Ahojte.
Chcem sa opýtať, je náročné robiť prácu mzdarky? Cca 200 ľudí? Bola by som zaucana 3 mesiace osobou, ktorá to myslí úprimne (poznáme sa, ide do dôchodku). Takže žiadne naprieky by tam neboli. Myslíte, že za ten čas, ak sa budem snažiť, sa do toho nejak dostanem. S tým ratam, že sa treba potom neustále vzdelávať....
Robím v ekonomike, ale konkrétne toto som nerobila.
Budem veľmi rada za každú informáciu 🙂🌷 ďakujem.
Myslim, ze sa nemáš čoho obávať. Pokiaľ pracuješ v ekonomike, nebude to pre Teba úplne nové. Dnes sa už pracuje v programoch, ktoré Ti väčšinu chýb vyhodia, upozornia Ta. V tejto práci sa budeš učiť celý čas, sledovať zákony apod, ale nevidím dôvod, preco by si to nemala zvládať. A určite sa neobávaj príspevku vyššie, toto sú veci, ktoré sa naučíš spracovať.
Ak už máš skúsenosti v ekonomickom obore a zaučí ťa do miezd, tak to dáš. Mzdové programy sú prepracované, stačí sa naučiť v tom robiť a potom si oprašovať vedomosti na školeniach, prípadne si predplatiť poradenskú službu, aby si sa mala na koho obrátiť pri speci prípadoch.
Robíš v ekonomike. To je veľmi široký pojem. Z vyššie uvedených troch reakcií mi ako relevantný príde iba ten od Katky. Mne k tomu napadá ešte otázka, či okrem teba by v tej firme robil mzdy aj niekto iný alebo budeš sama. Pretože ak budeš sama, si si vedomá toho, že budeš musieť robiť aj počas PN, aj počas dovolenky, proste stále. Alebo kto bude riešiť agendu, ak ochorieš, či budeš na dovolenke?
Autorka, ani si tu nemala pisat. Lebo tu Ta len dostanú do pochybnosti tie, ktoré keď začínali, vsetko vedeli. Takže, smelo do toho. Ak to nepôjde, tak to nebudeš robiť.
Ja to robím roky a musím súhlasiť s @katarinaba
Za 3 mesiace sa síce zaučíš základy, ovládať program, aj veci okolo toho. To je to najmenej.
Ale čo zvyšok, čo sa robí len priebežne v roku, budeš mať teda dosť náročné. Naozaj ak si to vôbec nerobila, treba celý rok na zaučenie , aby si vedela komplet mzdovú problematiku. Takže ak sa na to dáš, prajem veľa šťastia a pevné nervy.
Zaleží velmi aj od toho, či po 3mes budeš nato uplne sama.
Robím rok mzdárku v škole, no vedla mna sedí ekonomka, ktorá ma obrovský prehlad a teda ked mám menšiu "pomoc" tak to zvládam v pohode.
Mzdy som sama robila po 2 mesiacoch, ale prax síce len ročnú som už mala. Samozrejme mám neustále školenia, veľa veci hlavne zákonik sa musím doučiť.
Mám 85 ludí + robím aj personalistku, BOZP, faktúry atd,.
Nebudem sama, je tam viac mzdarok. Personalistiku robia iné. Je to väčší podnik.
Pokial budes pod dozorom a budes sa mat koho opytat, tak to meni situaciu. Pretoze mzdy nie su len to, ze nieco nahadzes do programu. U nas a kvoli komplikovanosti robia externe, ale je to mensi pocet ludi.
Ja som zacala robit mzdy z nicoho v statnej sprave, ked sa menili kompetencie. Boli sme do toho s kolegynou hodene, museli sme plavat. Ty ides pokracovat v zabehnutom a mas pomoc kolegyn. Neber do uvahy komentare tych, ktore mzdy nikdy nerobili. Ozaj je vsetko v programe, rocne zuctovanie mzdove listy, vyplatne pasky, rozne potvrdenia. Ak ta nepusti program na konkretnom zamestnancovi dalej, vypise ti v tej kolonke konketnu chybu, ktoru opravis. Nam bola velkou pomocou sofwerova firma, spolu sme vychytali muchy. Dnes su tie programy neskutocne prepracovane. Z mojej 37 rocnej praxe v ekon.oblasti toto bola najkrajsia agenda. Chod do toho, drzim ti palce. 🍀
Dochádzku a jej kontrolu budeš mať tiež ty na starosti? Budeš komunikovať aj priamo so zamestnancami ohľadom ich otázok (pretože pri 200 ľuďoch budeš mať ozaj všehochuť)? A RZD - tie by som byť tebou sama ešte nerobila, ale to už musíš ty vedieť, či sa na to cítiš. Viem si to predstaviť, ak sú dobre nastavené procesy, dochádzkový systém, program, máš možnosť podpory (napr. platené mzdové poradenstvo). Ťažko povedať, nevieme, čo už všetko ovládaš (to, že robíš v ekonomike, môže znamenať všetko a zároveň nič relevantné). Pri 200 ľuďoch nejde ani tak o tie mzdy - programy sú už ozaj prepracované, ak je všetko správne nastavené a ty vieš, čo má kedy kam ťahať. Ale tie možnosti rôznorodých situácií, čo môžu nastať, na tie sa priprav. A ak ideš do obdobia ročných zúčtovaní, daňových priznaní, daňových bonusov, rekreácií na prelome rokov, nastavovania napr. nových dovoleniek či stravného pri prechode na nový rok, no veľa šťastia. Bude to ťažké, ale dá sa to. Záleží od vyššie uvedených faktorov.
