, nemusíš ich robiť. To, čo ste si povedali, je úplne nepodstatné. Podstatné je len to, čo je v pracovnej zmluve, ktorú verím si podpísala dobrovoľne.

bibula111
autor
1. nov 2024

@candii no to určite pôjdem

tiika
1. nov 2024

@melanta na to je aký paragraf, že ak v zmluve nemá dohodnute nočné, tak ich nemusí robiť? Poznám len nad dva týždne za sebou, jej sa to však strieda.

dusana10
2. nov 2024

@bibula111 treba si to zistiť u zamestnávateľa asi to záleží aj od neho,u nás to máme tak že do veku 16 r.dietata ak je matka sama nemusí robiť nocne

melanta
2. nov 2024

@tiika aký paragraf? V pracovnej zmluve je dohodnutý pracovný čas. Ak je dohodnutý napríklad pracovný čas pondelok až piatok 8-16, tak človek nemusí robiť ani víkendy, ani nočné, ani pred 8 a ani po 16. Pretože sa tak dve strany dohodli. Na to nepotrebuješ žiadny paragraf, stačí základná gramotnosť. Autorka snáď vie, akú pracovnú zmluvu a s akými podmienkami podpísala. Ak podpísala aj nočné, nevidím dôvod aby po mesiaci žiadala zmenu. Deti mala už pred mesiacom, tak mala žiadať podmienky aké potrebuje. Ak podpísala zmluvu bez nočných, tak ich robiť nemusí. Jedine že ju zamestnávateľ poprosí a ona bude súhlasiť.

majkabm
3. nov 2024

@bibula111 Veď nočné pri deťoch nie sú problém. Ráno im zakývaš, keď idú do školy, zavedieš do škôlky a spíš. Keď sa vyspíš, môžeš sa im venovať, dáš ich spať a ideš na nočnú.
Najhoršie sú pri deťoch poobedné. To ich len ráno vyprevadíš do školy/škôlky a potom ich vidíš až v noci, keď už spia, čiže sa im vôbec nemôžeš venovať. Si s nimi len chvíľku ráno.

zelenykon
3. nov 2024

No treba si otvorit zakonnik prace a tam sa dozvies

tetapetra
3. nov 2024

@bibula111 ak by si bola bez manžela,tak by to mali vyhovieť t.j. do 6r dieťaťa. Nakoľko máš manžela, nie si na deti sama. Bohužiaľ a vitaj na Slovensku.

tiika
3. nov 2024

@melanta praveze v pracovnej zmluve väčšinou nie je dohodnutý presný prac.čas, nakoľko to nie je povinny údaj a je v kompetencii zamestnávateľa, aby ho určoval. Väčšinou je tam len tyzd.prac.čas (podľa zmennosti) a jeho rozvrhnutie.

bibula111
autor
3. nov 2024

@majkabm
@zelenykon áno už viem

bibula111
autor
3. nov 2024

@majkabm ja dochádzam 15 km, takže deťom nezamávam a neodprevadím a ani ráno neodnesiem do školy a škôlky. Už to mám zistené, tak ďakujem za rady

bibula111
autor
3. nov 2024

@bibula111 UŽ TO MÁM VYRIEŠENÉ,

martinkatinka
3. nov 2024

@bibula111 a ako si dopadla?

bibula111
autor
19. nov 2024

@martinkatinka celkom dobre