Este taka vec, ze ci kazda mzdarka ma svoju cast alebo vsetky robia vsetko. A maju trebars po menach podelene. Ked som robila vo velkom podniku, tak kazda mzdarka robila "vsetko" a mala pridelenych XY zamestnancov. Podla abecedy.
@katarinaba áno, spracúvavam mzdy a viem presne, co to obnasa. Neustále sledovanie zákonov a zmien, dotahovanie sa so zamestnancami, riešenie sociálnej, zdravotnej poisťovne, zúčtovanie dane atď. Ale tiež viem, ze keď človek chce, naučí sa to. A tu keď niekto požiada o názor, tak hneď dostane poučenia o tom, co nevie a koľko práce to dá a samozrejme, vypisujú jej to tie, ktoré to robia. Lebo okrem nich sa už nikto iný nevie naučiť robiť mzdy. Lebo tie, co to vedia, sa s vedomosťami už naučili.
@melanta a zvládne sa do toho dostať za 3 mesiace, ak nie je teliatko. A za chodu sa môže učiť všetko ostatné. To je tiež fakt. Lebo kým sa bude učiť a čakať, kým bude vedieť všetko, aby mohla začať, tak toho sa nedočká. Lebo sama vieš, ze tam sú zmeny neustále.
A ja som začínala tak, ze som dostala sanony na stôl, prístup do programu a nech sa páči. A tiež som zistila, ze väčšina bežných chýb je opravitelna. A ze najlepšie sa človek učí, keď musí ísť na 100 percent a sam.
@katarinaba k nam prisla takto hviezda na miesto uctovnicky a tvrdila, ze ona ovlada kompletne uctovnictvo a pracovala na fakturacnom oddeleni. Po jej prichode sa zistilo, ze sice pracovala na fakturacnom oddeleni, ale zapisovala do xls suboru dosle faktury. Toto bolo jej cele uctovnictvo. Co spravila, vsetko boli chyby, za ktore sme ako firma zaplatili nemale penale. Takze ja presne viem ze co myslis, ked sem pises veci, ktore nie su "krasnucke" ale fakty.
@katarinaba nepíš hluposti. Každý na začiatku urobí chybu, nikto sa dokonalý nenarodil. A ja som svojho zamestnávateľa ani štát, a vôbec nie zamestnanca nikdy neokradla. A tiež to, ze o sebe píšeš ako o bezchybnej a dokonalej mi pomáha utvoriť si o Tebe obraz. Presne taká pani mi tie šanony na stôl hádzala. Aby mohla po mne opravovať. Našťastie, mne to viac pomohlo ako uskodilo. Lebo ako som písala, takto sa človek naučí všetko najlepšie a najrýchlejšie. Pekný deň aj Tebe.
@katarinaba milá Katka. Ja sa naozaj nebuchan do pŕs. Som otvorená, ucenliva a tiež sa snažím si svoju prácu robiť na jednotku. Momentálne najviac robím reporting pre manažment a niečo aj uctujem. Mám rešpekt a preto som aj založila diskusiu, aby ma to uviedlo do obrazu, čo to obnáša. Verím tomu, že aj sa do toho zahryznem, že to pôjde. Rada viem prečo robím to, čo robím. A nie iba stláčať gombíky.... Ako ja viem, že ty si asi macher vo svojom fachu. Ale ozaj máš tu trošku kritické reakcie, že iba vyvolené dámy to vedia, ostatne sú opice.....a nemajú šancu.
Ale tak ďakujem za info 🌷
P.S. asi pre teba by som nechcela pracovať 🤪
Podla mna, ked ti ma tam kto pomoct, ze sice Ta kolegyna len 3 mesiace zauci, ale su tam na tej pozicii aj ine zamestnankyne, ktore to vedia robit, tak sa podla mna nemas coho bat. Lebo ked Ti ma kto pomoct, je to uplne ine, ako ked mas robit sama nieco, co si nikdy nerobila.
Tak zas výpočet mzdy nie je nič svetoborné . Robím to 20 rokov, takže veľmi dobre viem o čom píšem . 3 mesiace je dostatočná doba na to aby sa človek naučil konkrétnu firmu , kde sa všetko dokolečka opakuje.
Moja firma spracováva mzdy asi pre 50 firiem , a to je na ozaj čo len chcete. Tam by som zakladateľke povedala drž sa spiatky.
Píš si poznámky keď to s ňou budeš spracovávať , absolvuj základné školenia počas tých troch mesiacov čo sa týka personalistiky. V akom programe budeš ti e mzdy robiť ?
@subartic softip
softip má dobrý hotline . Keď bude treba obráť sa tam .
@muchotrafka298 presne
Zvladnes to, ked si predstavis, akymi turbulenciami, prevratmi, nastupom techniky presla tvoja predchodkyna, ty ako mladsia osoba uz si s technikou rastla... Ja povazujem uctovnicky za schopne osoby a tak ma minule velmi prekvapilo, ze jednej takej jej chlap pregemblil dom... Clovek by ratal, ze obsiahnu aj domace financie... alebo ta obecna uctovnicka, co z OU vyviedla 1 000 000 € vesticiam.... 😂Drz sa.